Σαρηγιάννης: Δύσκολη η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου

Σαρηγιάννης: Δύσκολη η άρση του lockdown στις 16 Μαρτίου

Την άποψη ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η επέκταση του lockdown εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, με μια μελέτη να έρχεται το προσεχές διάστημα.

Όπως τόνισε αρχικά ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ στην πρωινή ενημερωτική του ΑΝΤ1, «από την αρχή της πανδημίας έχει νοσήσει από κορωνοϊό το 6% του πληθυσμού παράγοντας και αντισώματα, ενώ μαζί με την πρόοδο των εμβολιασμών η ανοσία του πληθυσμού έχει φτάσει στο 9%».

Στη συνέχεια σημείωσε, «αντικειμενικά θα είναι πολύ δύσκολο να πεις “ανοίγω” στις 16 Μαρτίου, οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων».

«Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το υπουργείο Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…».

«Θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου»

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «η γενική ανοσία με τους ρυθμούς που κινούμαστε, η ανοσία της αγέλης, μπορεί να επιτευχθεί τον Νοέμβριο. Το ζήτημα είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα διασποράς του κορωνοϊού και αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα». Το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο και μετά, θα είναι σίγουρα καλύτερο».

Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δύσκολα θα επιτραπούν μετακινήσεις και συναθροίσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ θα κάνω Πάσχα στο μπαλκόνι του σπιτιού μου».

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αυτήν την περίοδο κάνουμε μια μελέτη, την οποία θα υποβάλλουμε και στον Πρωθυπουργό, για την απόδοση που θα έχει κάτι τέτοιο».

Και πρόσθεσε: «Εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορωνοϊού».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ