Ζ. Ράπτη: Ενισχύονται οι δομές Ψυχικής Υγείας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ζ. Ράπτη: Ενισχύονται οι δομές Ψυχικής Υγείας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία και στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

«Παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία στην ψυχική υγεία», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας τονίζοντας την «ανάγκη να υποστηρίξουμε με μεταρρυθμίσεις την ψυχική υγεία στη χώρα μας».

Όπως η ίδια τόνισε, ήδη ενισχύθηκαν και ενισχύονται υφιστάμενες δομές με προσλήψεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων, ενώ έως το τέλος Ιουνίου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Επίσης, προωθείται -σε συνεργασία με το  με το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος»- η ίδρυση Κέντρου Αναφοράς Ψυχικής  Υγείας για τα παιδιά το οποίο θα διασυνδεθεί με όλες τις δομές της επικράτειας που αφορούν παιδιά, καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα 3.200 πρώιμα ψυχωτικά επεισόδια σε παιδιά και εφήβους. Το πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 16 έως 17 ετών -κυρίως κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων- και μέχρι την ηλικία των 22 χρόνων, κατά τη στρατιωτική θητεία.

Επίσης, η κυρία Ράπτη, αναφέρθηκε στη σημασία του Γραφείου του ΠΟΥ που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα, καθώς και στις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ διαβεβαιώνοντας πως όλα τα προγράμματά του συνεχίζονται κανονικά.

Τέλος, η υφυπουργός Υγείας ρωτήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας, τα self test και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Όπως είπε, «στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για να δούμε πού βρισκόμαστε», ενώ τόνισε πως τα self test θα λειτουργήσουν θετικά για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Η πίεση θα συνεχιστεί», τόνισε η υφυπουργός καθώς, όπως υπογράμμισε, τα κορωνοπάρτι δεν βοηθούν στη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που όλοι επιθυμούμε.

Ακούστε όλα όσα είπε η Ζωή Ράπτη στη Μαρία Σαμολαδά:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ