Κούβελας: Λάθος το lockdown

Κούβελας: Λάθος το lockdown

«Μέτρα χρειαζόταν να παρθούν μέχρι να καταλάβουμε τι μας γίνεται. Μία βδομάδα, 15 μέρες το πολύ»

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, μίλησε στο OPEN και έβαλε κατά των συναδέλφων του που μιλούν για φάρμακα και εμβόλια κατά του κορωνοϊού, κατηγορώντας τους ότι ξεχνούν τα βασικά μαθήματα που έκαναν στο πανεπιστήμιο. Ακόμα, καυτηρίασε το γεγονός του παρατεταμένου lock down της χώρας που δημιούργησε ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία που δύσκολα θα επουλωθούν, ενώ τόνισε ότι δεν έγινε σωστή διαχείριση της κατάστασης και το ότι δεν είχαμε πολλούς νεκρούς ήταν καθαρά θέμα τύχης.

Ακόμη, είπε ότι είναι πολύ μικρό το ενδεχόμενο μιας έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά, είναι πολύ πιο πιθανό κι ανησυχητικό να επανέλθει η λοίμωξη που θα βρει τον ευάλωτο και γηρασμένο πληθυσμό μας, χτυπώντας τον σε πάρα πολύ μικρό διάστημα. «Το θέμα που μας απασχολεί είναι ότι δεν έχει γίνει στη χώρα μας τίποτα απ’ αυτά που στην αρχή κάποιοι υποστήριζαν. Δεν γίνεται να βασιζόμαστε σε φάρμακο και εμβόλιο. Πρέπει να πάρουμε πριν φτάσουμε στην καραντίνα τα μη φαρμακευτικά μέτρα. Τα οποία είναι να γίνει καταγραφή των ευπαθών ομάδων και να θέσουμε αυτούς σε περιορισμό κι όχι να κλειδώσουμε όλη την κοινωνία. Εμείς δεν φροντίσαμε να το κάνουμε αυτό. Πάντα έξω από τις τράπεζες υπήρχε ουρά υπερηλίκων που περίμενε να ενημερώσει τα βιβλιάρια…

Έπρεπε να έχουμε μεριμνήσει ως πολιτεία για τη θωράκιση της πρωτοβάθμιας υγείας. Να πάμε γειτονιά-γειτονιά. Να μην κυκλοφορούν αυτοί οι άνθρωποι έξω, να πηγαίνει ο γιατρός και οι υπόλοιπες υπηρεσίες στο σπίτι» τόνισε ο κ. Κούβελας.

Όσον αφορά στα λίγα κρούσματα επεσήμανε ότι «Ξέρετε ποια είναι η μαύρη αλήθεια; Γιατί η Ελλάδα δεν είχε κρούσματα, όπως και οι άλλες βαλκανικές χώρες; Γιατί δεν λένε τα ίδια γι αυτούς; Δεν ήμαστε διαφορετικοί από τις άλλες βαλκανικές χώρες, ήμασταν τυχεροί. Δεν ήμασταν στο κέντρο της κυκλοφορίας γι αυτό. Από τύχη δεν είχαμε πολλά κρούσματα.

Πήραμε πολύ αυστηρά μέτρα που δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία το οποίο δεν ξέρω πώς θα καλύψουμε. Αντί να ενισχύσουμε το ΕΣΥ που θα τραβήξει πάλι όλο το ζόρι αν υπάρξει έξαρση. Μέτρα χρειαζόταν να παρθούν μέχρι να καταλάβουμε τι μας γίνεται. Μία βδομάδα, 15 μέρες το πολύ. Το Πάσχα δεν θεωρώ ότι έπρεπε να ισχύουν».

Στη συνέχεια έβαλε κατά όσων μιλούν… ελαφρά τη καρδία για φάρμακα κι εμβόλια: «Και οι ειδικοί σε εισαγωγικά κι εκτός εισαγωγικών που μιλούν για φάρμακα έχουν ξεχάσει τα βασικά μαθήματα που έκαναν στο πανεπιστήμιο.

Μπερδεύουν τα φάρμακα που σκοτώνουν μικρόβια με τα φάρμακα που σκοτώνουν ιούς, μπερδεύουν τα φάρμακα που σκοτώνουν παράσιτα, όπως η υδροξυχλωροκίνη, τα φάρμακα αυτά δεν σκοτώνουν ιούς. Κανένας ιός δεν έχει σκοτωθεί μ’ αυτή τη μέθοδο. Γιατί να το ξανακάνω; Αυτά έγιναν πριν από εκατοντάδες χρόνια και ανακαλύψαμε τον αντιτετανικό ορό και τα εμβόλια. Οι ιοί δεν είναι σ’ αυτή την κατηγορία, δεν γίνεται να ξεχνάμε τα βασικά».

Για το δεύτερο κύμα που φημολογείται ότι μπορεί να έρθει το φθινόπωρο τόνισε: «Μία φορά έχει εμφανιστεί ιστορικά δεύτερο κύμα. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι η λοίμωξη να ξανάρθει και ίσως όχι ο ίδιος ιός. Μία επιδημία θα διασπαρεί ταχύτατα. Ξεχάστε τον ιό αυτό, δείτε γενικά τις λοιμώξεις. Έχουμε δημιουργήσει ευπαθείς πληθυσμούς και διατηρούμε την ευπάθεια στους ιούς…»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top