Κορωνοϊός – Θεσ/νίκη: Στο 70% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός – Θεσ/νίκη: Στο 70% η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία

Μπορεί ο ρυθμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, να μην έχει φτάσει ακόμη στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν καθημερινά των κώδωνα του κινδύνου καθώς οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της πόλης αυξάνονται, ενώ το ποσοστό κάλυψης των κλινών Covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αγγίζει πλέον το 70%. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

Όλα τα παραπάνω, μαρτυρά η εικόνα των κλινικών σε επίπεδο διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με αριθμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι:

  • Στο ΑΧΕΠΑ από τα 15 κρεβάτια τα 13 είναι καλυμμένα. Για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, το νοσοκομείο επιστρέτευσε επιπλέον 10 κλίνες ΜΕΘ για περιπτώσεις Covid οι οποίες πλέον έχουν επιστρέψει στην κοινή νοσηρότητα.  
  • Στο Παπανικολάου είναι καλυμμένα και τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ – Covid 
  • Στο Παπαγεωργίου από τα 18 κρεβάτια που υπάρχουν συνολικά, καλυμμένα είναι τα 10  
  • Στο Γ. Γεννηματάς από τα 10 κρεβάτια, τα 3 καλυμμένα  
  • Στον Άγιο Παύλο από τα 7 κρεβάτια, τα 4 είναι καλυμμένα  

Επίσης και σε επίπεδο νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά: 

  • Στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται συνολικά 56 ασθενείς (σήμερα εφημερεύει) 
  • Στο Παπανικολάου έγιναν χθες 25 εισαγωγές (λόγω εφημερίας) με αποτέλεσμα σήμερα να νοσηλεύονται 60 ασθενείς 
  • Στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται συνολικά 39 ασθενείς 
  • Στο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύονται συνολικά 17 ασθενείς (σήμερα εφημερεύει) 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα νοσοκομεία, κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας που έπληξε την πόλη και γέμισε τις κλίνες έγιναν αναγκαστικές επεκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Όταν το δεύτερο κύμα καταλάγιασε οι κλίνες αυτές επέστρεψαν και πάλι στην κοινή νοσηρότητα, καθώς αρκετές περιπτώσεις άλλων ασθενειών στην κορύφωση της πανδημίας το Νοέμβριο έμειναν πίσω. 

Μεταφορά ασθενών σε ΑΧΕΠΑ και Αρωγή 

Σ’ ότι αφορά το Ιπποκράτειο, την ώρα που αναμένεται να διατεθούν άμεσα 30 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το νοσοκομείο αναγκάζεται να μεταφέρει ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας, σε ΑΧΕΠΑ και Αρωγή (η ιδιωτική κλινική που έχει διατεθεί από το δεύτερο κύμα για τη νοσηλεία ασθενών Covid). Επιπλέον τρεις κλίνες ΜΕΘ – Covid αναμένεται να διατεθούν και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς από την ίδια δωρεά.

“Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν, πως αν έρθει ένα τρίτο κύμα πανδημίας και έχει την ίδια σφοδρότητα με αυτό που μας “χτύπησε” πρόσφατα κάτι που είναι πιθανό, βάσει των μεταλλάξεων, θα πρέπει να επανέλθουμε στις επεκτάσεις  με τη διαφορά όμως ότι αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε με σχεδόν γεμάτα τα κρεβάτια που προορίζονται σήμερα για περιπτώσεις  Covid” σημειώνει στο GRTimes, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα. 

Δεν θα βοηθήσει ένα τρίτο lockdown αν δεν…

Σε ερώτηση για το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε ένα τρίτο lockdown η πρόεδρος της ΕΝΙΘ σημειώνει ότι “αυτό από μόνο του δεν θα βοηθούσε σε τίποτα. Εκείνο που χρειάζεται είναι άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς οι 19 γιατροί που προσλήφθηκαν, από μόνοι τους δεν φτάνουν. Χρειάζονται κι άλλοι και επιπλέον να αυξηθεί το προσωπικό σε εκπαιδευόμενους νοσηλευτές. Επίσης πρέπει να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε επίπεδο εμβολιασμών και φυσικά να γίνεται τακτική και εξονυχιστική ιχνηλάτιση κρουσμάτων σε κλειστές δομές και σε χώρους δουλειάς. Τέλος, είναι ανάγκη να αυξηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και φυσικά να πάμε σε εκπαίδευση με τάξεις που θα έχουν λίγους μαθητές” αναφέρει η κ. Κατσίμπα. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ