«Κοκτέιλ» εύφλεκτων υλικών απειλεί το Σέιχ Σου: Κόπηκαν 600 άρρωστα δέντρα

«Κοκτέιλ» εύφλεκτων υλικών απειλεί το Σέιχ Σου: Κόπηκαν 600 άρρωστα δέντρα

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι δήμοι, οι οποίοι γειτνιάζουν με το Σέιχ Σου, για το κράμα εύφλεκτων υλικών που έχει δημιουργηθεί εντός του περιαστικού δάσους, προκαλώντας ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς-«Κραυγή αγωνίας» από τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών – Σε διαρκή επιφυλακή ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Πολιτική Προστασία για τον όγκο ξερών κλαδιών, χόρτων και δέντρων, που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο.

Φόβος επικρατεί και το φετινό καλοκαίρι για πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, δραματικό σενάριο που αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, μετά και την περσυνή φωτιά που έκαψε τουλάχιστον 90 στρέμματα δάσους μέσα σε λίγη ώρα.

Ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου έχουν τεθεί σε επιφυλακή η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, καθώς και οι δήμοι, οι οποίοι σε συνεργασία και συντονισμό εφαρμόζουν μέτρα για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Ωστόσο παρά τις από κοινού ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί για την αποτροπή ενδεχόμενης φωτιάς, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το δάσος είναι τουλάχιστον ανησυχητική.

Ξερά χόρτα, εκατοντάδες άρρωστα δέντρα (σ.σ. προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο), ξεραμένοι κορμοί, κλαδιά και πευκοβελόνες.  Αυτά είναι μερικά από τα υλικά που συνθέτουν το κοκτέιλ εύφλεκτης ύλης που απειλεί καθημερινά το δάσος.

Για την έκρυθμη κατάσταση εξέπεμψε SOS (σ.σ. όχι για πρώτη φορά) ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, μέσω επιστολής που σύνταξε προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης στο GRTimes για την επιστολή που στάλθηκε χθες Δευτέρα (4/7) «για άλλη μία φορά απευθύνουμε κραυγή αγωνίας για την προστασία του δάσους. Παρά τις προσπάθειες απομάκρυνσης των δέντρων που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο, παραμένουν στο δάσος εκατοντάδες άρρωστα δέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα πρόκλησης και επέκτασης δασικής πυρκαγιάς».

Το φλοιοφάγο έντομο «κατατρώει» το δάσος – Κόπηκαν 600 δέντρα

«Βραχνάς» παραμένει για το δάσος του Σέιχ Σου και τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν το φλοιοφάγο έντομο, το οποίο έχει προσβάλει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου τα δέντρα. Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης «κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο κόπηκαν 600 δέντρα που προσβλήθηκαν από το φλοιοφάγο έντομο» ενώ επισήμανε ότι το δάσος κάτωθεν του Περιφερειακού έχει προσβληθεί από το έντομο σε ποσοστό 100% και άνωθεν 50%.

«Πέρα βέβαια από το φλοιοφάγο παρουσιάζεται περεταίρω κίνδυνος με τα ξερά κλαδιά και δέντρα εντός του δάσους. Παρά το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για την αντιπυρική προστασία του δάσους (σ.σ. ως αρμόδιο έχει οριστεί το Δασαρχείο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ), ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με άλλους δήμους και την πολιτική προστασία πραγματοποιεί καθημερινά περιπολίες για τη φύλαξη του δάσους και καθαρισμούς, ενώ προγραμματίζονται και διαβροχές από υδροφόρα οχήματα, σε σημεία επικινδυνότητας. Εγώ προσωπικά θα κάνω πρόταση για να πραγματοποιηθούν διαβροχές πάνω από τον Περιφερειακό, τις επόμενες ημέρες, σε πρωινές ώρες, ώστε να μην επιφορτιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «αυτή την περίοδο δεν γίνονται απομακρύνσεις ξερών δέντρων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι υλοτόμοι που πραγματοποιούσαν εργασίες απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών στο δάσος στου Σέιχ Σου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε άλλες περιοχές, όπως η Εύβοια και η Πελοπόννησος, όπου αντιμετωπίζουν συχνά μεγάλες πυρκαγιές».

Κλείνοντας ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν στις δασικές πυρκαγιές και ιδίως τους πιλότους εναέριων μέσων.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την φύλαξη του Σέιχ Σου

Από την άλλη, σε ρόλο «φρουρού» του δάσους, η Πολιτική Προστασία έχει αναλάβει κυρίως το δύσκολο έργο της φύλαξης του χώρου.

Όπως διευκρινίζει στο GRTimes ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης «η πολιτική προστασία έχει αναλάβει κυρίως το έργο της φύλαξης του δάσους, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Έχουμε μοιράσει το δάσος σε τομείς και σε συνεργασία με την πυροσβεστική, οι εθελοντικές μας ομάδες ελέγχουν την κινητικότητα, ειδικά σε μέρες υψηλής επικινδυνότητας, όπου τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση κυκλοφορίας (σ.σ. κυρίως κατά τις ημέρες ισχυρού κύματος καύσωνα και έντονου αέρα). Τον καθαρισμό του Σέιχ Σου έχει αναλάβει εργολάβος. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου, περιλαμβάνουν καθαρισμό από ξερά χόρτα και τη διάνοιξη οδικών δρόμων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών, σε περίπτωση που χρειαστεί να επιχειρήσουν κατάσβεση στο δάσος».

«Είμαστε σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής ως πολιτική προστασία, το δάσος ελέγχεται καθημερινά και έχουμε ενημερώσει για τη δυνατότητα να προσφέρουμε μηχανήματα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρων. Ωστόσο οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην γίνεται ρίψη σκουπιδιών και μπάζων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά» είπε ο κ. Στεργιάδης, ενώ τέλος αναφερόμενος στο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο, (ραντάρ που σκανάρουν τον καπνό), που είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρεια, έκανε γνωστό ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία συναρμολόγησης των εξαρτημάτων, έχουν οριοθετηθεί τα σημεία που θα τοποθετηθούν και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν τεθεί σε ισχύ, ώστε να έχουμε ένα σύστημα προστασίας 365 μέρες το χρόνο».

Σε ετοιμότητα και το Δασαρχείο 

Σε τοποθέτηση της κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Π.Ε Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάϊο, η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, Τατιάνα Καλαϊτζή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν υλοτομίες στο Σέιχ Σου, παρά μόνο υλοποιήθηκε η διαχείριση των υπολειμμάτων από την Περιφέρεια, καθώς έλλειπαν οι μεγάλοι δασικοί συνεταιρισμοί στα αντιδιαβρωτικά έργα της Εύβοιας και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών. Παρόλα αυτά και σε σχέση με το φλοιοφάγο έντομο, επισήμανε ότι σε πρόσφατη αυτοψία που έγινε, παρατηρήθηκε πως υπάρχουν νεκρώσεις δέντρων σε κάποια σημεία, ωστόσο το φαινόμενο είναι σε ύφεση και διαχειριστικά το Δασαρχείο επέλεξε ως πιο σωστό να «μπει» στο δάσος μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ μετά ξεκινάει και το έργο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων για την αναδάσωση των κομματιών που έχουν πληγεί.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Απειλή πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου – Μεγάλος όγκος από ξεραμένους κορμούς

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στα σημεία που το Σέιχ Σου εφάπτεται με κατοικίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιπυρική περίοδο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη-Πρωτομαγιά: «Όποιος σκέφτεται να ανάψει κάρβουνα στο δάσος να το ξεχάσει»

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top