Αντιμέτωποι με το λουκέτο είναι δεκάδες παιδότοποι σε όλη τη χώρα, ενώ πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός κάποιων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και συναφών επαγγελμάτων Ειρήνη Βήττα Βαβούσκου μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως η ίδια εξήγησε, σήμερα ο κλάδος συμπληρώνει έναν χρόνο από την ημέρα που επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στις επιχειρήσεις -μέλη του και οι παιδότοποι είναι ουσιαστικά κλειστοί για 12 μήνες, με μια σύντομη περίοδο επαναλειτουργίας εντός του καλοκαιριού, η οποία ωστόσο ήταν «νεκρή» όσον αφορά τόσο στην κίνηση όσο και στους τζίρους.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν προ πανδημίας 450 παιδότοποι και έχουν ήδη κατεβάσει ρολά τουλάχιστον 50-60 παιδότοποι στην Αττική που υφίσταται μέχρι στιγμής το βαρύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με την κυρία Βαβούσκου, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το ψαλίδισμα κατά 40% των ενοικίων. Όπως τονίζει, τα ενοίκια που καταβάλλουν οι παιδότοποι είναι υπέρογκα και επομένως είναι δύσκολο να πληρωθεί ακόμη και το 60% των μισθωμάτων που δεν καλύπτεται από το κράτος.

Επίσης, πολλοί επιχειρηματίες εξαιρέθηκαν από την Επιστρεπτέα 5 και 6 ή ήταν μικρά τα ποσά που τελικά εισέπραξαν. «Υπήρχαν συνάδελφοι οι οποίοι ξόδεψαν την ίδια μέρα τα ποσά που πήραν από την Επιστρεπτέα ύψους 2.000- 3.000 ευρώ για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις», σημείωσε η κυρία Βαβούσκου προσθέτοντας πως κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Ωστόσο γνωστοποίησε πως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επικεντρώνονται αποκλειστικά στους παιδότοπους.

Ακούστε όλα όσα είπε Ειρήνη Βήττα Βαβούσκου στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ