“Δύο τουλάχιστον κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους του νέου βρετανικού στελέχους της Covid-19 έχουν εντοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα” σημείωσε στο GRtimes.gr η καθηγήτρια Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεωργία Γκιούλα.
Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης
Σε ερώτηση μάλιστα για τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί οι δύο αυτές περιπτώσεις κρουσμάτων που πιθανόν να έχουν νοσήσει από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μ. Βρετανία, η κ. Γκιούλα σημείωσε πως “το ένα βρέθηκε στον νομό Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης όχι μέσα σε αυτή και ένα ακόμη στην Κεντρική Μακεδονία”.
«Τα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και έχουν προσμετρηθεί πλέον και επίσημα» αναφέρει από την πλευρά της η διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Άννα Παππά – Κονιδάρη και προσθέτει: «Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος υπάρχει και κυκλοφορεί. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων, καθώς ούτως ή άλλως το νέο στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και αργά ή γρήγορα επικρατεί».
Σε ερώτηση για το αν αλλάζει κάτι στον τρόπο θεραπείας κάποιου που έχει μολυνθεί από το νέο βρετανικό στέλεχος η κ. Παπά σημείωσε πως «δεν αλλάζει κάτι σ’ ότι αφορά τον τρόπο που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, απλά επειδή όπως προείπα πρόκειται για μετάλλαξη που μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».
Τέλος αναφορικά με τον τρόπο που εντοπίζονται πλέον τα μεταλλαγμένα κρούσματα η διευθύντρια του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μια απλή εξέταση, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις που καθορίζουν το στέλεχος του ιού. Εάν βρει κανείς τις μεταλλάξεις αυτές σε ένα συγκεκριμένο δείγμα τότε έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος».
Αρκουμανέας: Δεν αποκλείεται και τρίτο lockdown
Νωρίτερα για το ίδιο θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ο οποίος τόνισε ότι “στη χώρα μας προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά “ύποπτα” στη Βόρεια Ελλάδα”.
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του, διότι ότι με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερα κρούσματα τα οποία έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση. Εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown αν τα ανησυχητικά σημάδια συνεχιστούν.
Σε λίγο περισσότερα…