Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας-Συνεχής ενημέρωση

Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας-Συνεχής ενημέρωση

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Σε συναγερμό για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα το βράδυ βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, θα κάνουν πρώτα την εμφάνισή τους στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο και από το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις έχουν θέσει σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής τόσο την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων.

Στην «κόκκινη ζώνη» η Κέρκυρα

Η πρώτη περιοχή της χώρας που θα υποδεχτεί το νέο κύμα κακοκαιρίας είναι η Κέρκυρα, το μόνο νησί του Ιονίου που δεν «χτυπήθηκε» από τον κυκλώνα «Ιανό», με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε περιμένουμε, βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους ανέμους έντασης 8 μποφόρ. Υπάρχει κίνδυνος γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση», είπε στο GRTimes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Νίκος Μηλιώτης και πρόσθεσε:

«Ήδη η περιφέρεια έχει διαθέσει μηχανολογικό εξοπλισμό στην Πυροσβεστική, προκειμένου να συνδράμουμε στο έργο της, εφόσον παραστεί ανάγκη, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και την Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο απευθείας στους διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Έχει επίσης ενεργοποιηθεί η Πολιτική Προστασία στους τρεις δήμους της Κέρκυρας».

Ταυτόχρονα έχουν ειδοποιηθεί οι εθελοντικές οργανώσεις που θα κληθούν, εφόσον χρειαστεί, να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν τις υπηρεσίες, ενώ έχει γίνει ενημέρωση και στους πολίτες.

«Έχουν βγει οι οδηγίες ειδικά για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν περπατάμε όπου τρέχουν πολλά νερά, δεν πάμε κάτω από δέντρα, καθαρίζουμε τις υδρορροές γιατί από εκεί πλημμυρίζουν τα σπίτια, αποφεύγουμε να διαβούμε ρέματα και ρυάκια. Σταματάμε, ειδοποιούμε και δεν κυκλοφορούμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιώτης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες, καθώς η Κέρκυρα έχει πολλά επικίνδυνα σημεία. «Έχει 19 ρέματα, τα οποία συντηρήθηκαν και συντηρούνται, αλλά πάντα προκύπτουν ζητήματα με ακραία φαινόμενα. Έχει βλάστηση πυκνή, είναι πυκνοκατοικημένη κι έχει ανθρώπινη παρέμβαση παντού, όπως στην Άσσο, όπου το ρέμα το έκαναν πάρκινγκ και είχαμε τις γνωστές καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά και συνέστησε στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους στο διάστημα που θα εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα.

Κίνδυνος και για πυρκαγιές στη Μακεδονία

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναμένεται να μετακινηθεί το κύμα κακοκαιρίας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, έχουν επιστρέψει στη βάση τους όλα τα συνεργεία που είχαν μεταβεί στη Θεσσαλία για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε ο «Ιανός».

«Περιμένουμε βροχές σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Με εξαίρεση τα νησιά της Θράκης και το κομμάτι των ποδιών της Χαλκιδικής, όλες οι περιοχές αναμένεται να δεχτούν μεγάλο ύψος βροχής», ανέφερε στο GRTimes.gr ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας της Πυροσβεστικής, υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης.

Στη Βόρεια Ελλάδα, εξάλλου, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε ετοιμότητα και για την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών.

«Με βάση και τον δείκτη επικινδυνότητας, καθώς θα έχουμε πολύ δυνατό αέρα, έχουμε αυξημένη ετοιμότητα και για πλημμυρικά φαινόμενα και για πυρκαγιές, κυρίως στη Χαλκιδική και στη Θάσο. Υπάρχει ανησυχία γιατί, αν τελικά τα φαινόμενα δεν είναι όπως ακριβώς τα αναμένουμε, δηλαδή δεν υπάρχει βροχή, θα έχουμε πρόβλημα. Έτσι έχουμε και συνεργεία πλημμυρών και θα ενισχύσουμε και τις επικίνδυνες περιοχές για τον κίνδυνο των πυρκαγιών, με δυνάμεις να πηγαίνουν από αύριο στη Χαλκιδική», εξήγησε ο κ. Βαρσάμης.

Η διοίκηση της Πυροσβεστικής έχει ζητήσει και από τις περιφέρειες και τους δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα τουλάχιστον μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε αναμένεται να υποχωρήσουν τα φαινόμενα, αλλά και τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα, ωστόσο οι υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση.

«Είμαστε σε ετοιμότητα. Ενημερώσαμε όλους τους φορείς που εμπλέκονται, ενώ όλα τα μηχανήματα είναι έξω και αναμένουμε την εξέλιξη», είπε στο GRTimes.gr ο προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Οι οδηγίες για τους πολίτες

Αναλυτικά οι οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων είναι οι εξής.

Καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top