«Κουτσουρεμένα» voucher για σχολικές εκδρομές

«Κουτσουρεμένα» voucher για σχολικές εκδρομές

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία και η οικονομική αφαίμαξη των γονέων για σχολικές εκδρομές που προπληρώθηκαν, πλην όμως ακυρώθηκαν λόγω της καραντίνας που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Οι γονείς επωμίστηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης ένα σημαντικό κόστος καταβάλλοντας μετρητά από 250 έως 600 ευρώ για ταξίδια που ποτέ δεν έγιναν και στη συνέχεια έλαβαν την… υπόσχεση ότι μπορούν να εξαργυρώσουν τα ποσά αυτά εντός 18μήνου με μορφή πιστωτικών σημειωμάτων (voucher), εννοείται για το σύνολο του ποσού που ήδη πλήρωσαν. Αυτά τα voucher μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για αγορά ταξιδιού ή υπηρεσίας -από την ίδια τουριστική επιχείρηση- εντός 18μήνου. Αν αυτό δεν συμβεί το τουριστικό γραφείο υποχρεούται να καταβάλει στους γονείς σε μετρητά το σύνολο του ποσού που ήδη πληρώθηκε από αυτούς.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία γονέων για τις σχολικές εκδρομές (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σχολικές εκδρομές: Οργισμένοι οι γονείς

Όμως, αυτό δεν συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή -την καθιερωμένη οδική με προορισμό την Αθήνα- μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, που έχει την έδρα του στο Μελισσοχώρι. Έκπληκτοι οι γονείς των παιδιών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία του τουριστικού γραφείου (σ.σ. τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του GRTimes), καθώς όχι μόνο δεν θα λάβουν σε μετρητά το ποσό που ήδη κατέβαλαν, αλλά και το voucher που θα τους δοθεί θα είναι «κουτσουρεμένο», παρά τα όσα ορίζει ο νόμος.

«Βάσει νομοθεσίας τα τουριστικά γραφεία υποχρεούνται σε ολοσχερή επιστροφή των καταβληθέντων ποσών στους ταξιδιώτες, καθώς η εκδρομή ακυρώθηκε για λόγους ανωτέρας βίας και εν προκειμένου λόγω κορωνοϊού», επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, Παναγιώτης Σουπιάδης προσθέτοντας ότι «τα voucher επιτρέπονται (και βέβαια δεν είναι υποχρεωτικά, καθώς το τουριστικό γραφείο μπορεί να προχωρήσει στην επιστροφή των μετρητών) από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και είναι ρευστοποιήσιμα σε μετρητά μετά την πάροδο 18 μηνών». Ωστόσο στην περίπτωση της σχολικής εκδρομής του συγκεκριμένου σχολείου «με το τέχνασμα των εκπτωτικών κουπονιών το πρακτορείο επιχειρεί να αφαιρέσει χρήματα από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για εκδρομές που δεν έγιναν. Συγκεκριμένα προτείνει εκβιαστικά στους γονείς την επιστροφή ποσού 70% με μορφή voucher (ούτε καν μετρητά) και το υπόλοιπο 30% ως εκπτωτικά κουπόνια!».

Μειωμένο ποσό κατά 30%

Μάλιστα στη σχετική επιστολή του το τουριστικό γραφείο εξηγεί για ποιον λόγο αφενός δεν επιστρέφει το ποσό σε μετρητά και αφετέρου επικαλείται διαχειριστικά έξοδα που το… υποχρεώνουν στην περικοπή του ποσού για το voucher και στη χορήγηση των εκπτωτικών κουπονιών.

«Τα τουριστικά γραφεία της χώρας προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο γίνεται καλύτερα σε αυτή την πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη κατάσταση, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των πελατών τους. Δεν είναι όμως αντικειμενικά εφικτό για εμάς αυτή τη χρονική στιγμή να πραγματοποιήσουμε άμεσα επιστροφές χρημάτων, καθώς έχουμε αντίστοιχα καταβάλει χρήματα στους προμηθευτές για τη διοργάνωση των προγραμματισμένων εκδρομών ως οφείλαμε», σημειώνει ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα πρωτοφανή γεγονότα και σε συνέχεια
ανάλογων πρωτοβουλιών από άλλες χώρες της ΕΕ, με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ΦΕΚ 84/Α/13-4-2020, άρθρο 70, που ψήφισε, επιτρέπει στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να εκδώσουν πιστωτικό σημείωμα (voucher) για οργανωμένα ταξίδια που ακυρώνονται από τις 25.02.2020 μέχρι και τις 30.09.2020. Με βάση το προαναφερόμενο ΦΕΚ, είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε πως λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης και της αντικειμενικής αδυναμίας παροχής των υπηρεσιών μας, καταγγέλλουμε την μεταξύ μας καταρτιθείσα σύμβαση για την εκδρομή του σχολείου με προορισμό την Αθήνα, για τις ημερομηνίες 13-15 Μαρτίου 2020 και σας επισυνάπτουμε το αντίστοιχο πιστωτικό σημείωμα (voucher) διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών, συνολικής αξίας 4.424 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό που έχετε καταβάλει, αφαιρεθέντων των διαχειριστικών τελών και φόρων».

Δηλαδή, από τα 6.120 ευρώ που καταβλήθηκαν συνολικά από τους γονείς θα τους επιστραφούν εν τέλει τα 4.124 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.696 ευρώ θα γίνουν ουσιαστικά… καπνός, καθώς αν δεν συμπεριληφθούν στο voucher δεν θα είναι εφικτή η επιστροφή τους στους γονείς μετά το 18μηνο. Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ η επιχείρηση εμφανίζει ως… δώρο τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών για το ποσό που αρνείται να καταβάλει.

«Η εταιρεία κατανοώντας πλήρως τις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς αλλά και επί συνόλου η σχολική κοινότητα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, έχει λάβει την απόφαση (παρ’ ότι δεν υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία) να σας επιστρέψει και το υπόλοιπο ποσό των 1.696 ευρώ σε ατομικά εκπτωτικά κουπόνια -, τα οποία αφορούν οργανωμένες αεροπορικές εκδρομές διοργάνωσης του γραφείου, με ισχύ έως και 30 Σεπτεμβρίου 2022, με βάση την ονομαστική κατάσταση που πρέπει να συμπληρώσετε και να μας αποστείλετε», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιχείρηση στην επιστολή προς τους γονείς.

Οικονομικό… ευεργέτημα

«Κατανοούμε σε έναν βαθμό την αδυναμία των τουριστικών γραφείων να επιστρέψουν άμεσα τα μετρητά παρότι στην περίπτωσή μας πρόκειται για εκδρομή εσωτερικού που δεν περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια. Ωστόσο είναι απαράδεκτο να δίνεται το voucher ”κουτσουρεμένο” σε γονείς οι οποίοι θα παραμείνουν για 18 μήνες όμηροι των γραφείων με τη μη επιστροφή των χρημάτων τους από τις ακυρωθείσες σχολικές εκδρομές», σημειώνει ο κ. Σουπιάδης προσθέτοντας πως είναι επίσης απαράδεκτο να παρουσιάζεται ως οικονομικό ευεργέτημα προς τους γονείς η παροχή του ποσού που περικόπτεται σε μορφή εκπτωτικών κουπονιών».

Το GRTimes έθεσε την καταγγελία υπόψη του προέδρου Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης. Όπως είπε ο κ. Βύρων Θεολόγης το voucher, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, αφορά το σύνολο του ποσού που καταβλήθηκε για τις σχολικές εκδρομές οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Καταγγελίες και επιστολή σε υπουργούς

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου έχει καταγγείλει το περιστατικό σε δημόσιους και επαγγελματικούς φορείς, καθώς και στην καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ έχει υποβάλλει τις προβλεπόμενες καταγγελίες. Σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο υπάρχουν και άλλες καταγγελίες και ο υπεύθυνος αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης με επιστολήκαταγγελία προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και προς τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου κάνει λόγο για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων προσθέτοντας πως «οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες (ακύρωση σχολικών εκδρομών, νομοθετική προστασία του τουριστικών επιχειρήσεων και μη επαρκής εποπτεία των επιχειρήσεων τουρισμού) έχουν μετακυλήσει όλο το οικονομικό βάρος των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών στις πλάτες των γονέων».

«Δεν περισσεύουν χρήματα από κανένα γονέα για να χρηματοδοτήσουμε τουριστικά πρακτορεία για εκδρομές που δεν έγιναν για λόγους ανωτέρας βίας», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο σύλλογος που απαιτεί:

-Την άμεση επιστροφή όλων των χρημάτων μας όπως προβλέπει η νομοθεσία χωρίς συμψηφισμούς και ύποπτες εκπτώσεις

– Την άμεση εποπτεία & την επιβολή ποινών στις Τουριστικές Επιχειρήσεις που παράνομα εκμεταλλεύονται τα χρήματά μας

– Την άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε.

(φωτογραφία αρχείου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ