Κορωνοϊός-Παπανικολάου: “Διώχνει” ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία – Γέμισαν οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός-Παπανικολάου: “Διώχνει” ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία – Γέμισαν οι ΜΕΘ

Κάθε μέρα χειροτερεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με την πίεση στο σύστημα να “χτυπάει κόκκινο”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Παπανικολάου, το οποίο έχει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Βόρειο Ελλάδα και όμως … “διώχνει” ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία.

«Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία». Πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε η ίδια πίεση, καθώς, τον περσινό Οκτώβριο είχαν αρχίσει όλα τα νοσοκομεία να ανοίγουν covid μονάδες. «Τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά και υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας» παραδέχτηκε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου και τον Γιώργο Πίκουλα, η συντονίστρια-διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη.

Εξάλλου, ο διευθυντής ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης (21/9) στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως “και οι 22 ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ -η οποία είναι γεμάτη- ως ιδιαίτερα βαριά περιστατικά είναι ανεμβολίαστοι. Ο νεότερος είναι 52 ετών και ο μεγαλύτερος 79 ετών”. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχεια λόγω και της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς «η μόλυνση εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και μέσω του αέρα, ενώ το πρόβλημα θα ενταθεί στους κλειστούς χώρους».

«Πάμε σε άσχημες καταστάσεις. Κάθε φορά που αλλάζει το στέλεχος, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι διαφορετική. Αυτή την στιγμή νοσούν πάρα πολύ βαριά οι ασθενείς. Έρχονται και εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια επηρεάζονται σοβαρά και άλλα όργανα, τα νεφρά κυρίως και αργούν πολύ να αρνητικοποιηθούν, επίσης κάνουν μια πρόοδο και μετά μένουν σε ένα σημείο και χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Οπότε αργούν πολύ να βγουν και η πίεση έτσι αυξάνεται. Οι ηλικίες των νοσηλευμένων είναι σαφώς μικρότερες, νοσηλεύουμε αυτή την στιγμή και 20χρονο και 30χρονο. Η πλειοψηφία είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών. Από όσους έχουμε νοσηλεύσει μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία».

Η κ. Μπιτζάνη επεσήμανε πως έχουν υπάρξει περιστατικά που έχουν δηλώσει ότι αν χρειαστεί διασωλήνωση, δεν την θέλουν. «Αυτό όμως είναι οξύμωρο, δεν μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και να αποφασίζεις εσύ πόση βοήθεια χρειάζεσαι».

Στην πλειοψηφία τους όταν επιδεινώνονται, δέχονται να διασωληνωθούν. «Υπήρξαν επεισόδια και με τους συγγενείς αλλά συνήθως υπάρχει ένας λογικός στην οικογένεια. Όμως υπάρχει τόση δουλειά και εξάντληση και πρέπει να ασχολείσαι και με αυτά». Σε σχέση με τις αναστολές εργασίας, στο Παπανικολάου, υπάρχουν κενά, σημείωσε η κ. Μπιτζάνη. «Πιστεύω θα καλυφθούν, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο τμήμα μου, που έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 270 ασθενείς, που έχουμε δει τα πάντα, οικογένειες να ξεκληρίζονται, που έχουμε ξενυχτήσει με αγωνία, έχουμε 12 νοσηλευτές που βγήκαν σε αναστολή. Το επιχείρημά τους είναι ότι είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά αυτό είναι εντελώς ανόητο, αφού η υποχρεωτικότητα είναι συνέπεια της άρνησης».

Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρηγιάννης: Στη Θεσσαλονίκη ίσως ξεπεράσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως

Αγωνία στην Πάτρα: Έτοιμος να αποσωληνωθεί ο 6χρονος Φώτης (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top