Θεοχάρης: Street work από τον ΟΚΑΝΑ για μείωση βλάβης των χρηστών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεοχάρης: Street work από τον ΟΚΑΝΑ για μείωση βλάβης των χρηστών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στις υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης – Άμεσης Πρόσβασης που παρέχονται από τον ΟΚΑΝΑ σε χρήστες οι οποίοι βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, Αθανάσιος Θεοχάρης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η προσέγγιση των ενεργών χρηστών γίνεται εκτός δομών, στους χώρους συνάθροισής τους (street-work), δηλαδή, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.

«Εκεί γίνεται το πρώτο βήμα για να μπει ο χρήστης σε ένα θεραπευτικό μονοπάτι. Ανοίγεται, δηλαδή, μια θεραπευτική “πόρτα” τη στιγμή που του δίνεις χέρι βοήθειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει στη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Οι υπηρεσίες Μείωσης της Βλάβης συνίστανται σε:

-Περιορισμό της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση (προστασία ατομικής και Δημόσιας Υγείας- μείωση μεταδιδόμενων νοσημάτων).

-Διανομή υλικού προφύλαξης (σύριγγες, προφυλακτικά, kit ασφαλούς χρήσης)

-Παροχή υγιεινής, καθαριότητας, φροντίδας υγείας, ατομική και ομαδική συμβουλευτική

-Πρωτοβάθμια περίθαλψη (παθολογική, οδοντιατρική, μικροβιολογική κάλυψη)

-Ενημέρωση για θεραπευτικές δυνατότητες

-Άμεση Κοινωνική Παρέμβαση για παραβάτες χρήστες παράνομων ουσιών (13-18 ετών και 18-24 ετών που συλλαμβάνονται για 1η φορά)

-Λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1031: άμεση βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη σε συνθήκες κρίσης)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 οι street workers του ΟΚΑΝΑ μοίρασαν σε χρήστες οι οποίοι βρίσκονται εκτός δομών πάνω από 75.000 σύριγγες και συναντήθηκαν με περίπου 13.400 ουσιοεξαρτημένους.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Αθανάσιος Θεοχάρης στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top