Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes: Βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων – Στηρίζουμε στην πράξη τους νέους στο ξεκίνημά τους

Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes: Βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων – Στηρίζουμε στην πράξη τους νέους στο ξεκίνημά τους

Για τη μεγάλη προσπάθεια που αφορά στην εκκαθάριση και απονομή των εκκρεμών συντάξεων όπως και τις αυξήσεις που θα δουν μετά από δώδεκα χρόνια οι συνταξιούχοι, τις ρυθμίσεις για την κοινωνική στέγαση, τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας αλλά και για την αντιμετώπιση των ανέργων μιλά στο GR Times ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

«Μπορούμε να κρατήσουμε το τιμόνι της χώρας σταθερό, στεκόμενοι δίπλα σε κάθε πολίτη. Με ένα πνεύμα κοινής λογικής και με βάση όσα ισχύουν στις άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι προχωρούμε κι έτσι θα συνεχίσουμε. Με πολιτικές που έχουν επίκεντρο τον πολίτη». Με τον τρόπο αυτό, προσδιορίζει την απάντηση στις προκλήσεις των καιρών και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Τζαβάρα

-Ας ξεκινήσουμε από τη μεγάλη πληγή που ήταν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και το γεγονός ότι μηδενίζετε το σύνολο των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι και το 2020, ενώ και μετά από αυτό οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν πλέον με άλλους ρυθμούς στην εκκαθάριση και απονομή τους. Βεβαίως το πρόβλημα παραμένει σ’ ένα βαθμό και μαζί του η διαχρονική ντροπή για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Θεωρείτε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί; Ή μπορεί οι απόμαχοι της εργασίας να ζήσουν και πάλι στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν;

Έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για τις συντάξεις. Όπως σωστά αναφέρατε, έχουμε μηδενίσει τις εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις μέχρι και το 2020 (δηλαδή και για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019). Για το 2021 το ποσοστό ολοκλήρωσης φτάνει το 95,5%. Ενώ έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022. Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 που ανέλαβα υπουργός Εργασίας μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 442.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών! Με αποτέλεσμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις να έχουμε περιοριστεί στις 8.900 για το 2021 και στις 17.000 για το 2022. Έχουμε φτάσει, δηλαδή, ουσιαστικά στο τέλος διαδρομής και όλοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το αν έχει γίνει δουλειά ή όχι. Στις επικουρικές συντάξεις τώρα, έχει ήδη σημειωθεί αποκλιμάκωση. Αλλά τώρα που κλείνει το θέμα των κύριων, θα πάμε και στις επικουρικές με πολύ μεγάλη ταχύτητα!

Και σημειώνω ότι, επίσης, συνολικά από το 2019 και μετά έχουμε κάνει 17 διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους. Και τώρα μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και θα δει πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες του το 95% των συνταξιούχων!

-Προωθούνται μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής στέγασης επ’ ωφελεία κυρίως της νέας γενιάς. Ωστόσο, κατηγορείστε από την αντιπολίτευση ότι τα κίνητρά σας είναι καθαρά εκλογικά, καθώς η επιρροή του κόμματός σας στις μικρότερες ηλικίες είναι πάρα πολύ μικρή. Πώς το δικαιολογείτε αυτό και τι απαντάτε στις κατηγορίες;

Δηλαδή, τι πρέπει να κάνουμε; Να αφήσουμε τους νέους στην τύχη τους, επειδή φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μας ψηφίσουν στις εκλογές; Δουλειά της κυβέρνησης είναι να εργάζεται για όλους. Μεταξύ αυτών είναι, χωρίς αμφιβολία, οι νέες και οι νέοι. Οι οποίοι είναι τελικά και το μέλλον αυτής της χώρας. Σε αντίθεση μάλιστα με τους αντιπάλους μας που φαίνεται ότι τους θεωρούν δεδομένους, εμείς αποδεικνύουμε ότι τους στηρίζουμε στην πράξη. Αυτό κάνουμε με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Ένα μεγάλο, λαϊκό πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ από το οποίο θα ωφεληθούν περισσότεροι από 137.000 πολίτες. Ένα πρόγραμμα που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της στέγασης- ιδίως για τους νέους που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα- με: Τις μαζικές ανακαινίσεις κενών ιδιωτικών κατοικιών και τη διάθεσή τους. Την αξιοποίηση των ακινήτων της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας, με τον θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής». Τις δράσεις του προγράμματος «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους. Τα ευνοϊκά δάνεια, ώστε η δόση του στεγαστικού να είναι μικρότερη από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωνε κανείς για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα. Η χώρα αποκτά επιτέλους μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική. Με επίκεντρο τη νεολαία. Αυτό είναι που νομίζω ότι θα κρατήσουν τελικά οι νέοι!

O Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes

-Ποια είναι τα θέματα- κλειδιά που ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας;

Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο νομοθετούμε κατ’ αρχάς τις ρυθμίσεις που δίνουν σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο μέρος του «κοινωνικού πακέτου» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ προς χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και προς τους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού. Την επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες (από έξι). Τα κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα, διορθώνουμε αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων: Η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον e-ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20). Ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12). Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους.

Είναι ένα νομοσχέδιο κοινής λογικής, απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών. Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο προώθησης της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη!

-Η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων είναι μια αμαρτωλή ιστορία δεκαετιών, στην οποία εμπλέκονται όλες οι παρατάξεις και όλες οι κυβερνήσεις. Πώς μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι ανάλογο και στο μέλλον, τώρα που αλλάξατε το καθεστώς στις επικουρικές συντάξεις και εισαγάγατε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα;

Χωρίς αμφιβολία, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος όλες τις τελευταίες δεκαετίες είχε σημαδευτεί από πολλά προβλήματα και λάθη. Η μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις των νέων ήταν ακριβώς μία προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στην απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος στα μάτια των πολιτών. Ειδικά των νέων. Που αν τους ρωτήσεις σήμερα τι πιστεύουν για το ασφαλιστικό σύστημα, το πιο πιθανό να σου πουν είναι: «Ποια σύνταξη; Εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ». Αυτή τη μοιρολατρία σε σχέση με το ασφαλιστικό τους μέλλον θέλουμε να ανατρέψουμε.

Και για να το κάνουμε, δεν εφαρμόσαμε ότι κατέβηκε στο κεφάλι μας. Κοιτάξαμε τι γίνεται στις άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες τα ασφαλιστικά συστήματα αποπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες. Κοιτάξαμε τι γίνεται στη Σουηδία, στη Δανία, στην Ολλανδία. Και φέραμε τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων. Ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αποδοτικό σύστημα που δεν περιορίζει μόνο το ρίσκο, βάζοντας τα αυγά μας σε περισσότερα καλάθια. Στηρίζει, επίσης, έμπρακτα την οικονομική ελευθερία. Αυξάνει, την αποταμίευση και τις επενδύσεις, λειτουργώντας ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Και, πάνω από όλα, εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους μας οι οποίοι μπορούν βάσιμα να προσδοκούν ότι, χάρη σε αυτό το σύστημα, θα πάρουν επικουρικές συντάξεις, που με βάση μελέτες του ΟΟΣΑ, θα είναι από 43% έως 68% υψηλότερες από τις σημερινές!

-Μήπως είστε πράγματι «αυστηροί» με τους ανέργους όπως σας κατηγορούν; Είναι δυνατόν στην εποχή της «μεγάλης παραίτησης» ένας νέος άνθρωπος να μην μπορεί να απορρίψει ως τρεις φορές μια πρόταση απασχόλησης;

Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται μέχρι τρεις δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Ούτε χωρίς κριτήρια σαν κι αυτά που αναφέρω.

Θα υπάρχει ένα σύστημα, δηλαδή, τριών προσφορών και σε περίπτωση που υπάρξουν τρεις αρνήσεις θα υπάρχει πράγματι διαγραφή από τα μητρώα. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Αυτό κάνουμε και εμείς. Είναι άραγε παράλογο; Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίσει κανείς «αυστηρό», ένα σύστημα που προσφέρει στον άνεργο τρεις κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις τρεις; Είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό;

O Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes

-Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το κεντρικό διακύβευμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, και πώς θα απαντήσει σε αυτό η Νέα Δημοκρατία;

Νέες περιπέτειες με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ή σταθερότητα και προοπτική με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μία από τα ίδια της περιόδου 2015-2019: ακρότητες, ανικανότητα, αδυναμία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στην κυβέρνηση από την άλλη μεριά έχουμε, πιστεύω, αποδείξει ότι, παρά τις φουρτούνες- όξυνση με Τουρκία, κορωνοϊός, ενεργειακή κρίση- μπορούμε να κρατήσουμε το τιμόνι της χώρας σταθερό, στεκόμενοι δίπλα σε κάθε πολίτη. Με ένα πνεύμα κοινής λογικής και με βάση όσα ισχύουν στις άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι προχωρούμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Με πολιτικές που έχουν επίκεντρο τον πολίτη. Με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις όποιες δυσκολίες βρεθούν στο δρόμο μας. Και με το στόχο η πατρίδα μας να βρεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών.

Και γι’ αυτό πιστεύω ότι απάντηση των πολιτών στο διακύβευμα των εκλογών θα είναι ξεκάθαρη. Και θα είναι τελικά, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νίκη Κεραμέως στο GRTimes: Όραμά μας να μπορούν οι νέοι να κάνουν πράξη τα όνειρά τους

Δεν απέκλεισε αυστηροποίηση ποινών και για τα τροχαία με εγκατάλειψη ο Κώστας Τσιάρας με δήλωση στο GRTimes (VIDEO)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top