Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για «τείχος ασφάλειας» απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις που αυξήθηκαν ραγδαία (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για «τείχος ασφάλειας» απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις που αυξήθηκαν ραγδαία (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τα όλο και αυξανόμενα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων σε κυβερνητικούς φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν τεράστιες επιπτώσεις και οικονομικό αντίκτυπο βρίσκονται στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιείται στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία της Cisco, με την Deloitte, και την Amazon Web Services, υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταρχάς στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της όλο και μεγαλύτερης απειλής που συνιστούν οι χάκερς – με αφορμή και την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι –  αλλά και να καταδείξει  τους τρόπους άμυνας, προκειμένου ιδιώτες, επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς να θωρακίσουν τα ψηφιακά συστήματα τους.

Για τους στόχους της ημερίδας μίλησε ο κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και Συντονιστής του Κέντρου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι κυβερνοεπιθέσεις στον χώρο της Υγείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε εταιρείες, αυξήθηκαν σημαντικά, από 60 έως και 100% την περίοδο της πανδημίας.

Τις πιο συχνές επιθέσεις αυτή τη στιγμή, δέχεται ο χώρος της Υγείας όπως είπε ο κ. Λαμπρογεώργος, ενώ ακολουθεί ο οικονομικός τομέας. Στον χώρο της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 80% και στον δημόσιο τομέα κατά 70%. Το κόστος δε, κάθε κυβερνοεπίθεσης όπως είπε, εκτιμάται σε 2 εκ δολάρια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Elizabeth Lee, η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, o πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC A.E., επιχειρηματίας κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας και η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.

Lee: Η κυβερνοασφάλεια μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας

Για το τεράστιο κόστος που έχουν οι κυβερνοεπιθέσεις, μίλησε μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα Elizabeth Lee, λέγοντας πως σε παγκόσμιο επίπεδο, το κυβερνο-έγκλημα αυξήθηκε ραγδαία το 2020, ενώ στην Ελλάδα διαπιστώθηκε μια αύξηση 21% το 2021. «Μέχρι το 2025, το κυβερνο-έγκλημα αναμένεται να κοστίζει στον πλανήτη, 10,5 τρις δολάρια ετησίως» είπε χαρακτηριστικά.

Από τις δραστηριότητες των κυβερνο-εγκληματιών, σύμφωνα με την Πρόξενο, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τις επιθέσεις τύπου ransomware («κλείδωμα» δεδομένων με σκοπό να ζητηθούν λύτρα) και είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους 60 οργανισμούς δέχεται τέτοια επίθεση κάθε εβδομάδα. Η κα Lee μάλιστα, επικαλέστηκε και την κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως “ήταν μια τρομερή προειδοποίηση και μια κλήση αφύπνισης για όλους μας”.

Κάνοντας αναφορά και στις κυβερνοεπιθέσεις στη χώρα της και διεθνώς, η Πρόξενος επισήμανε πως πολλές από τις επιθέσεις έχουν και πολιτικά κίνητρα και είναι στρατηγικά σχεδιασμένες και εκτελεσμένες, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ παροτρύνουν διαρκώς τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να πάρουν άμεσα μέτρα και να επενδύσουν στην κυβερνοασφάλεια.

Η κα Lee είπε ακόμη, ότι με αφορμή το χακάρισμα στον δήμο Θεσσαλονίκης, σκέφτηκε  την ιδέα να φέρει κοντά τρεις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες (Cisco, Deloitte, Amazon Web Servises) που ήδη ηγούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να βάλουν το πρώτο «λιθαράκι»,  «σε αυτό που ελπίζουμε να γίνει μια σταθερή δομή συνεχούς κατάρτισης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ένα σημείο ενεργοποίησης για περισσότερες επενδύσεις στην τεχνολογία κυβερνοασφάλειας.

Δείτε ένα απόσπασμα από όσα είπε (στα Αγγλικά):

Για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα έκανε λόγο η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, τονίζοντας ότι από τη συστηματική χρήση του διαδικτύου προκύπτουν θετικά αποτελέσματα, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για κάποια εγκληματική δραστηριότητα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει διαρκής ανάγκη για ανατροφοδότηση και επαναξιολόγηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια  τονίζοντας  πως η χώρα μας, μετέχοντας σε όλα τα κατά περίπτωση Ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία της θωράκισης, της ασφάλειας των συστημάτων και δικτύων πληροφορικής και επικοινωνιών, έχει λάβει ήδη μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες με γνώμονα την ανταπόκριση στις διεθνείς και Ενωσιακές απαιτήσεις, για τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τις νέες τεχνολογίες και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και επιχειρήσεων στις ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, προς όφελος όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες απόπειρες κυβερνοεπίθεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης – Καταιγισμός ηλεκτρονικών απειλών στα συστήματα

Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης

Λύτρα ζητούν οι χάκερς που “χτύπησαν” τον δήμο Θεσσαλονίκης – “Πεσμένη” η ιστοσελίδα

Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Ενημερώθηκαν από Κ. Ζέρβα οι παρατάξεις – Όλες οι εξελίξεις

Δ. Θεσσαλονίκης: Σε σταδιακή επαναλειτουργία οι υπηρεσίες μετά την κυβερνοεπίθεση

Κυβερνοεπίθεση – Δήμος Θεσ/νίκης: Στοιχεία του Γ. Μπουτάρη, μεταξύ των δεδομένων που διέρρευσαν (ΦΩΤΟ)

Κυβερνοεπίθεση Δ. Θεσσαλονίκης: Άλλα 2.000 αρχεία με στοιχεία πολιτών διέρρευσαν οι χάκερς (ΦΩΤΟ)

Ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη διαρροή προσωπικών στοιχείων πολιτών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top