Κορωνοϊός: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε μετάλλαξη Όμικρον

Κορωνοϊός: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε μετάλλαξη Όμικρον

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που προκαλούν οι δύο παραλλαγές που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Σε τι διαφέρουν από τα συμπτώματα που θεωρούνται ως τα κύρια της COVID-19. Τι πρέπει να κάνουν όσοι τα εκδηλώνουν.

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, όσο θα θέλαμε. Νεότερα δεδομένα από μεγάλη μελέτη με εκατομμύρια συμμετέχοντες, που καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας στη Βρετανία, αποκαλύπτει ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.

Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Λονδίνο, όπου αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον. Ύστερα τα συνέκριναν με αντίστοιχα δεδομένα από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν όλα τα κρούσματα οφείλονταν στην Δέλτα.

Όπως διαπίστωσαν, και στις δύο περιόδους μόνο το 50% όσων νόσησαν είχαν/έχουν την κλασική τριάδα των συμπτωμάτων, δηλαδή:

  • Πυρετό
  • Επίμονο βήχα
  • Απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης

Και στις δύο περιόδους τα πέντε κυριότερα συμπτώματα ήταν/είναι:

  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Άλλα συχνά συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς είναι «θολωμένο» μυαλό και ανορεξία.

Μοιάζει με κρυολόγημα

Η διαφορά της Δέλτα με την παραλλαγή Όμικρον είναι ότι αυτά τα πέντε συμπτώματα καθίστανται ολοένα συχνότερα και θυμίζουν πολύ το κοινό κρυολόγημα, δηλαδή τις ιώσεις της εποχής.

Το φτάρνισμα, λ.χ., είναι πια πάρα πολύ ύποπτο. Το ίδιο και το συνάχι (με ή χωρίς ρινική συμφόρηση, δηλαδή μπούκωμα). Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον αναφέρουν ότι ο πονόλαιμός τους συνοδεύεται από «γαργάλημα» στον λαιμό.

Στην πραγματικότητα, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μοιάζει πια τόσο πολύ με κρυολόγημα, ώστε οι επιστήμονες συνιστούν να αυτοπεριορίζεται στο σπίτι όποιος αρχίζει να έχει συνάχι και να φταρνίζεται πολύ χωρίς εμφανή λόγο.

Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι εναντίον της COVID-19. Πρέπει επίσης να ακολουθείται σύντομα από έναν μοριακό έλεγχο (PCR).

«Τα δεδομένα από τη μελέτη μας δείχνουν ότι τα πιο σημαντικά συμπτώματα δεν είναι πλέον ένας νέος, συνεχής βήχας, ο υψηλός πυρετός ή η ανοσμία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Στους περισσότερους ανθρώπους, η παραλλαγή Όμικρον μοιάζει με μία ίωση. Αρχίζει με πονόλαιμο, συνάχι και πονοκέφαλο. Πλέον οι μισοί άνθρωποι με συμπτώματα εποχιακής ιώσεως, έχουν στην πραγματικότητα COVID από την παραλλαγή Όμικρον».

Πηγή: in.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Διπλασιασμός του ιικού φορτίου της «Όμικρον» ανά δύο μέρες

ΠΟΥ: Παραμένει «πολύ υψηλός» ο κίνδυνος λόγω της Όμικρον

Κορωνοϊός: Τα rapid test με την παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top