Στα δίχτυα της Europol σπείρα που εξαπατούσε τράπεζες- «Πλοκάμια» και στην Ελλάδα

Στα δίχτυα της Europol σπείρα που εξαπατούσε τράπεζες- «Πλοκάμια» και στην Ελλάδα

Περισσότερα από 100 άτομα -εκ των οποίων τα 13 στην Ελλάδα- συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε αμερικανικές τράπεζες για τις οποίες η ζημιά εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 12 εκατ. δολάρια!

Συνολικά συνελήφθησαν 105 μέλη της σπείρας και αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο δρούσε το κύκλωμα που είχε «πλοκάμια» και στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε κοινή Ημέρα Δράσης – υπό το συντονισμό της Europol – συμμετείχε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο ερευνών από Υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και την Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ.

Η Κοινή Ημέρα Δράσης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6η Οκτωβρίου 2020, με τη συμμετοχή των ανωτέρω Αρχών καθώς και της Αυστριακής Αστυνομίας, της Αστυνομίας της Δανίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συμμετείχε με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Συνολικά στις χώρες αυτές:

• πραγματοποιήθηκαν 88 κατ’ οίκον έρευνες,
• συνελήφθησαν 105 άτομα, τα 19 με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης,
• δεσμεύτηκαν 87 τραπεζικοί λογαριασμοί με πάνω από 1.300.000 ευρώ, και
• κατασχέθηκαν 14 πολυτελή οχήματα και 406.000 ευρώ.

Ηγετικά μέλη της σπείρας στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προέβη σε κατάλληλη αξιοποίηση των παρεχόμενων από τις αλλοδαπές αρχές στοιχείων, και κατόπιν πολύμηνων και εμπεριστατωμένων ερευνών και ανταλλαγής πληροφοριών, ταυτοποιήθηκαν και εντοπίστηκαν υψηλά ιστάμενα στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης μέλη, Έλληνες και αλλοδαποί, που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα και μετέβαιναν συχνά στις ΗΠΑ για τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εκτελέστηκαν (13) ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και διενεργήθηκαν (32) έρευνες σε οικίες, εταιρείες, αποθήκες και εμπορευματοκιβώτια. Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• (3) οχήματα με ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας,
• (21) μηχανήματα POS και (17) φορητοί υπολογιστές,
• (11) tablets και ηλεκτρονικός υπολογιστής,
• (12) σκληροί δίσκοι και (22) USB Sticks,
• (30) κινητά τηλέφωνα και (16) κάρτες SIM,
• (103) πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,
• (2) πιστόλια, περίστροφο και μονόκαννο όπλο και μαχαίρι,
• (643) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (3) γεμιστήρες,
• (20.790) ευρώ και (600) δολάρια Η.Π.Α.,
• (7.407) γρίβνα Ουκρανίας και (600) κορώνες Τσεχίας,
• αποκόμματα συναλλαγών από τερματικές συσκευές POS και
• διάφορα έγγραφα, σημειώσεις και σφραγίδες εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν άλλοι δύο Έλληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς κατείχαν παράνομα τα ανωτέρω κατασχεμένα όπλα και οδηγήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Κατά τη διεξαγωγή της επιχείρησης παρίσταντο στην έδρα της Οικονομικής Αστυνομίας κλιμάκια της Ισπανικής Αστυνομίας, Υπηρεσιών των Η.Π.Α. και εκπρόσωπος της Europol, προκειμένου να συνδράμουν στον καλύτερο συντονισμό με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκόμενων χωρών.

Πώς στήθηκε η μεγάλη απάτη

Ως προς τη μεθοδολογία (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της ίδρυαν «εικονικές» εταιρείες στις ΗΠΑ, ανοίγοντας παράλληλα και επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, στους οποίους μετέφεραν χρήματα από άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις επαγγελματικές χρεωστικές κάρτες που εφοδιάζονταν, τις παρέδιδαν σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Ισπανία και πραγματοποιούσαν «εικονικές» συναλλαγές σε τερματικά μηχανήματα POS, τουριστικών κυρίως επιχειρήσεων.

Τέλος, προσέδιδαν νομιμοφάνεια στα παράνομα έσοδα, μεταφέροντάς τα σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν οικονομική ζημία σε Τραπεζικά Ιδρύματα των Η.Π.Α., η οποία προσδιορίσθηκε ότι υπερβαίνει τα 12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ