Θεσσαλονίκη: Αρωγός παντός καιρού η Εθελοντική Διακονία Αστέγων

Θεσσαλονίκη: Αρωγός παντός καιρού η Εθελοντική Διακονία Αστέγων

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Ο «Λέανδρος» ντύθηκε στα άσπρα σήμερα και έκανε την εμφάνισή του σε δεκάδες περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τις οικογένειες, τους νέους, τα παιδιά να ενθουσιάζονται βλέποντας ήδη τις πρώτες νιφάδες χιονιού μέσα από το σπίτι τους, στη ζεστασιά. Μια άνεση που δυστυχώς δεν απολαμβάνουν όλοι. Μπορεί ο φετινός χειμώνας να άργησε να έρθει, αλλά πλέον είναι εδώ. Όπως εδώ είναι και οι άστεγοι. Οι άνθρωποι εκείνοι που ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ταλαιπωρούνται.

Δεν είναι όμως μόνοι. Τα τελευταία 6 χρόνια, η Εθελοντική Διακονία Αστέγων, απλώνει το χέρι της και τους προσφέρει ένα ανεκτίμητο και ανεξάντλητο αγαθό, την αγάπη. Το ραντεβού τους είναι προγραμματισμένο τρεις φορές την εβδομάδα. Η αψίδα του Γαλερίου, μετατρέπεται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, σε ένα μέρος προσφοράς, γεμάτο με γεύματα, ρούχα, χαμόγελα. Και αν το κρύο είναι έντονα αισθητό, «ετοιμάζουμε γεύμα και εκτός προγράμματος. Μοιράζουμε τραχανά, σούπα, οτιδήποτε είναι ζεστό» αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου «Εθελοντική Διακονία Αστέγων», Κυριακή Φράγκου, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Σε κάθε συνάντηση τα δέματα αγάπης, όπως τα αποκαλεί η κα. Φράγκου, είναι 60, με τους αστέγους που συγκεντρώνονται στην αψίδα να έχουν φτάσει τους 55. «Από τότε που άρχισε η πανδημία, οι άστεγοι έχουν αυξηθεί. Πριν έξι χρόνια, είχαμε ξεκινήσει με λιγότερους. Πέρυσι, τέτοια εποχή έφταναν τους 50 και πλέον έχουμε 55. Και δεν είναι μόνο οι άστεγοι που έχουμε στον δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι και σε άλλες περιοχές, άλλους δήμους. Πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούν και να βάλουν στη σειρά τις προτεραιότητες. Προηγούνται οι άνθρωποι. Δεν πρέπει να είναι στον δρόμο» επισημαίνει.

Χειμώνες, καλοκαίρια, η Εθελοντική Διακονία Αστέγων δηλώνει «παρών» και είναι συνεπής στα ραντεβού της. Μια συνέπεια που έχει κερδίσει τις καρδιές των αστέγων και τους έχει προσφέρει δεκάδες γεύματα. «Ό,τι καιρό και να έχει, εμείς είμαστε εκεί. Μας γεμίζει, μας κάνει ευτυχισμένους αυτή η προσφορά. Όταν σηκώνουν το βλέμμα τους και σε κοιτούν και σου λένε σ’ αγαπώ και ρωτάς γιατί και σου απαντάνε γιατί είσαι πάντα εδώ, ξέρω μέσα μου πόσο αληθινή είναι αυτή η αγάπη που νιώθουν. Και τα ξεχνάς όλα. Ένας να πεινάει, φτάνει. Θέλουμε να είμαστε εκεί, δίπλα του» λέει η κα Φράγκου.

Μια πράξη ανιδιοτελής που πολλοί μπορεί να έχουν σκεφτεί να κάνουν, και τις περισσότερες φορές το αφήνουν να μένει ως «ιδέα». Αισθήματα λύπης και άγχους που προκύπτουν -ευλόγως τις περισσότερες φορές- από την πιεστική πραγματικότητα, που τρέχουν οι άνθρωποι να προλάβουν, “παγώνουν” τα σχέδια για προσφορά. Στην αρχή, περιγράφει η κα. Φράγκου, έκανα πολύ καιρό να αποβάλλω αισθήματα λύπης και να απαντήσω σε ερωτήματα όπως πώς θα πάω, θα το σκέφτομαι μετά, τι θα τους πω. «Όλα όμως είναι μια απόφαση. Και ο σκοπός ήταν να βοηθήσω, να προσφέρω χαμόγελα. Την στιγμή που άρχισα, εξαφανίστηκε το «πέπλο» των αρνητικών σκέψεων. Και αυτό που διαπιστώνω τόσα χρόνια είναι ότι ο κόσμος δεν φοβάται. Θέλει απλά να δει πράξεις. Και γι’ αυτό πιστεύω οι εθελοντές διαρκώς αυξάνονται. Μόλις περάσει η πανδημία, θα κάνουμε περισσότερα» αναφέρει.

Η πανδημία, που μαστίζει κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αργεί να τελειώσει. Τα σχέδια, όμως, της ΕΔΑ και το έργο της φαίνεται να εμπλουτίζονται. Σύμφωνα με την κα. Φράγκου, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη κατασκευή ενός μικρού, τετράγωνου σπιτιού, στο οποίο θα φιλοξενείται ατομικά ένας άστεγος. «Ένας από του εθελοντές μας είναι σιδεράς, και έπειτα από οδηγίες του, πιστεύουμε είναι εφικτό να δημιουργήσουμε μικρά ατομικά σπιτάκια για να μένουν οι άστεγοι. Θα έχει ένα παράθυρο, ένα ντουλαπάκι, ράφι και ένα κρεβάτι με ροδάκια. Με αυτόν τον τρόπο, ο άστεγος θα έχει να κοιμηθεί κάπου πιο ζεστά και ήσυχος, χωρίς να έχει το άγχος αν θα του κλέψουν τα παπούτσια, την κουβέρτα και οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα σχέδιο που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί άμεσα» λέει καταλήγοντας η κα. Φράγκου.

Οι πολίτες που θέλουν να προσφέρουν, από ρούχα, τρόφιμα, κουβέρτες, και ό,τι άλλο επιθυμούν μπορούν να απευθυνθούν στον σύλλογο, ο οποίος στεγάζεται στην οδό Κολοκοτρώνη 1 στον Άγιο Παύλο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top