Κορωνοϊός: Αποφυλακίσεις ζητούν οι κρατούμενοι στα Διαβατά

Κορωνοϊός: Αποφυλακίσεις ζητούν οι κρατούμενοι στα Διαβατά

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Παρά την απολύμανση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στις φυλακές, επικρατεί ανησυχία μεταξύ των εγκλείστων οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην άρση κρατήσεων, λόγω του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊου.

Υπόμνημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλαν οι κρατούμενοι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης ζητώντας την άμεση άρση κρατήσεων, λόγω του κορωνοϊου. Επισημαίνουν ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές Διαβατών παραμένει, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες αποσυμφόρησης, και ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους χώρους όπου συμβιώνουν πολλοί άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε απολύμανση στο διοικητήριο, στους διαδρόμους και στην αίθουσα επισκεπτηρίου, με πρωτοβουλία της διοίκησης της φυλακής, ενώ σήμερα αναμένεται να απολυμανθούν όλοι οι χώροι του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού Καταστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των κελιών, κατά τη διάρκεια του προαυλισμού των κρατουμένων, από ειδικό συνεργείο που διέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις φυλακές Διαβατών υπάρχει ανησυχία από τους κρατουμένους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους για την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, με το υπόμνημα που υπέγραψαν όλοι οι κρατούμενοι αιτούνται την άμεση άρση κρατήσεων των συγκρατουμένων τους που εκτίουν εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης, δηλαδή μέχρι 5 έτη φυλάκιση και των αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω θεμάτων υγείας και μπορεί να αποτελέσουν «εστίες μόλυνσης και διάδοσης του ιού».

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία κρατουμένων, αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να μεριμνήσει για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των κρατουμένων, με νόμο αποσυμφόρησης των Γενικών Καταστημάτων Κράτησης, όπως έγινε κατά διαστήματα στο παρελθόν, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας.

«Ζητούμε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και να προταχθεί η αποφυλάκιση αυτών που εκτίουν ποινές φυλάκισης που είναι χαμηλής επικινδυνότητας και ούτως ή άλλως οι ποινές τους είναι πληρωτέες και εξαγοράσιμες. Δηλαδή, ο λόγος για τον οποίο κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί είναι οικονομικός, διότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ποινές τους. Στην παρούσα συγκυρία είναι άδικο και επιβαρύνει το σύνολο των κρατουμένων να κρατούνται οι άνθρωποι αυτοί και να αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των κρατουμένων σε κάθε κελί. Σημειωτέον, ότι λόγω της διακοπής της λειτουργίας των δικαστηρίων δεν γίνεται ούτε μετατροπή σε κοινωφελή εργασία, ούτε σε δοσοποίηση» αναγράφεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα.

Σχετικά με την δεύτερη ομάδα κρατουμένων των οποίων ζητούν την αποφυλάκιση, οι υπογράφοντες σημειώνουν ότι: «Ως γνωστόν, οι ευπαθείς ομάδες κρατουμένων είναι πιο ευάλωτες, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους, στο να νοσήσουν και να διαδώσουν τον ιο στους υπολοίπους μας. Οι ζωές των ανθρώπων με ουσιώδη θέματα υγείας είναι σε άμεσο κίνδυνο υπό τις γνωστές συνθήκες κρατήσεως. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και οι ασθενείς κρατούμενοι που έχουν θέματα υγείας τέτοια που τους κατατάσσουν στις «ευπαθείς» ομάδες να εξέλθουν από τις φυλακές άμεσα, διότι όχι μόνο κινδυνεύει η δική τους ζωή αλλά και διότι με το συγχρωτισμό τους με άλλους κρατούμενους και λόγω του έντονου συνωστισμού θα μεταδώσουν σε όλους μας το νόσημα».

Επιπλέον, τονίζουν ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και για εμάς όπως λήφθηκαν για όλη την κοινωνία, διότι και οι δικές μας ζωές κινδυνεύουν. Σημειωτέον ότι για τους κρατούμενους με θέματα υγείας υπάρχει και η λύση της άρσης της κρατήσεως τους υπό τον όρο της παραμονής τους κατ’ οίκον».

Εκπροσωπώντας κρατούμενους που υπέγραψαν το υπόμνημα, ο δικηγόρος Παρασκευάς Σπυράτος δήλωσε στο GRTimes ότι «είναι δίκαια τα αιτήματα των κρατουμένων και πρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενσκήψει και στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών. Μπορεί εύκολα να δοθεί λύση με άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποφυλακιστούν αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή όσοι υπάγονται σε κάποιο εύλογο πλαίσιο ποινών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ