Κόπτσης στο GRTimes: Πότε πρέπει να κάνουν το self test καθηγητές και μαθητές

Κόπτσης στο GRTimes: Πότε πρέπει να κάνουν το self test καθηγητές και μαθητές

Παραλαμβάνουν σήμερα το πρώτο self test οι μαθητές και οι καθηγητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο, Παρασκευή, οι πόρτες των φαρμακείων υποδέχονται αυτούς της υπόλοιπης χώρας. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης επισημαίνει στο GRTimes ότι το υπουργείο συστήνει να μην μπουν στον πειρασμό να διενεργήσουν το τεστ σήμερα, αλλά Κυριακή βράδυ, ή καλύτερα, Δευτέρα πρωί, πριν το σχολείο.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Προμηθεύονται σήμερα τα self test από τα φαρμακεία οι μαθητές και οι καθηγητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο έρχεται η σειρά των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, ώστε να επιστρέψουν στα θρανία των Λυκείων όλοι την 12η Απριλίου. Όπως τονίζει ο νέος Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Κόπτσης στο GRTimes, μπορεί οι μαθητές και οι καθηγητές να παραλαμβάνουν σήμερα το τεστ, αλλά πρέπει να περιμένουν για τη διενέργειά του.

“Προτείνουμε να περιμένουν και να διενεργήσουν το τεστ είτε Κυριακή βράδυ, είτε Δευτέρα πρωί πριν πάνε στο σχολείο. Αυτή είναι η σύσταση, διότι θέλουμε να έχουμε το όσο το δυνατόν πιο πρόσφατο αποτέλεσμα. Το τεστ είναι γρήγορο και έτσι θα έχουν τον χρόνο να μπουν στο self-testing.gov.gr, ακόμη και λίγη ώρα πριν το μάθημα, να δηλώσουν το αποτέλεσμα και να εκτυπώσουν την καρτέλα τους, η οποία είναι βασική προϋπόθεση για να μπουν στην τάξη”, εξηγεί ο κ. Κόπτσης.

Τι θα γίνει αν βρεθεί θετικός μαθητής που μπήκε στην τάξη 

Ερωτηθείς για το αν έχουν ληφθεί υπόψιν οι ανησυχίες σχετικά με την εγκυρότητα του τεστ, ο κ. Κόπτσης ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι ένα καθαρά ιατρικό ζήτημα, ωστόσο υπάρχει μέριμνα τόσο για την περίπτωση που ένας μαθητής βγει θετικός, όσο και για την περίπτωση που εντοπιστεί ξαφνικά κρούσμα σε κάποιο τμήμα.

“Το θετικό αποτέλεσμα θα επαληθευτεί με δωρεάν επαναληπτικό τεστ σε κάποια δημόσια δομή υγείας. Αν ο μαθητής βγει επίσης θετικός, δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα. Επίσης, αν “ξεφύγει” κάποιος θετικός και εντοπιστεί αργότερα, κατά το δεύτερο τεστ της εβδομάδος (σ.σ. τα τεστ θα διενεργούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη), τότε φυσικά θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο και το τμήμα θα κάνει ξανά τηλεκπαίδευση για το προβλεπόμενο διάστημα”, εξηγεί.

“Δε θα γίνει χαμός στα φαρμακεία” 

Ερωτηθείς για το αν αναμένονται μεγάλοι συνωστισμοί και μεγάλος φόρτος εργασίας στα φαρμακεία της χώρας σήμερα και αύριο, δεδομένου ότι το χρονικό περιθώριο της παραλαβής των τεστ είναι αρκετά μικρό, ο κ. Κόπτσης δηλώνει αισιόδοξος προς αυτήν την κατεύθυνση.

“Τα φαρμακεία της χώρας είναι απείρως πολλά! Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα συνωστισμού στα φαρμακεία”, αναφέρει.

“Πρέπει να λειτουργήσουμε με περίσσια ατομική ευθύνη”

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας τονίζει ότι καθηγητές και μαθητές πρέπει να στηρίξουν “αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για όλο το μαθητικό κόσμο”. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι “δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μαθητής ή καθηγητής θα αρνηθεί να συνεργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με περίσσια ατομική ευθύνη”, καταλήγει.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει δημοσιεύσει μία λίστα με 15 ερωτήσεις – απαντήσεις, σχετικά με το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές του Λυκείου στα σχολεία, τη διαδικασία του self -testing, την πλατφόρμα αποτελεσμάτων αλλά και όλα τα επιπρόσθετα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άνοιξε η πλατφόρμα self-testing.gov.gr – Πώς θα δηλώνετε το αποτέλεσμα

Αλαλούμ και στη Θεσ/νίκη: Αντί για self test… rapid σε κούτες των 25 (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ