ΚΟΥΖΙΝΑ 2021: Μυρωδιές και γεύσεις της αριστοτελικής γης. Κρατήστε τραπέζι!

ΚΟΥΖΙΝΑ 2021: Μυρωδιές και γεύσεις της αριστοτελικής γης. Κρατήστε τραπέζι!

Με τιμώμενο προϊόν τα μύδια Ολυμπιάδας και τηρώντας τους περιορισμούς που ορίζονται για την προστασία από τον κορωνοϊό το 10ο KOUZINA 2021 άνοιξε για να αποτελέσει και φέτος την γιορτή του Ακάνθιου Κόλπου.

«Τηρούμε κατά γράμμα όσα μέτρα αφορούν στις εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, συνεπώς μέχρι τις 31 Μαΐου θα μπορούμε να έχουμε κοντά μας 50 άτομα σε κάθε εκδήλωση, ενώ από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να παρευρεθούν 100 άτομα», αναφέρει μιλώντας στο Grtimes η Σύμβουλος Τουριστικού marketing του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Πάππα, επισημαίνοντας ότι από τα καλέσματα του φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA δεν λείπουν ξένοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες.

Το KOUZINA, που πραγματοποιείται από το Δήμο Αριστοτελη, έκανε πρεμιέρα όπως κάθε χρόνο από την Ολυμπιάδα το περασμένο Σάββατο 15 Μαΐου, μετά και το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και ήδη μετράει πολλές επιτυχημένες διοργανώσεις.

Το πρώτο τραπέζι της διοργάνωσης στρώθηκε στο εστιατόριο Olympic στην γραφική παραλία της Ολυμπιάδας. Στο μενού που ετοίμασαν chef του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Λεωνίδας Καρύτσιος και Γιάννης Αγγελούδας γιορτάστηκε η αριστοτελική διατροφή, καθώς απουσίαζαν προϊόντα όπως οι ντομάτες, το ρύζι, οι πατάτες. Το μενού εστίασε αποκλειστικά στην αριστοτελική γεύση, με μύδια Ολυμπιάδας, αχνισμένα σε λευκό τοπικό οίνο από το οινοποιείο της Claudia Παπαγιάννη, με φρεσκοψαρεμένο χταπόδι από τα κρυστάλλινα αριστοτελικά νερά, με σαλάτα με γαρίδες και άγρια φρούτα του Αριστοτελικού Όρους και μπακαλιάρο ολόφρεσκο Αγίου Όρους, που σερβιρίστηκε με πουρέ και κρέμα λαχανικών. Την γευστική εμπειρία ολοκλήρωσε το ρυζόγαλο φούρνου με κατσικίτσιο γάλα από τα βαρβαριώτικα κοπάδια, σερβιρισμένο με μουντοβίνα – το απόσταγμα – παραγωγή των μελισσοκόμων της Αρναίας. Τα υλικά ανέδειξαν την καθαρότητα των γεύσεων της αριστοτελικής γης.

Την επόμενη μέρα, το Στρατώνι υποδέχθηκε την επικεφαλής chef του KOUZINA, Ντίνα Νικολάου, η οποία συνόδευσε Γάλλους εκπροσώπους Τύπου και travel agents σε ένα τραπέζι στρωμένο δίπλα στη θάλασσα στο λιμανάκι του Στρατωνίου. Ψήθηκαν ψάρια, ετοιμάστηκαν μεζέδες και μακεδονίτικο τσίπουρο και ντόπιος οίνος συνέθεσαν το τραπέζι.

Στις 17 Μαίου  οι λάτρεις της αριστοτελικής γαστρονομίας βρήκαν θέση στο τραπέζι του KOUZINA στην Ιερισσό, όπου στο Mount Athos Resort – ακριβώς πάνω στο Λιμάνι του οικισμού, ο executive chef Τάσος Παρασκευαίδης παρουσίασε την εξαιρετική κάρτα μενού του restaurant «Λευκό Κοχύλι» ενώ στο περίφημο restaurant «Το Χρυσό Αγκίστρι» της Ουρανούπολης, που μέσω του KOUZINA παρουσίασε στο κοινό την κάρτα μενού του τα μύδια Ολυμπιάδας μαγειρεύτηκαν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: με μοσχολέμονα και άλλα εσπεριδοειδή, με φέτα Ολυμπιάδας και ντοματίνια, με Μουντοβίνα Αρναίας και κόλιανδρο.

Στη συνέχεια, το κοινό του KOUZINA είχε ραντεβού με τον chef Γιώργο Παλησίδη  στη θέση «Αροβίγλι», στους λόφους της αρχαίας Ακάνθου. Ο chef εμπνεύσθηκε από τον περιβάλλοντα χώρο, όπου ιστορικοί φυσικοί όγκοι, υδάτινοι ή γήινοι, δημιουργούν παράδοση στην πρωτογενή παραγωγή και έφτιαξε τραγανές μπουκιές μελιτζάνας και κολοκυθιού, τις οποίες σέρβιρε με γιαούρτι Αρναίας και σάλτσα ελιάς. Γέμισε τα ψωμάκια με μύδια Ολυμπιάδας και γαύρο και δημιούργησε το περίφημο murger (mussels’ burger) στο οποίο πρόσθεσε ταραμά, ρίγανη από το Αριστοτελικό Όρος, ελιές Χαλκιδικής και κρεμμύδι. Σέρβιρε ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, παξιμάδι και φυσικά γίδινο τυρί Ιερισσού. Βούλγαροι και Αυστριακοί εκπρόσωποι Τύπου μαγείρεψαν μαζί του και κατέγραψαν τα όσα συνέβαιναν στην κουζίνα.

Το KOUZINA δεν θα μπορούσε να λείπει από την γιορτή των Πολιούχων της Ουρανούπολη των Αγίων Κωνσταντίνο και Ελένη. «Επειδή ακόμη δεν μπορούμε να χορέψουμε, αποφασίσαμε να περπατήσουμε, ακολουθώντας τμήμα του Προαθωνικού Περιπάτου από τον Πύργο του Προσφορίου μέχρι τη Μονή Ζυγού», σημειώνει στο Grtimes η κ. Πάππα, η οποία απεύθυνε πρόσκληση για το σημερινό τραπέζι στην Ολυμπιάδα. Εκεί ο chef του SEΒRIKO Βασίλης Μπερμπεράκης και η ομάδα του ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ ανάβουν απόψε τις φωτιές στην κουζίνα του ιστορικού  restaurant Akroyiali, που με την κληρονομιά του ενός αιώνα που «κουβαλά» υπόσχεται μία αξέχαστη ανοιξιάτικη βραδιά. Το μενού αποτυπώνεται σε μια κάρτα όπου θαλασσινά, όστρακα και άγρια βότανα του βουνού και της θάλασσας συναντούν το μυρωδάτο σουσουρένιο μέλι και τους καρπούς του δάσους, για να συνθέσουν έξι υπέροχα, χρωματιστά πιάτα.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα της αποψινής γαστρονομικής εμπειρίας, “ένα θαλασσινό φόντο, σε μια αμμώδη παραλία, ένας ιστορικός χώρος, δύο πράσινα βουνά, ένας υδάτινος όγκος και ένα φιλόξενο τραπέζι: κι όμως, οι λέξεις είναι λίγες και φτωχές. Η φύση και η ιστορία είναι αυτές που πρωταγωνιστούν στην έμπνευση και στην απόδοση. Ζήστε το!”

Διαβάστε σχετικά:

Ανατολική Χαλκιδική: Γαστρονομικές απολαύσεις στο φεστιβάλ KOYZINA

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ