Τα προβλήματα των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

Τα προβλήματα των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες στην πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα επιχειρεί να καταγράψει έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η ΜΚΟ «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA).

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για καθυστερήσεις στη δημιουργία και στελέχωση τάξεων υποδοχής και στην οργάνωση της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία. Στην έκθεση εντοπίζεται, επίσης, η απουσία τακτικής λεπτομερούς δημοσίευσης επίσημων στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των παιδιών προσφύγων σχολικής ηλικίας που διαμένουν στη χώρα, που έχουν εγγραφεί στα σχολεία και που τελικά παρακολουθούν την τυπική εκπαίδευση. Όπως αναφέρεται, «καταδεικνύεται μια ταχεία και ραγδαία πτώση των εγγραφών παιδιών-προσφύγων σε δημόσια σχολεία τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εγγραφής εντοπίζονται στα παιδιά πρόσφυγες στα νησιά, καθώς «κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα ΚΥΤ, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δεν έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση, ακόμη και σε μη τυπική εκπαίδευση».

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού η έκθεση κάνει αναφορά στις επιπτώσεις των περιορισμών μετακίνησης που επηρεάζουν τη φυσική παρουσία στα σχολεία και της αδυναμίας πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση.

Τέλος, αναφέρονται περιστατικά ξενοφοβικών συμπεριφορών στα σχολείο, που δημιουργούν περαιτέρω δυσκολίες για τα παιδιά, όπως η περίπτωση της Ριτσώνας.

Η οργάνωση ζητάει μεταξύ άλλων την τακτική αξιολόγηση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών τάξεων για τα παιδιά πρόσφυγες και τη διαβούλευση με τον εκπαιδευτικό τομέα για τη βελτίωσή τους, τη διασφάλιση της τακτικής δημοσίευσης λεπτομερών στοιχείων για των αριθμών των παιδιών που έχουν εγγραφεί και φοιτούν στα σχολεία, τη διασφάλιση της ομαλής πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και την αποφυγή του διαχωρισμού των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ