Θωμαΐδης: Δεν περίμενα τόσο μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Θωμαΐδης: Δεν περίμενα τόσο μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Την έκπληξή του για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αυτή που καταγράφηκε τις τελευταίες μέρες. Πρόσθεσε δε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας που υπερδιπλασιάστηκε.

Επίσης παρατήρησε ότι η αύξηση στο ιικό φορτίο που καταγράφηκε στα λύματα της Αττικής, ήταν περίπου 65% την περασμένη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά αύξησης καταγράφηκαν και σε δυο περιοχές της Κρήτης.

Παράλληλα, όμως. δεν καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία κι αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι μια θετική παράμετρος.  Όπως ο ίδιος εξήγησε, όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται στη μεγάλη διάδοση του ιού σε νεαρότερες ηλικίες οι οποίες δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν.

Ο κ. Θωμαΐδης έσπευσε να προσθέσει ότι είναι κατανοητό αυτό που συμβαίνει με τους νέους, καθώς είναι κλεισμένοι μέσα σχεδόν 1,5 χρόνο και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάνε και οι μεγαλύτεροι πώς ένιωθαν ως νέοι. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στον φονικό ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τέλος, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να δούμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και να ξεπεράσουμε τα 2.000 ημερησίως, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στον συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα που είναι εξαιρετικά μεταδοτική με τη χαλάρωση στα μέτρα αποφυγής του κορωνοϊού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ