Στα “κάγκελα” οι σπουδαστές Δ.ΙΕΚ – Ζητούν μέτρα

Στα “κάγκελα” οι σπουδαστές Δ.ΙΕΚ – Ζητούν μέτρα

Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των δημοσίων ΙΕΚ αναφέρεται, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Θεσσαλονίκης και ζητά μέτρα για τη στήριξη των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές τονίζουν ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, το άνοιγμα των σχολών τους έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου, με τήρηση αποστάσεων μεταξύ τους και με 15 άτομα ανά τμήμα και διερωτώνται εάν, ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί από το υπουργείο όλα τα μέτρα για την απολύμανση των χώρων ή επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Ακόμη, ζητούν να προβλεφθεί μείωση ενοικίου για σπουδαστές που προέρχονται από άλλες πόλεις, σίτιση, μειωμένο κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες, επιδότηση για όσους διέκοψαν σύμβαση εργασίας που είχαν παράλληλα με την πρακτική τους κ.ά.

«Το άνοιγμα των σχολών να μας βρει διεκδικώντας αυτά που μας αξίζουν, κόντρα στην αναμονή που θέλουν να επιδείξουμε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος καλεί σε τηλεδιάσκεψη τα μέλη του την Κυριακή 3 Μαϊου.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωσή τους:

Στο ίδιο έργο θεατές….

Περιμέναμε μέρες τώρα τις ανακοινώσεις της Υπ. Παιδείας σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ και την προσμονή ότι θα ανακοινωθεί έστω κάποιο ουσιαστικό μέτρο που να δίνει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αντί αυτού μόνο γενικόλογες ανακοινώσεις εισπράξαμε …

Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο :

Ως έναρξη επαναλειτουργίας της  ορίζεται η 18η Μαΐου. Ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση.

Μετά την τόσο επιτυχημένη ως τώρα λειτουργία προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζόμενων!

Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Μετά από τις παραπάνω ανακοινώσεις βέβαια η κα Υπουργός ξέχασε μάλλον να μας πει τα εξής:

 • Θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρειάζονται τα ΙΕΚ μας σε μόνιμη βάση? Θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απολύμανση των χώρων, για τις απαραίτητες προμήθειες σε αντισηπτικά κ.α ή θα βαραίνουν για ακόμα μια φορά την δική μας τσέπη και ατομική ευθύνη?
 • Αλήθεια θα προσληφθεί έστω και τώρα κανένας καθηγητής παραπάνω ώστε να  πραγματοποιούνται τα μαθήματα υπό φυσιολογικές συνθήκες?
 • Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες σπουδαστές στην πλειοψηφία εργαζόμενους που η παράταση της χρονιάς θα έχει συνέπειες καθώς έχουν κλείσει δουλειές?
 • Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες σπουδαστές που βρίσκονται σε καθεστώς πρακτικής άσκησης? Τι θα γίνει με τους εκατοντάδες σπουδαστές που περιμένουν να δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση?

 

Αυτές είναι οι πραγματικές ανησυχίες μας και στις οποίες σκόπιμα δεν δίνεται καμία ουσιαστική απάντηση. Γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση και το Υπουργείο είναι δικιά μας ευθύνη το να κάνουμε απλήρωτοι πρακτική ,είναι δικιά μας ευθύνη να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη, είναι δικιά μας ευθύνη αν οι γονείς μας απολύονται, αν ζουν με το πενιχρό επίδομα των 533€ το μήνα.

Δική μας ευθύνη λοιπόν είναι  τώρα να δυναμώσει η φωνή μας, να μην μείνει κανένας μονός του. Το άνοιγμα των σχολών να μας βρει διεκδικώντας αυτά που μας αξίζουν κόντρα στην αναμονή που θέλουν να επιδείξουμε.

Διεκδικούμε τώρα:

 • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
 • Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
 • Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις). Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
 • Εφόσον θα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
 • Να διαμορφωθεί και να δημοσιευτεί ανά ειδικότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 (αναπλήρωση διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ).
 • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν σε πόλεις εκτός της μόνιμης κατοικίας τους…
 • Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
 • Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.
 • Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
 • Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ

Καλούμε στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη όλων των σπουδαστών δημοσίων ΙΕΚ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3/5, στις 19:00, προκειμένου να οργανώσουμε τη δράση μας για όλα τα παραπάνω! Η είσοδος στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται με το λίνκ: http://zoom.us/j/95704499891

Συζητάμε και οργανώνουμε την αντεπίθεση μας!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ