Κωνσταντόπουλος: Άντεξε η εξωστρέφεια- τα “κρυφά” κόστη για τη βιομηχανία

Κωνσταντόπουλος: Άντεξε η εξωστρέφεια- τα “κρυφά” κόστη για τη βιομηχανία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Η εξωστρέφεια άντεξε το 2020», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΕ, του μεγαλύτερου εξαγωγικού συνδέσμου της χώρας, προσθέτοντας ότι «το 2021 ξεκίνησε με θετικές τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, με τη χώρα να πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της αύξησης των εξαγωγών στο 25% του ΑΕΠ, ως το 2025.

Η ανωτέρω τοποθέτηση έγινε στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης της μελέτης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου, με τίτλο “Χαρτογράφηση της Εξαγωγικής Δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια & Περιφερειακή Ενότητα”,  για το διάστημα 2015-2019.

Τα “κρυφά” κόστη της βιομηχανίας

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε τη σημασία της αύξησης των εξαγωγών- εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών – στη χρονιά της πανδημικής κρίσης, για να πει όμως ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει να μάθει για όλα τα «κρυφά» κόστη που σηκώνει η βιομηχανία, καθώς μάλιστα φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, αλλά χρειάζεται τη μεταποίηση, παραγωγή και εξαγωγές.

«Δεν μας ρώτησαν, τις βιομηχανίες, εάν έχει τριπλασιαστεί το κόστος μεταφοράς ενός container, στο εξωτερικό. Δεν μας ρώτησαν ποια είναι τα πρόσθετα έξοδα, ανά εβδομάδα, που μία βιομηχανία σηκώνει για να διενεργούνται μοριακά τεστ στους υπαλλήλους της, για να μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με ασφάλεια. Δεν μας ρώτησαν για το κόστος των αναγκαστικών αδειών λόγω covid-19. Αυτά είναι έξοδα που στο 100% τα επιβαρύνεται η βιομηχανία», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνοντας τις πολλές δυσκολίες των μεταφορικών επιχειρήσεων σε συνθήκες πανδημίας.

Δυτική Μακεδονία- απολιγνιτοποίηση και κλάδος γούνας

Τον ΣΕΒΕ ιδιαίτερα τον απασχολούν τα ζητήματα κάμψης της εξωστρέφειας στη Δυτική Μακεδονία, μία Περιφέρεια που παρουσιάζει πολλές ενδοπεριφερειακές διαφοροποιήσεις και ανισότητες. Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της περιοχής που κυρίως αφορά τους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, για να παραδεχθεί ότι πράγματι ανησυχεί το Σύνδεσμο η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων γης στη Κοζάνη, για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, που θα δημιουργήσουν μεν πλούτο, αλλά ελάχιστες θέσεις εργασίας.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ είπε ότι για να ενισχυθεί ο κλάδος της Γούνας, η παθητική τελειοποίηση των προϊόντων, που πραγματοποιείται στην Αλβανία, θα πρέπει να επιστρέψει στην περιοχή για να ενισχυθεί η απασχόληση και η οικονομία της Περιφέρειας.

Άλλη Περιφέρεια που προβληματίζει έντονα το ΣΕΒΕ, είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η συγκεκριμένη Περιφέρεια παρουσιάζει μείωση των εξαγωγικών της επιδόσεων ( σ.σ. στοιχεία 2019) αλλά και αύξηση των εισαγωγών, καθώς και μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες, αφού οι εισαγωγές της Καβάλας είναι διπλάσιες της Ξάνθης, της Ξάνθης διπλάσιες της Ροδόπης και, τέλος, της Ροδόπης διπλάσιες του Έβρου.

Οικονομική διπλωματία με την Τουρκία

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως «το εμπόριο είναι η καλύτερη γέφυρα διασύνδεσης δύο χωρών. Επιμένουμε στην οικονομική διπλωματία, γι’ αυτό και υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με τον DEIK, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό φορέα της χώρας, κάτι για το οποίο μας ασκήθηκε κριτική. Στόχος μας είναι, παρά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, να αυξήσουμε την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία και στις αγορές που εξαρτώνται από αυτή. Θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας δυναμικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ