Σκυλακάκης για το κόστος του lockdown: Είναι πολλά τα λεφτά και δανεικά (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σκυλακάκης για το κόστος του lockdown: Είναι πολλά τα λεφτά και δανεικά (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στο «αποτύπωμα» της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, στα μέτρα ενίσχυσης που «ξεδιπλώνει» η κυβέρνηση «με σωφροσύνη», αλλά και στο νέο «όπλο» που σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ για να κλείσει ακόμη ένα παράθυρο στη φοροδιαφυγή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως εξήγησε, η πανδημία έχει στοιχίσει ταμειακά περί τα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020, ενώ ένα πλήρες lockdown κοστίζει στην οικονομία από 2,5 δισ. έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα, με αυξημένη τη συμμετοχή σε αυτό το κόστος του λιανεμπορίου, το πλήρες κλείσιμο του οποίου κοστίζει 1,4 δισ. ευρώ μηνιαίως!

«Είναι πολλά τα χρήματα και, δυστυχώς, είναι χρήματα που δανειζόμαστε και πρέπει με σωφροσύνη να διαχειριστούμε κατά την τελευταία αυτή φάση της πανδημίας και την επόμενη μέρα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια δυναμική ανάκαμψη και να μην έχουμε μια βαριά επίπτωση στα δημόσια οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές παρά μόνο για ενισχύσεις προκειμένου «να κρατήσουμε ζωντανές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας» καλύπτοντας «τις πολύ επείγουσες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» για να «μην αφήσουμε να δημιουργηθεί μία μόνιμη καταστροφή στον οικονομικό ιστό».

Το «κλειδί» για την επόμενη μέρα είναι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, «να περάσει η περίοδος του Μαρτίου και του Απριλίου χωρίς μεγάλες οικονομικές ζημιές ». Επίσης έκανε λόγο για πολύ καλή πιθανότητα για δυναμική ανάκαμψη από τα μέσα του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους καθώς, αφενός υπάρχει αναβαλλόμενη κατανάλωση (όπως φαίνεται από την αύξηση των καταθέσεων) και αφετέρου είναι υπαρκτή η ζήτηση στο «μέτωπο» του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα είναι μια από της χώρες υψηλής ζήτησης στον χάρτη της TUI. Στόχος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι να επέλθει μια οικονομική κανονικότητα -έστω με μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα περί τα τέλη της Άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Όσον αφορά δε στην προοπτική φορολογικών ελαφρύνσεων για μόνιμου χαρακτήρα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός προτού τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας και διευκρινιστούν οι κανόνες τους οποίους θα εφαρμόσει η ΕΕ στην επόμενη φάση. Διαβεβαίωσε πάντως πως δεν υπάρχει φόβος για νέα μνημόνια, καθώς «είμαστε μαζί με τη μεγάλη ομάδα των χωρών», ενώ είναι σημαντική η συμβολή της κυβερνητικής προσπάθειας στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας που δίνει τη δυνατότητα μαζικής αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αναφερόμενος στα αιτήματα φορέων για περαιτέρω ελαφρύνσεις ο κ. Σκυλακάκης τους κάλεσε να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να είναι προσεκτικοί καθώς τα λεφτά είναι δανεικά. «Θα συνιστούσα σε όλους τους κλάδους να είναι συγκρατημένοι και προσεκτικοί», καθώς «είναι εποχή του μέτρου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστούν στο σύνολό τους και πως η μη επιστροφή σημαντικού μέρους θα γίνει με στοχευμένα κριτήρια.

Τα δημόσια οικονομικά είναι πεπερασμένα, πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα σε επίπεδο ΕΕ σχέδιο για μαζικές διαγραφές οφειλών, ενώ σχολιάζοντας και το σχετικό αίτημα που διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το κούρεμα απαιτεί συνήθως δύο, είναι σαν το ταγκό, δεν το χορεύει κάποιος μόνος του. Ο ΣΥΡΙΖΑ το χόρεψε μόνος του το 2015 και είδαμε τι έγινε. Ας είμαστε ρεαλιστές».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ταμείο ανάκαμψης αλλά και στο σχέδιο της ΑΑΔΕ για το σκανάρισμα των χάρτινων αποδείξεων προκειμένου να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εντοπιστούν οι επαγγελματίες με τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top