Κορωνοϊός: Πότε ισχύει η έκπτωση φόρων 25%

Κορωνοϊός: Πότε ισχύει η έκπτωση φόρων 25%

Αναστάτωση αλλά και πλήθος ερωτημάτων προέκυψαν στην αγορά όσον αφορά στις εκπτώσεις του 25% για βεβαιωμένες οφειλές προς το δημόσιο. Το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς διευκρινίσεις ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από μία σειρά ζητημάτων.

Ένα από τα σημεία στα οποία απαιτούνταν διευκρίνιση ήταν οι ρυθμισμένες φορολογικές δόσεις και δόσεις φόρων που εξοφλούνται τμηματικά χωρίς ρύθμιση, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιών. Σύμφωνα λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών και εκεί δίνεται τελικά η έκπτωση 25% για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ερωτήματα υπήρξαν και για την απουσία της διάταξης για τον μελλοντικό συμψηφισμό του ΦΠΑ Απριλίου σε ποσοστό 25%. Ωστόσο αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και η εγκύκλιος θα βγει αρκετά αργότερα, αφού θα αφορά βεβαιωμένες οφειλές ΦΠΑ εντός του Απριλίου.

Η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει εκτός των άλλων τα εξής:

-οι δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που λήγουν από 30 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου μπορούν από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να εξοφληθούν με έκπτωση 25%. Είναι η μοναδική πρόβλεψη της ΠΝΠ ενώ απουσιάζει η πρόβλεψη που ανακοινώθηκε χθες ότι όποια επιχείρηση καταβάλλει το 100% του ΦΠΑ Απριλίου θα συμψηφίσει το 25% του σχετικού ποσού από μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Προφανώς το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να θεσπίσει τη σχετική έκπτωση στο μέλλον.

-Οι δόσεις βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών (για παράδειγμα φόρος κληρονομιών και γονικών παροχών που εξοφλείται σε 12 διμηνιαίες δόσεις) καταβάλλονται με έκπτωση 25% εφόσον λήγουν την περίοδο από 30 Μαρτίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020.

-Αναστέλλεται έως 30 Απριλίου 2020 η κοινοποίηση πράξεων προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή προστίμου μετά από φορολογικό έλεγχο

-Μεταφέρεται στις 31 Μαΐου η προθεσμία για τη διατύπωση αντιρρήσεων από τους ελεγχόμενους στο περιεχόμενο προσωρινού προσδιορισμού φόρου μετά από έλεγχο.

-Αναστέλλονται για 60 ημέρες οι προθεσμίες για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής οι οποίες λήγουν από 11η Μαρτίου έως 31 Μαΐου.
παρατείνονται έως 31 Ιουλίου οι προθεσμίες παραγραφής για την κοινοποίηση διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

-Αναστέλλεται για τρεις μήνες από τη δημοσίευση της ΠΝΠ η λειτουργία της εφαρμογής Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Παράταση

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

Προς άρση αμφιβολιών σχετικά με την έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, διευκρινίζεται ότι:

-Οι οφειλές ΦΠΑ και οι οφειλές από παρακρατούμενους φόρους που έχουν βεβαιωθεί στη φορολογική διοίκηση και είναι καταβλητέες από 30/3/2020 έως και 30/4/2020 οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν θα υπόκεινται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

-Η εξόφληση του ΦΠΑ που είναι καταβλητέος από 30/3/2020 έως 30/4/2020, σε δύο δόσεις με ενεργοποίηση της σχετικής επιλογής στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ (κωδικός 523) και δεν έχει υπαχθεί σε οποιοδήποτε καθεστώς ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, δεν υπόκειται στην έκπτωση του 25% ούτε σε οποιαδήποτε άλλη έκπτωση.

-Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που επιθυμούν να καταβάλουν οφειλές Μαρτίου που εμπίπτουν στο καθεστώς έκπτωσης 25% σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30-3-2020 (ΦΕΚ Α΄ 75), το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης παράτασης της εμπρόθεσμης καταβολής μέχρι την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Επίσης θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό των οφειλών την 30-3-2020 και 31-3-2020 και δικαιούνται την έκπτωση του 25% σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πληρωμή φόρων έως και τις 10 Απριλίου

Τέλος σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατείνονται έως και την 10.04.2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών που λήγουν την 30.03.2020 και την 31.03.2020, των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δικαιούνται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του άρθρου πρώτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (75 Α΄) «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», η οποία τροποποίησε την από 11.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (55 Α΄).

Έως την ίδια ημερομηνία και για τα ίδια ως άνω πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, των οποίων οι δόσεις λήγουν την 31.03.2020.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ