Το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κω, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά και με τους τουριστικούς φορείς του νησιού. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ψέριμο.
Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αστυπάλαια για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί». Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο λιμάνι του νησιού.
Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, απαντάμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση που εδράζονται στο γεγονός ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας και τους συμμάχους στο πλευρό μας, ενώ ενισχύουμε διαρκώς την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μας, υπογραμμίζουν πηγές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε στη διάρκεια του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη, αδιέξοδη στρατηγική- να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει σαφής αναφορά στα Συμπεράσματα με ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
Ανάμεσα στα άλλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι:
-Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η διεθνής σταθερότητα είναι ακόμα μια εστία έντασης. Για αυτό και η χώρα μας απαντά πάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος, αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου.
-Εμείς δεν πρόκειται να είμαστε ποτέ αυτοί οι οποίοι θα καταφύγουμε στην όξυνση, στις προσβολές, στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δεν είναι κάτι το οποίο ταιριάζει σ΄ εμένα, δεν ταιριάζει στη χώρα, δεν ταιριάζει στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε την αυτοπεποίθηση η οποία απορρέει από το ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, από τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε και από την ισχυρή και ολοένα και πιο ενισχυμένη αποτρεπτική μας δυνατότητα να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
-Η Ελλάδα αποκρούει τα παράλογα επιχειρήματα με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και πάντα με βάση τις αρχές μας, στις αξίες μας και τον απαρέγκλιτο σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε εξάλλου και με την επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όπου αποδομούμε χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας. Αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε.
-Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι, σε ένα πινκ-πονκ προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτήν την πορεία την οποία έχει επιλέξει.
-Αυτά τα οποία συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, ξεκινώντας με το μπαράζ των υπερπτήσεων που είχαμε πάνω από νησιά του Αιγαίου, ήταν παντελώς απρόκλητα και παντελώς αδικαιολόγητα.
-Αν η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψή μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό της ζήτημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους. Ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της προς όφελος της υπεράσπισης των δικών της εθνικών συμφερόντων. Αυτό έκανε, κάνει, και αυτό θα εξακολουθεί να κάνει και στο μέλλον.
-Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια νέα εκδοχή του ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασιώσεις περί χαμένων αυτοκρατοριών και μία προβολή ισχύος που δεν συνάδει με τη διεθνή τάξη η οποία εδράζεται σε κανόνες. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε όταν πρόκειται για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι κάθε αίσθηση απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρηθεί με πολύ αυστηρό τρόπο.
Στήριξη της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έδειξε με τις δηλώσεις του ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού έφερε αποτέλεσμα, υπογραμμίζουν πηγές. Μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της ΕΕ και τόνισε ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ανέφερε επίσης ότι «ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας».
Οι πηγές επισημαίνουν πως η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης -με ευθεία παραπομπή στην άποψη του καγκελάριου Ολ. Σολτς- συνιστά σαφή απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό ομόλογό του κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έδειξε στον καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Ξεκαθάρισα στον καγκελάριο -με τον οποίο είχα μια πολύ φιλική κουβέντα -ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη προς την Ελλάδα, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα που εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο
Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες αιτιάσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ποιους χώρους παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει ανασταλεί, από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων και των υπεραστικών συγκοινωνιών με αριθμημένη θέση, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.
Εξαιρούνται ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων:
-Οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι συναφείς δομές.
-Τα φαρμακεία (για το προσωπικό και τους πελάτες).
-Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.
-Η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.), στη διάρκεια των οποίων τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων. Γενικά ωστόσο (εκτος εξετάσεων) δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκα για τα σχολεία, τα IEK, τα Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Υποχρεωτική παραμένει η μάσκα για οδηγούς και επιβάτες ταξί.
-Για τα επιβατηγά πλοία παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
-Για τα κρουαζιερόπλοια, η υποχρεωτική χρήση μάσκας επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.
-Παραμένει επίσης η σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους τους χώρους συγχρωτισμού και ιδίως από όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Πιο κάτω -και το Μάιο- από τον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές ρεύματος με τη βοήθεια των επιδοτήσεων
Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) για τον Μάιο -όπως προκύπτουν από τιμοληψίες που έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης- καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος αλλά και της ΕΕ κι αυτό λόγω των επιδοτήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 0,2377 ευρώ όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων στις οποίες έγιναν τιμοληψίες ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της Ε.Ε. στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η.
Ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές στο Λονδίνο (0,4975 ευρώ/kWh), στη Ρώμη (0,4932 ευρώ/kWh), στην Κοπεγχάγη (0,4871 ευρώ/kWh), στη Βιέννη (0,4744 ευρώ/kWh).
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πέραν των μειώσεων που ήδη είχαν οι καταναλωτές θα πάρουν επιπλέον επιστροφές για τις αυξήσεις που κατέβαλαν με τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου -Μαΐου. Θα τους επιστραφεί συγκεκριμένα το 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν και μπορεί να ξεκινά από τα 18 ευρω για υπερχρέωση 30 ευρώ και να φτάνει μέχρι τα 600 ευρώ.
Μείωση εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%
Μειώνεται από την 1η Ιουνίου το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενο χρόνια (2020-2021). Σαν αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων της λεγόμενης «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, επέρχεται ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αυτά με τη σειρά τους, οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019 με βάση το μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της.
Η κυβέρνηση -όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου- θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας που οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και, τελικά, βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.
Ο Θανάσης Μπακόλας Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετείχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, στο οποίο η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε με ισχυρή παρουσία, εξελέγη στην προεδρία του ΕΛΚ ο Manfred Weber, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα με έδρα τις Βρυξέλλες Θανάσης Μπακόλας εξελέγη Γενικός Γραμματέας, απολαμβάνοντας τεράστιας αποδοχής, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 83,9%.
Η εκλογή του Θανάση Μπακόλα σε μια τόσο σημαντική θέση στην ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της παρουσίας και της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των δράσεων του κόμματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.