Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΥΠ για Μόρια

Σε εξέλιξη οι έρευνες της ΕΥΠ για Μόρια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τα περιστατικά στην Μόρια.

Τα στελέχη των δύο Υπηρεσιών έχουν ήδη εντοπίσει κλειστές ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μετανάστες στην Μόρια, οι οποίοι μέρες πριν από τα επεισόδια και την πυρπόληση του καταυλισμού, είχαν ανοίξει συζητήσεις ακόμα και με ΜΚΟ και προέτρεπαν σε μαζική κινητοποίηση, με κίνητρο την καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμμετείχαν άτομα από τέσσερις ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν παρουσία στο νησί. Αντιθέτως, οι τρεις έχουν ως έδρες πόλεις του εξωτερικού, ενώ η μια αναγράφει ως έδρα και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” των δύο Υπηρεσιών έχουν μπει συζητήσεις που είχαν μετανάστες στη Μόρια, με συμπατριώτες τους σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης τους προτρέπουν να καταστρέψουν το Κέντρο Υποδοχής, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους οδηγήσει στα ενδότερα της χώρας και στην συνέχεια να τους αφήσουν, με τρόπο νόμιμο να ταξιδέψουν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Η ενεργοποίηση των δυο Υπηρεσιών έγινε έπειτα από συγκεκριμένα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια των Αρχών, όσον αφορά στην πλήρη καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την προσπάθεια ορισμένων εκ των μεταναστών να κάψουν το κοντέινερ, στο οποίο ήταν αποθηκευμένα όλα τα χαρτιά των φιλοξενούμενων αλλοδαπών και κυρίως τα αρνητικά πορίσματα για τις αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, από συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών.

Παρά το γεγονός πως πράγματι το κοντέινερ τυλίχτηκε στις φλόγες, οι υπεύθυνοι κατάφεραν να σώσουν σχεδόν το 85% των φακέλων, ώστε στο μέλλον να υπάρχει η καταγραφή των ατόμων που δεν δικαιούνται χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το χρονικό και ο συναγερμός στην ΕΥΠ

Η αλληλουχία των γεγονότων αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις, από ομάδες ατόμων που φέρονται να έδρασαν οργανωμένα το βράδυ της Τετάρτης προς ξημέρωμα Πέμπτης, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να εμπλακούν από την πρώτη στιγμή στις έρευνες η ΕΥΠ, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής του συνόλου της υποδομής στο ΚΥΤ της Μόριας, φάνηκαν από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα όταν πια είχαν μπει στον καταυλισμό τα πρώτα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς οι πυροσβέστες έντρομοι διαβίβαζαν μέσω ασυρμάτου στην Υπηρεσία τους, αυτό που έβλεπαν μπροστά τους: “…κέντρο βλέπω νεαρούς με μπουκάλια στα χέρια να βάζουν φωτιές σε καταλύματα και σκηνές”, ήταν οι πρώτες αναφορές των Πυροσβεστών.

Ωστόσο, η θρυαλλίδα φαίνεται πως είχε σπάσει νωρίτερα, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και προσφύγων από την Συρία που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν με τις οικογένειες το ΚΥΤ, όπως ήθελε η μεγάλη ομάδα των Αφγανών.

Αμέσως μετά την συμπλοκή και ενώ όλοι γνώριζαν πως σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους αστυνομικές δυνάμεις, μια μεγάλη ομάδα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο πριν την είσοδο του ΚΥΤ, προκειμένου να παρεμποδίσουν την επέμβαση της Αστυνομίας.

Κατά την εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων, η συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών ανέβηκε στο λόφο πάνω από την Μόρια και μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να ξεπηδούν περιφερειακά του ΚΥΤ εστίες φωτιάς σε ελαιόδεντρα. Αξίζει να αναφερθεί πως και στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν αυτοσχέδιες σκηνές, που έχουν στήσει μετανάστες κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Σαν να δόθηκε κάποιο σύνθημα μ’ αυτές τις φωτιές, και αμέσως άρχισαν να ξεπηδούν εστίες πυρκαγιάς και στο εσωτερικό του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε κόλαση, καθώς ολόκληρες οικογένειες με παιδιά στα χέρια έτρεχαν να προφυλαχθούν και να βρουν καταφύγιο από τις αδηφάγες φλόγες.

Σε αυτό το σημείο έγινε προσπάθεια να επέμβουν πληρώματα πυροσβεστικών οχημάτων, προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση στο εσωτερικό του ΚΥΤ από ομάδες νεαρών μεταναστών. Αυτή την χρονική στιγμή άρχισαν οι πυροσβέστες να διαβιβάζουν στο κέντρο τους για την εικόνα που έβλεπαν μπροστά τους. Δηλαδή νεαρούς με μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, να παραδίδουν στις φλόγες ολόκληρη την εγκατάσταση της Μόριας.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 80χλμ μακριά από την Μόρια και συγκεκριμένα στην περιοχή Βατούσα, ξεσπούσε φωτιά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο μέτωπο πύρινης αντιπαράθεσης.

Η αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και τα ευρήματα στο διαδίκτυο, με τις κλειστές ομάδες στο Facebook, τις συζητήσεις και τις προτροπές με άτομα από ΜΚΟ που δεν έχουν παρουσία στο νησί, αλλά και τα περίεργα μηνύματα με μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκάλεσαν την ενεργοποίηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθεί και να στοιχειοθετηθεί με αποδείξεις η υποκίνηση, καθώς υπάρχει η υποψία ακόμα και για εξωγενείς παράγοντες που αυτή την περίοδο θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι μια γενικευμένη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top