Τροποποίηση Ε9 για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα

Τροποποίηση Ε9 για όσους νομιμοποίησαν αυθαίρετα

Σε τροποποιήσεις του Ε9 θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι φορολογούμενοι νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετες επιφάνειες, καθώς πρέπει να αποτυπώσουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, με τη διόρθωση της επιφάνειας των ακινήτων στο Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω στον χρόνο για πέντε χρόνια από το 2015 έως το 2019.

Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στο Ε9 για αλλαγές έως τον Ιανουάριο του 2020 μπορούν να διορθώσουν το Ε9 χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής διορθωτικής δήλωσης, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για τα έτη από το 2015 και μετά.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης μετά τον Ιανουάριο του 2020 θα πρέπει να αποτυπωθεί στο έντυπο Ε9 έτους 2021. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθεί ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στη νομιμοποίηση ενός αυθαίρετου κτίσματος θα πρέπει να το δηλώσει στο Ε9 έτους 2021 για να φορολογηθεί για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στόχος του οικονομικού επιτελείου με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2021 είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών να πληρώσει λιγότερο ή έστω τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2020 φέτος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top