Sold out Ξάνθη, Νάουσα, Κοζάνη για τις Απόκριες

Sold out Ξάνθη, Νάουσα, Κοζάνη για τις Απόκριες

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Στους απόλυτους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για τις Απόκριες έχουν εξελιχθεί Ξάνθη, Νάουσα και Κοζάνη με τα παραδοσιακά καρναβάλια τους.

Η Ξάνθη με τις λαογραφικές γιορτές, η Νάουσα με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους και η Κοζάνη των Φανών σπάνε κάθε χρόνο το ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών «παντρεύοντας» την παράδοση με το καθιερωμένο ξεφάντωμα.

Ταυτόχρονα, οι καρναβαλικές γιορτές που και για τις τρεις πόλεις αποτελούν παράδοση δεκαετιών δίνουν το φιλί της ζωής στην τοπική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του χρόνου στις τρεις πόλεις δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για… δείγμα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τους ενδιαφερόμενους τουρίστες να αναγκάζονται να κλείνουν καταλύματα σε γειτονικές πόλεις! Υψηλές είναι οι πληρότητες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και για το προσεχές Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι ο βασικός κορμός των εκδηλώσεων αρχίζει μεθαύριο Τσικοπέμπτη.

Ξάνθη

Οι εκδηλώσεις της Ξάνθης αποτελούν πλέον το «αντίπαλο δέος» για το καρναβάλι της Πάτρας. Φέτος, οι διοργανωτές φιλοδοξούν να προσελκύσουν στην πόλη περισσότερους από 100.000 επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχοντας στη φαρέτρα τους ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων παραδοσιακών και σύγχρονων εκδηλώσεων.

Ήδη τα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πληρότητα 100%, όμως πέρα από τη μεγάλη επισκεψιμότητα, η οικονομία της πόλης κερδίζει από τη διοργάνωση σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς η γιορτή προετοιμάζεται επί μήνες.

«Έχουμε μεγάλη συμμετοχή και από κόσμο και από καρναβαλιστές. Ο κόσμος γεμίζει ακόμα και την Καβάλα, ενώ εμείς κατευθύνουμε αυτούς που θέλουν να μας επισκεφτούν σε γειτονικές πόλεις, για να δώσουμε λύσεις. Και το τελευταίο τριήμερο ανοίγουμε τα σπίτια μας, για να φιλοξενήσουμε συγγενείς και φίλους», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης.

Ο δήμαρχος τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι στη φετινή γιορτή συμμετέχουν και 36 σωματεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ορεστιάδα και πρόσθεσε πως ο δήμος προσπαθεί να οργανώσει τη μεγάλη παρέλαση με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος.

Ιστορικός θεσμός

Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές Ξάνθης είναι ένας θεσμός που μετρά πλέον 55 χρόνια ζωής.

«Ο θεσμός έχει ρίζες από την εποχή που υπήρχαν προύχοντες και δούλοι.Τότε μία φορά τον χρόνο οι δούλοι έκαναν αυτήν την παρέλαση μεταμφιεσμένοι για να περνάνε μπροστά από τους προύχοντες και να λένε τα παράπονά τους χωρίς να έχουν συνέπειες.

Είναι λοιπόν μια ιστορική αναβίωση και πλέον σήμερα με τον πιο σύγχρονο τρόπο των στολών και της επικοινωνίας είμαστε αποδέκτες διάφορων παραπόνων. Είναι όμως κι ένα γεγονός που είναι στην ψυχή του κόσμου, είναι τρόπος ζωής για τους Ξανθιώτες και το πιο ευχάριστο όμως για εμάς είναι ότι δεν είναι πλέον μόνο για τους Ξανθιώτες», τόνισε ο δήμαρχος.

Το φετινό πρόγραμμα, που έχει ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνει δράσεις και δρώμενα για όλα τα γούστα, θα κορυφωθεί με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 29 Φεβρουαρίου που «κλείνει» με το κάψιμο του Τζάρου.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Νάουσα

Συνυφασμένες με την ψυχή και την πολιτιστική της ταυτότητα είναι οι Απόκριες για και τη Νάουσα. Στην πόλη αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο της Μπούλας και των Γενίτσαρων, το οποίο παρακολουθούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

«Φέτος έχουν εξαντληθεί τα δωμάτια και για τα δύο τριήμερα εδώ και πολύ καιρό. Ειδικά για το δεύτερο τριήμερο τα δωμάτια έχουν εξαντληθεί σε όλο τον νομό Ημαθίας από τα Χριστούγεννα. Και φυσικά όλοι οι Ναουσαίοι φιλοξενούν κόσμο», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Καρανικόλας,

Παρά την πληρότητα η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος αναγκάζεται αναγκάζεται να κλείσει καταλύματα στην Κατερίνη, αλλά και σε πόλεις της Πέλλας, όπως η Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και η Σκύδρα.

«Φέτος βάζουμε και λεωφορεία για να φέρουν τον κόσμο στην πόλη ανά δέκα λεπτά. Επίσης, όλοι οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι, σχολεία και γήπεδα θα λειτουργήσουν ως χώροι στάθμευσης, ενώ και τα σούπερ μάρκετ μας έχουν παραχωρήσει τους χώρους τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε όλα να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σωστά», τόνισε ο δήμαρχος.

Το ιστορικό του εθίμου

Μπορεί οι Απόκριες στη Νάουσα να περιλαμβάνουν καλό κρασί και φαγητό, αλλά σημείο αιχμής αποτελεί η παράδοση.

«Είναι μια ιστορία που κρατάει πολλά χρόνια. Υπάρχουν δύο σχολές, η πρώτη λέει ότι οι πρώτες αναφορές υπάρχουν 60 χρόνια πριν από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, ενώ η δεύτερη ότι είναι διονυσιακό έθιμο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα διαχρονικό γεγονός που έχει εξελιχθεί σε μία τεράστια γιορτή παράδοσης για την πόλη», ανέφερε ο κ. Καρανικόλας.

Το δρώμενο της Αποκριάς είναι απόλυτα και αυστηρά δομημένο και όλα γίνονται με τελετουργικό τρόπο. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι οι οποίοι εξηγούν στους επισκέπτες τι σημαίνει το καθετί, μέχρι και το τελευταίο φλουρί στη φορεσιά της Μπούλας.

Η αναπαράσταση του εθίμου είναι πολύ αυστηρή και όλοι οι κάτοικοι το διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Κοζάνη

Η Κοζάνη είναι η τρίτη πόλη της Βόρειας Ελλάδας που «βουλιάζει» από κόσμο την περίοδο της Αποκριάς.

«Δε φημιζόμαστε για τα πολλά ξενοδοχεία, αλλά είναι όλα γεμάτα από αρχή της χρονιάς. Οι επισκέπτες καταφεύγουν σε γειτονικές πόλεις, κυρίως στην Πτολεμαΐδα, είτε φιλοξενούνται σε σπίτια ντόπιων, αλλά και φοιτητών, φίλων και συγγενών. Αρκετός κόσμος κυρίως από Θεσσαλονίκη, εξάλλου, μετά το άνοιγμα της Εγνατίας Οδού έρχεται και για ημερήσια επίσκεψη το Σάββατο και την Κυριακή», ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Καθ’ όλο το διάστημα των εορταστικών εκδηλώσεων, από Τσικοπέμπη μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, παίρνει ζωή όλη η αγορά της πόλης. «Για τα μαγαζιά είναι μια καλή περίοδος, μια ευκαιρία να αντέξουν μέχρι το Πάσχα που ανοίγει ο καιρός και ζωντανεύει η κίνηση», τόνισε ο δήμαρχος.

Το έθιμο του Φανού

Η Αποκριά στην Κοζάνη είναι αμιγώς παραδοσιακή κι έχει ως κεντρικό έθιμο τον Φανός.

«Η Αποκριά της Κοζάνης είναι η παραδοσιακή Αποκριά της Ελλάδας. Ένα πακέτο εκδηλώσεων που πάει πίσω πολλές δεκαετίες. Κρατάει κάποια πολύ ιδιαίτερα έθιμα, όπως είναι ο Φανός, η φωτιά που ανάβει σε κάθε γειτονιά της πόλης, το σκωπτικό τραγούδι, τα χάλκινα, αλλά και την αποκριάτικη παρέλαση που πάντα έχει κριτική και σάτιρα», επισήμανε ο δήμαρχος.

Από την έναρξη των εκδηλώσεων κάθε βράδυ ανάβει ένας Φανός σε μία γειτονιά. Το άναμμα των Φανών είναι μια ιεροτελεστία για τους ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι αναλαμβάνουν να κεράσουν τον κόσμο, να κάνουν διασκεδαστικούς διαλόγους μεταξύ τους και να πούνε αποκριάτικα τραγούδια ή τα λεγόμενα «σκωπτικά».

Το βράδυ της Κυριακής ανάβουν όλοι οι Φανοί και το έθιμο ολοκληρώνεται με το κάψιμο του καρνάβαλου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top