Κωνσταντινούπολη – Θεοφάνεια: «Φρένο» στις εκδρομές για το τριήμερο

Κωνσταντινούπολη – Θεοφάνεια: «Φρένο» στις εκδρομές για το τριήμερο

Μουδιασμένο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη Θεία Λειτουργία στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αγιασμό των Υδάτων και τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. «Φοβήθηκε ο κόσμος από την έκρηξη που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο» αναφέρει στο GRTimes.gr η Γεωργία Δημάκη ταξιδιωτική πράκτορας με πολυετή εμπειρία οργανωμένων ταξιδιών στον προορισμό.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, και ο Αγιασμός των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο, κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Ωστόσο, τελευταία, λόγω της πανδημίας και των μεταλλάξεων, η κίνηση ήταν μουδιασμένη. Το ίδιο παρατηρείται και φέτος, κυρίως λόγω της πρόσφατης έκρηξης στον πολυσύχναστο και ιδιαίτερο τουριστικό πεζόδρομο Ιστικλάλ, στις 13 Νοεμβρίου του 2022, καθώς και των συνεχών τουρκικών προκλήσεων προς την ελληνική πλευρά αλλά και του γενικότερου πληθωρισμού που εκτοξεύει τις τιμές σε βασικά αγαθά.

Υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια μέρα, παραμονή Θεοφανείων, οι αναχωρήσεις των τουριστικών λεωφορείων τόσο από τη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα από τη Βόρεια Ελλάδα είναι συνεχείς, πρωί και βράδυ. Όπως πληροφορεί το GRTimes.gr η ταξιδιωτική πράκτορας Γεωργία Δημάκη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τέτοιες μέρες ξεκινούσαν από τη Βόρεια Ελλάδα, τουλάχιστον 50 λεωφορεία με προορισμό τους την Κωνσταντινούπολη. Ήδη, από πέρυσι, λόγω πανδημίας και των μεταλλάξεων, η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί. Και φέτος, ο προορισμός δεν ‘τραβάει’ ιδιαίτερα, και μια από τις βασικότερες αιτίες είναι η έκρηξη που σημειώθηκε, τον περασμένο Νοέμβριο, σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Κωνσταντινούπολης, τον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, πολύ κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

«Με την τελευταία έκρηξη, φοβήθηκε ο κόσμος» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Δημάκη, η οποία ειδικεύεται στον προορισμό τουλάχιστον μια εικοσαετία, λέγοντας πως για το τριήμερο των Θεοφανείων αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη, κάτι λιγότερο από δέκα λεωφορεία. «Έχουμε και τους πιστούς πελάτες, που θέλουν να ταξιδέψουν στο συγκεκριμένο προορισμό» σχολιάζει η ίδια.

Αξιόπιστο λεωφορείο και γνώστης αρχηγός – συνοδός  

Άλλο ένα ‘χτύπημα’ που δέχθηκαν τελευταία οι οδικές εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία είναι το δυστύχημα που συνέβη προπαραμονή Χριστουγέννων στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με Έλληνες τουρίστες.

Αναμφισβήτητα, σε μια οδική εκδρομή, ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά ερωτήματα για τον ταξιδιώτη είναι με το τι λεωφορείο θα ταξιδέψει, και βεβαίως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αλλά και περιποιημένος ο οδηγός και επιπλέον ο αρχηγός – συνοδός να είναι γνώστης του προορισμού και διαχείρισης του γκρουπ.

«Το πρώτο πράμα που θα πρέπει να ρωτάει ο πελάτης, είναι, ‘με τι λεωφορείο θα ταξιδέψουμε;’» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Δημάκη εξηγώντας πως η κατάσταση του λεωφορείου είναι πολύ πιο σημαντική από τα αστέρια του ξενοδοχείου.

Επιπρόσθετα, ένα ακόμη ζήτημα που θίγει η κα. Δημάκη, είναι η εύρεση αρχηγών – συνοδών για τις εκδρομές. «Οι καλοί αρχηγοί, οι ξεναγοί είναι δυσεύρετοι» επισημαίνοντας πως και αυτοί με τη σειρά τους κατέχουν βασικό ρόλο στην πετυχημένη διοργάνωση μιας οδικής εκδρομής. Εάν, για παράδειγμα, ο αρχηγός – ξεναγός δεν κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις για να συνοδεύει ένα γκρουπ, αυτό από μόνο του, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, και να επιστρέψει ο πελάτης δυσαρεστημένος.

«Μην αγοράζετε φθηνές εκδρομές, διότι το φθηνό, το πακέτο που πουλούν κάτω του κόστους, τελικά, θα σας βγει ακριβό» τονίζει με έμφαση η ταξιδιωτική πράκτορας Γεωργία Δημάκη.

Νέος φόρος διαμονής

Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί για τις εκδρομές στην Τουρκία, είναι ο φόρος διαμονής που έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους, 01/01/2023.

«Αυτό που ισχύει στην Ευρώπη αλλά και στη Θεσσαλονίκη, από το νέο έτος ισχύει και στην Τουρκία» δηλώνει η κα. Δημάκη εξηγώντας πως η αξία του φόρου που είναι 2% στην τιμή του δωματίου έχει ενσωματωθεί στο τελικό ποσό του πακέτου που πουλούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Σημειώνεται ότι με την καθιέρωση του φόρου παραμονής στη χώρα, στόχος είναι να μεταφερθεί το εισπραχθέν ποσό στο κράτος. Η αξία του είναι ίση με το 2% των σχετικών υπηρεσιών.

Ο Αγιασμός των Υδάτων

Ανήμερα των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί στον Κεράτιο Κόλπο για τον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Σ’ ότι αφορά τις εκδρομές που έχει ετοιμάσει για τα Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη, η κα. Δημάκη, όπως μας ενημερώνει, είναι τετραήμερες με αναχώρηση σήμερα, Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, πρωί και βράδυ, και επιστροφή Κυριακή 8/01, οι δε πελάτες της θα παρακολουθήσουν τον αγιασμό των υδάτων και τη ρήψη του Τιμίου Σταυρού στην ενορία του Αγίου Φωκά, στην περιοχή του Μεσοχωρίου (Ορτάκιοϊ -Ortaköy).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Grivalia Hospitality: Νέα επένδυση, ύψους άνω των 280 εκατ. €

Καταφύγια στον Όλυμπο: Δίχως χιόνι αλλά ανοιχτά τα Θεοφάνεια

Καστοριά – Ραγκουτσάρια: Σε ρυθμούς καρναβαλιού – Πληρότητες στο 95%

Κωνσταντινούπολη: Μουδιασμένες οι εκδρομές για τον αγιασμό των υδάτων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top