Κοζάνη: Μηχανοκίνητη πορεία φορέων της ΠΕ για την κατάσταση στην περιοχή

Κοζάνη: Μηχανοκίνητη πορεία φορέων της ΠΕ για την κατάσταση στην περιοχή

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς, πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης, πορεία η οποία κατέληξε με την παράδοση ψηφίσματος προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Να σημειωθεί, ότι η ΠΕ Κοζάνης διανύει τον τρίτο μήνα lockdown γεγονός που έχει φέρει τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο στα όριά του. 

“Το ευχάριστο είναι ότι η διαμαρτυρία κύλησε ομαλά και ότι δεν πήρε πολιτικές ή κομματικές προεκτάσεις. Όλα πήγαν καλά και ευελπιστούμε ότι από αύριο θα έχουμε θετικές εξελίξεις καθώς ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε  τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να βρεθεί μια λύση” τόνισε στο GRtimes.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Αθανάσιος Δραγατσίκας. 

Σε ερώτηση για το πως κύλησε αυτό το μικρό διάστημα ανοίγματος των καταστημάτων στην περίοδο των εορτών ο κ. Δραγατσίκας σημείωσε ότι “το click away δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Δεν μπορείς να λειτουργήσεις έτσι ακόμη και από σεβασμό προς τον καταναλωτή, όταν έχεις πέντε βαθμούς και η συναλλαγή πρέπει να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Ωστόσο από εδώ και πέρα είμαστε αισιόδοξοι ότι ενδεχομένως να υπάρξει φως στο τούνελ. Είμαστε και σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας”. 

Το ψήφισμα και οι προτεινόμενες λύσεις 

Οικονομική ενίσχυση ίση με το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους ζητούν ως πρώτη λύση, οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης μέσω του ψηφίσματος που παρέδωσαν σήμερα μετά το τέλος της κινητοποίησης, στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. 

Επιπλέον ως δεύτερη λύση, οι φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου ζητούν, νέο πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης από την Περιφέρεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να επωφεληθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις, όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα πρέπει να είναι για την περιοχή 100% μη επιστρεπτέες, άμεση συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ανακαινίσεις και κατασκευή e-shops με επιδότηση τουλάχιστον 70%, επιδότηση της εργασίας μέσω της επιδότησης των υφιστάμενων θέσεων τουλάχιστον για έξι μήνες ώστε να μην προστεθούν νέοι άνεργοι και κούρεμα όλων των υποχρεώσεων φορολογικών και ασφαλιστικών για τους έξι μήνες του 2020 και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

Συμπληρωματικά ζητούν άμεση λύση στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών που ήδη έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά, μετακύλιση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες στο τέλος του κάθε διακανονισμού όχι μόνο των επιχειρήσεων και οικονομική ενίσχυση των φυσικών προσώπων των επιχειρήσεων.

Το ψήφισμα υπέγραψαν οι εξής φορείς: Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης, Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ν. Κοζάνης, Σύνδεσμος Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης “Ερμής”, Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας, Σωματείο Χωρών Εστίασης Εορδαίας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας, Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Κοζάνης, Σύνδεσμος Υδραυλικών Κοζάνης, Σωματείο Κουρέων – Κομμωτών Εορδαίας, Σωματείο Υποδηματοποιών Κοζάνης, Μελισσοκομικός Σύλλογος, Κυνηγετικός Σύλλογος, Όμιλος Δικυκλιστών Κοζάνης ΟΔΙΚΟ, Σύλλογος Αυτοκινητιστών Ταξί Κοζάνης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, ΕΛΜΕ Κοζάνης, Εμπορικός Σύλλογος Αιανής, Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας, Εμπορικός Σύλλογος Σερβιώ και Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού. 

Κασαπίδης: Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε ενίσχυση της ρευστότητας 

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεσαπίδης, αφού παρέλαβε το ψήφισμα από διμελή επιτροπή των φορέων τόνισε ότι ο “κ. Γεωργιάδης γνωρίζει το πρόβλημα και αφουγκράζεται αυτή την αναγκαιότητα για περαιτέρω στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά της δικής μας ΠΕ που δοκιμάζονται λόγω της παρατεταμένης καραντίνας. Θεωρώ ότι μπορούμε όλοι μαζί, με ενιαίο τεκμηριωμένο λόγο, να διεκδικήσουμε αυτή την επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας που είναι αναγκαία για τη διάσωση των επιχειρήσεων, διότι οι επιχειρήσεις της περιοχής δεν πλήττονται μόνο από τη πανδημία, αλλά και από τη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε”. 

Και πρόσθεσε ότι “είμαστε διαρκώς στο πλευρό των επιχειρηματιών. Καθημερινά παρακολουθούμε, όχι μόνο την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και την εξέλιξη της αγοράς και δη της επιχειρηματικότητας γιατί εκεί στοχεύουμε ώστε να λύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημά μας που είναι η ανεργία”. 

Πηγή – Φωτο: kozanimedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χειροτονία σε μονή έσπειρε τον κορωνοϊό στο Εμπόριο Κοζάνης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ