Κούβελας: Το φάρμακο “Τραμπ” μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο-Διαφωνεί η Παγώνη

Κούβελας: Το φάρμακο “Τραμπ” μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο-Διαφωνεί η Παγώνη

Ξεκάθαρη θέση ότι το φάρμακο “Τραμπ” για τον κορωνοϊό μπορεί μέχρι και να αντικαταστήσει το εμβόλιο, εκφράζει ο Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο GRTimes.gr. Τις διαφωνίες της εξέφρασε ωστόσο η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά κ. Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στο GRTimes.gr ξεκαθαρίζει ότι εμβόλιο και θεραπείες δεν πρέπει να συγχέονται. Εμφανίζεται βέβαιη ότι παρόλο που τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν θεαματικά αποτελέσματα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το εμβόλιο, καθώς έχουν ένα βασικό μειονέκτημα.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Ο κ. Κούβελας υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται στο “κόκκινο”, το εμβόλιο δε μπορεί να φανεί χρήσιμο, ενώ, αντιθέτως, ένα φάρμακο μπορεί να λύσει τα χέρια των γιατρών.

“Τι να το κάνω το εμβόλιο αν πεθάνω; Αυτή είναι και η οπτική του γιατρού της γειτονιάς. Αν είμαι γιατρός και έχω μπροστά μου έναν άρρωστο, τι θέλω; Να δώσω ένα φάρμακο τώρα, ή να τον εμβολιάσω του χρόνου; Πρέπει ο ΕΟΦ να εισάγει εκτάκτως, για λόγους δημόσιας υγείας και δημοσίου συμφέροντος, 3.000 κομμάτια του φαρμάκου. Το φάρμακο πρέπει να χορηγηθεί στους ασθενείς που βρίσκονται στις κλινικές Covid-19, να γίνουν καλά και έτσι να χαλαρώσει το ΕΣΥ”, προτείνει ο κ. Κούβελας, ενώ προσθέτει: “Λέω κάτι παράλογο τόσες μέρες; Με έχουν κατηγορήσει για τα χίλια μύρια! Δεν είναι λογικό αυτό που λέω;”, διερωτάται.

“Το φάρμακο μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο-Κυνηγά σαν pacman τον ιό”

Ο κ. Κούβελας εμφανίζεται βέβαιος ότι σε περίπτωση που διατεθεί το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το εμβόλιο. Ο ίδιος, φαίνεται να διακρίνει περισσότερα πλεονεκτήματα στο φάρμακο σε σχέση με το εμβόλιο, τόσο από την άποψη της αποτελεσματικότητας, όσο και από την άποψη του κόστους.

«Αυτό το φάρμακο είναι ένα έτοιμο αντίσωμα. Το εμβόλιο τι κάνει επί της ουσίας; Παράγει αντισώματα. Εάν ολοκληρωθούν οι μελέτες, ενδέχεται το αντίσωμα να καταστήσει ανταλλάξιμο το εμβόλιο. Αφού και τα δύο στο τέλος της ημέρας δίνουν αντισώματα στον οργανισμό, δε μπορεί να ανταλλάξει το ένα το άλλο; Δεν υπήρξε ποτέ ένα τέτοιο φάρμακο στην ανθρωπότητα. Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, όπως και το εμβόλιο mRNA. Είναι και τα δύο πρώιμα. Τι μας πειράζει λοιπόν να προχωρούν εξίσου οι μελέτες; Με το φάρμακο, ίσα ίσα, στοχεύεις και μόνο στους ανθρώπους που νοσούν, που είναι 3 με 4 χιλιάδες, χωρίς να αναγκάζεσαι να εφοδιάζεις όλο τον πληθυσμό, και έτσι σαν κόστος είναι μικρότερο”, διευκρινίζει ο καθηγητής.

Ο ίδιος, όσον αφορά στη λειτουργία του αντισώματος, εξηγεί ότι κυνηγά σαν pacman τον ιό, ενώ μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και ένα χρόνο.

“Σκεφτείτε ότι το δίνουν προληπτικά και στους γιατρούς που νοσηλεύουν για να μην κολλήσουν. Μόλις μπει το αντιγόνο του κορωνοϊού στον οργανισμό, το αντίσωμα το “τρώει”. Το αντίσωμα, επίσης, έχει διάρκεια για αρκετό καιρό. Αν λοιπόν το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται συνεχώς, και χρειάζεται το ίδιο και για το αντίσωμα, τότε δεν υπάρχει λόγος να έχουμε εμβόλιο!”, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ διευκρινίζει: “Το εμβόλιο εμποδίζει τον ιό να μας αρρωστήσει. Το αντίσωμα εμποδίζει τον ιό να μας προσβάλλει”.

“Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο και παρ’ όλα αυτά κολλήσει, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα”

Ο κ. Κούβελας, υποστηρίζει ότι εάν κάποιος που κάνει το εμβόλιο, παρ’ όλα αυτά νοσήσει, τα πράγματα μπορεί να αποβούν μοιραία.

“Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ πιθανό να είναι χειρότερα. Όταν κολλάς τον ιό, αυτός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα κύτταρά σου και να πολλαπλασιαστεί. Βάζοντας λοιπόν το εμβόλιο στον οργανισμό σου, αυτό προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα. Έχεις λοιπόν αντιγόνα από δύο μεριές. Τα παθολογικά και τα φυσιολογικά. Τα αντισώματά σου μπορεί να σε σκοτώσουν”, τονίζει ο κ. Κούβελας.

“Ναι στο εμβόλιο, αλλά όχι σε αυτή τη φάση της πανδημίας”

Ο καθηγητής διευκρινίζει ότι θεωρεί το εμβόλιο ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να διανεμηθεί από τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να είναι οι πολίτες θωρακισμένοι για το ενδεχόμενο του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ο ίδιος, επικαλείται και τις δηλώσεις του προέδρου της Pfizer, του κ. Μπουρλά, ο οποίος εξέφρασε, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο το εμβόλιο θα σημάνει τη λήξη της πανδημίας.

“Πότε κάνουμε τα εμβόλια της γρίπης; Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, για να είμαστε θωρακισμένοι τους επόμενους μήνες. Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να κάνουμε το εμβόλιο τώρα και άρα δεν υπάρχει λόγος να αδειοδοτηθεί. Από τη στιγμή που είμαστε εν μέσω πανδημίας, το εμβόλιο δε θα βοηθήσει. Κάνει άλλη δουλειά. Αυτό που θα χρειαζόμουν ως γιατρός αν είχα μπροστά μου έναν άρρωστο, θα ήταν το φάρμακο. Βγάλε λοιπόν τις 3.000 δόσεις του φαρμάκου, δώσε και ένα περιθώριο 4-5 μηνών επιπλέον μελέτης στο εμβόλιο και ας το κάνουμε όταν πρέπει και σωστά! Δε ζητάω κάτι παράλογο”, τονίζει ο κ. Κούβελας κλείνοντας.

Παγώνη: Εξαιρετικά τα μονοκλωνικά αντισώματα- Ένα βασικό μειονέκτημα

Η κ. Ματίνα Παγώνη εκφράζει την εμπιστοσύνη της για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τονίζοντας ωστόσο ένα βασικό μειονέκτημα που έχουν.

“Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι όντως πολύ καλά. Υπάρχουν δύο μελέτες στην Ελλάδα οι οποίες τα προχωρούν. Έχουν όμως ένα βασικό μειονέκτημα και αυτό είναι ότι πρέπει να χορηγούνται μόνο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς ή σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη φάση της νόσου και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Όχι σε διασωληνωμένους”, εξηγεί η κ. Παγώνη.

Η ίδια υποστηρίζει ότι παρόλο που πρόκειται για μία πολύ καλή μελέτη, η οποία προχωρά εμφανίζοντας καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι όταν το έλαβε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε εγκριθεί.

Άλλο το εμβόλιο, άλλο η θεραπεία-Δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο

Η κ. Παγώνη διευκρινίζει ότι ποτέ δεν έχει συμβεί να θεωρηθεί αχρείαστο κάποιο εμβόλιο επειδή υπάρχει θεραπεία.

“Κανείς δεν πρόκειται να το πει αυτό. Τόσο εμβόλιο όσο και θεραπεία, είναι απαραίτητα! Δεν πρέπει να τα μπλέκουμε. Το εμβόλιο βοηθά ώστε να μην αντιμετωπίσεις τον ιό, όπως αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή τον Covid. Αν νοσήσεις μετά που θα λάβεις το εμβόλιο, θα έχεις απλά συμπτώματα και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Γιατί προχωρά ταχύτερα το εμβόλιο σε σχέση με την θεραπεία

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο, εφόσον είναι εξίσου απαραίτητα και τα εμβόλια και οι θεραπείες, οι μελέτες για το εμβόλιο προχωρούν ταχύτερα, η κ. Παγώνη απαντά:

“Οι μελέτες προχωρούν και δεν τελειώνουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Στο εμβόλιο δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα, μπήκαν πολλές ομάδες επιστημόνων, μπήκαν φαρμακοβιομηχανίες. Το δουλεύει πάρα πολύς κόσμος και επομένως είναι λογικό να προχωρά η διαδικασία ταχύτερα. Με το φάρμακο ασχολήθηκαν συγκεκριμένες ομάδες επιστημόνων. Οι διαδικασίες στις μελέτες θέλουν χρόνο και πολλά άτομα”.

Θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί- Σημαντική η επίτευξη ανοσίας

Η κ. Παγώνη, διευκρινίζει ότι με επιστημονικά δεδομένα και παρουσιάζοντας επιχειρήματα και επίσημες μελέτες, οι επιστημονικές κοινότητες θα πείσουν το 30% του πληθυσμού, το οποίο φαίνεται να είναι επιφυλακτικό απέναντι στο εμβόλιο για να εμβολιαστεί. Ερωτηθείσα για το κατά πόσο είναι ασφαλές το χρονικό διάστημα του ενός έτους για τη διανομή του εμβολίου η ίδια απαντά:

“Μέχρι τώρα ό,τι στοιχεία μελετών έχουμε, δείχνουν ότι είναι ασφαλές. Περιμένουμε και τα τελευταία για να είμαστε βέβαιοι. Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχουν μπει και οι τελικές υπογραφές. Η Βρετανία, αν έχει πάρει τα τελευταία στοιχεία, δε βρίσκω το λόγο να θεωρήσουμε ότι βιάστηκε και δεν έπρεπε προχωρήσει”.

“Πιστεύω στο εμβόλιο και πιστεύω στις μελέτες. Όσοι βάζουν τις υπογραφές τους έχουν φροντίσει για την ασφάλεια και των μελετών και των εμβολίων. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γι’ αυτόν τον ιό. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να θωρακιστούμε κάνοντας το εμβόλιο. Όσο ψάχνουμε τον ιό, πρέπει να είμαστε προστατευμένοι. Φυσικά, παράλληλα θα συνεχίσουμε τις μελέτες. Θέλω να πιστεύω ότι με επιχειρήματα θα πείσουμε τον κόσμο να το κάνει”, τονίζει κλείνοντας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ