Θεσσαλονίκη: Από το… ξημέρωμα στις εκκλησίες για τον αγιασμό! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Από το… ξημέρωμα στις εκκλησίες για τον αγιασμό! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Χωρίς τη ρίψη του σταυρού σε ανοιχτό χώρο, αλλά με ανοιχτές εκκλησίες και τήρηση των μέτρων γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σαμολαδά, Αλέξης Αλεξιάδης, Νεκταρία Ψαράκη

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα της μεγάλης γιορτής για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου πριν από λίγο μετέβησαν αστυνομικοί αλλά η παρουσία τους είναι διακριτική.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και θα ανοίξουν οι πόρτες για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του GRTimes.gr:

παναγια-φανερωμενη-3

παναγια-φανερωμενη-2

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων όπου άρχισε η Θεία Λειτουργία με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών, ενώ η παρουσία των αστυνομικών έξω και από τον συγκεκριμένο ναό είναι διακριτική.

αγιοι-παντες

 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την… έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, με ηχητικά μηνύματα από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ και με παραινέσεις από τους αστυνομικούς για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών. Στη Θεσσαλονίκη, την τήρηση των μέτρων για τον σημερινό εορτασμό επιβλέπει ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υποστράτηγος, Γιώργος Δούβαλης.

Δείτε φωτογραφίες του GRTimes.gr από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά:

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα σε εγκύκλιο που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους μητροπολίτες όλης της χώρας ζητεί «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Update – 08:20:

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν Αγίου Θεράποντα Τούμπας. Οι πιστοί προσέρχονται μεμονωμένα για να προσευχηθούν να πάρουν λίγο αγιασμό και να φύγουν.

Update 08:30: 

Δεκάδες είναι οι πιστοί που περιμένουν έξω από τον Ιερό ναό της Οσίας Ξένης στην οδό Μαρασλή στην περιοχή της Χαριλάου.

Τα άτομα περιμένουν μεν υπομονετικά έξω από την αυλή της εκκλησίας για να κοινωνήσουν, να προσευχηθούν ή να πάρουν λίγο αγιασμό, σε μερικές περιπτώσεις ωστόσο οι αποστάσεις δεν τηρούνται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο αστυνομικών πού βρίσκονται στο σημείο.

Update 08:50:

Σε χαμηλούς ρυθμούς η προσέλευση των πιστών αυτήν την ώρα στον Ιερό ναό της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή της Κηφισιάς.


Update 09:00:

Σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς η προσέλευση και στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Δεξιάς. Η λειτουργία είχε διάρκεια μόλις 10 λεπτά, ενώ οι πιστοί μπαίνουν στον ναό, προσκυνούν και αποχωρούν. Έξω από την εκκλησία υπάρχει κλιμάκιο της αστυνομίας για να μην παρατηρηθούν υπεράριθμοι, ωστόσο δεν έχει χρειαστεί να επέμβει.

Update 09:10: 

Δεκάδες άτομα έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς. Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, και η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Κατά την αναμονή ωστόσο οι αποστάσεις ασφαλείας και εδώ σε μερικές περιπτώσεις δεν τηρούνται.

Update 09:30: 

Μειωμένη είναι η κινητικότητα και στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού. Η αστυνομία που βρίσκεται έξω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Δεξιάς, ελέγχει και τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού χωρίς να εχει χρειαστεί να παρέμβει. Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκονται ελάχιστοι πιστοί. Προσκυνούν, προσεύχονται, ανάβουν ένα κερί και αποχωρούν.

Update 09:40:

Και στον Άγιο Ελευθέριο σε χαμηλούς ρυθμούς η προσέλευση του κόσμου. Η λειτουργία ολοκληρώθηκε πάρα πολύ νωρίς στο συγκεκριμένο ιερό ναό, περίπου στις 6:30 πμ, και από κείνη την ώρα και μετά οι πιστοί προσέρχονται μεμονωμένα για να ανάψουν ένα κερί και να πάρουν λίγο αγιασμό.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ