Κοζάνη: “Είμαστε για βαθύ κόκκινο αλλά… τα μέτρα δεν περπατούν”

Κοζάνη: “Είμαστε για βαθύ κόκκινο αλλά… τα μέτρα δεν περπατούν”

Στα όριά τους νοσοκομεία στην Κοζάνη, αφού παρατηρείται πληρότητα τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα, όπως διαμηνύει μέσω του GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, οι διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει. Ο ίδιος, τονίζει ότι η επιδημιολογική εικόνα της πόλης, υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα “την έριχνε” για άλλη μία φορά στο “βαθύ κόκκινο”, με επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο η εμπειρία των προηγούμενων μηνών αποδεικνύει ότι τα μέτρα έχουν μεγάλη απόκλιση από την θεωρία στην πράξη και δεν λειτουργούν. Διαβάστε τις προτάσεις του κ. Τσεβεκίδη.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη  

Τα νοσοκομεία της Κοζάνης είναι σε οριακό σημείο, αφού οι ΜΕΘ έχουν πλέον γεμίσει, και οι 50 απλές κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού του Νοσοκομείου της Κοζάνης είναι πλέον πλήρεις. Υπό άλλες συνθήκες, όπως αναφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και καρδιολόγος, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, σήμερα θα μιλούσαμε για είσοδο της Π.Ε. Κοζάνης στις περιοχές που βρίσκονται στο “βαθύ κόκκινο”, με νέα περιοριστικά μέτρα. Όμως, όπως τονίζει ο κ. Τσεβεκίδης, τα μέτρα “δεν περπατούν”, ενώ κρίνει αναγκαία τη μετεξέλιξή τους.

“Τα νοσοκομεία μας βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η πληρότητα σε ΜΕΘ και απλές κλίνες είναι πάνω από 90%. Πραγματοποιούμε διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Μην ξεχνάτε, ότι ήμασταν η περιοχή με το μακροβιότερο και πιο σκληρό lockdown. 4 μήνες μέναμε στα σπίτι από τις 18:00. Αυτό που είδαμε ήταν απίστευτο. Ουρές κόσμου έξω από τα σούπερ μάρκετ, συνωστισμοί στο επιτρεπόμενο ωράριο κυκλοφορίας. Μία σειρά από αστοχίες, αλλά και η ενδοσχολική διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών μας έφεραν ξανά σε αυτό το σημείο. Ακόμη, ο κόσμος αν έχει υποψία ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν κάνει το τεστ, διότι στις βιομηχανίες, λόγου χάριν, σκέφτονται ότι αν βρεθούν θετικοί θα μείνουν σε καραντίνα και θα χάσουν νυχτοκάματα, δεδομένου μάλιστα ότι τα τεστ στις επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωτικά. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα των καρναβαλιών τις επόμενες μέρες, διότι σημειώθηκε μεγάλη κινητικότητα, αν και παρατηρείται ήδη μία αύξηση. Εύχομαι η υπόθεσή μου να μη βγει αληθινή”, περιγράφει ο κ. Τσεβεκίδης.

Πρόταση: Μείγμα στοχευμένων μέτρων

Ο ίδιος, θεωρεί ότι τα μέτρα, έχουν πολύ μεγάλη απόκλιση από την θεωρία στην πράξη. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι τα μέτρα “δεν δούλεψαν”, καθώς με τόσο σκληρό lockdown δεν δικαιολογείται τέτοια έξαρση. Ακόμη, κατακρίνει το γεγονός ότι “άστοχα” όπως αναφέρει ο ίδιος, μέτρα, άρχισαν να αποσύρονται μόνο όταν εφαρμόστηκαν στην Αθήνα, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας εφαρμόζονταν για μήνες, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη άδικη.

“Χρειαζόμαστε ένα καινούριο μείγμα μέτρων. Το lockdown, όπως το ξέρουμε, δεν περπατάει. Γιατί έκλεισαν οι υπαίθριες λαϊκές αγορές; Έπρεπε το μέτρο να φτάσει στην Αθήνα για να δούμε ότι δεν λειτουργεί και για να καταλάβουμε ότι η λαϊκή δεν είναι πολλαπλασιαστής; Για ποιο λόγο βίωσαν οι πολίτες της Κοζάνης το άστοχο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 18:00; Έπρεπε να εφαρμοστεί στην Αθήνα ώστε να ακουστεί ότι και δε λειτουργεί, και δεν αντέχεται, και να φτάσουμε στο σημείο να το αποσύρουν σε μόλις 20 μέρες; Λες και είμαστε πολίτες β΄κατηγορίας οι υπόλοιποι. Υπάρχει αδικία. Μάλλον πρέπει να πάρουμε ένα σωστό μείγμα μέτρων, δίνοντας οδηγίες στον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει, όχι τι δεν πρέπει”, αναφέρει.

Να μην πάμε σε άλλο ένα σκληρό lockdown που δεν εφαρμόζεται

Όπως εξηγεί ο κ. Τσεβεκίδης, τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, πρέπει να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα και την νοοτροπία των πολιτών. Ο ίδιος τονίζει, ότι μπορεί να θέλουμε να θεωρούμε τη χώρα μας “δυτική”, ωστόσο έχουμε βαθιά “ανατολικές” συνήθειες.

“Τα μέτρα πρέπει να παίρνονται από ανθρώπους που έχουν βιώσει την ελληνική πραγματικότητα. Όχι από άτομα μέσα από γραφεία, που τελείωσαν εξαιρετικά πανεπιστήμια στην αλλοδαπή και έχουν “ξένη” νοοτροπία. Πρέπει να ξαναγεννηθεί η σύνδεση της επιτροπής με την κοινωνία, όπως συνέβη στο πρώτο lockdown. Τώρα αυτό το έχουμε χάσει και δεν εμπιστεύεται πλέον ο κόσμος τους επιστήμονες. Ας βρούμε έναν τρόπο να υποβάλλουν οι πολίτες τις ερωτήσεις τους στους ειδικούς. Ο κόσμος θέλει σαφείς απαντήσεις, να καταλαβαίνει τα μέτρα και κυρίως θέλει λύσεις. H επιστήμη έχει μεριμνήσει. Ας εφοδιάσουμε τα καταστήματα με καθαριστές αέρα, ας εφαρμόσουμε πιστά το μέτρο της μάσκας και ας θέσουμε αυστηρό όριο ατόμων σε κλειστούς χώρους. Έτσι και θα προστατευτούμε και δεν θα καταστρέφεται η οικονομία. Επίσης ας σταματήσουμε τα εξοντωτικά πρόστιμα διότι ακόμη και ο ίδιος ο αστυνόμος το διπλοσκέφτεται για να το επιβάλει. Ας λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προληπτικά και αν αυτό δεν λειτουργεί τότε να πέφτει το πρόστιμο. Ας υποχρεώνουμε τις εταιρείες να υποβάλουν σε τεστ τους εργαζομένους”, προτείνει κλείνοντας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top