Κρασί – Κορωνοϊός: Μειώσεις τζίρων, δύσκολος τρύγος αλλά με… καλή σοδειά

Κρασί – Κορωνοϊός: Μειώσεις τζίρων, δύσκολος τρύγος αλλά με… καλή σοδειά

Για μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, η οποία δεν θα είναι άριστη, ωστόσο θα είναι καλή, μιλούν οι οινοποιοί που δραστηριοποιούνται στο βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλείσιμο της εστίασης για δεύτερη φορά εντός του 2020, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί τελειωτικό χτύπημα, τουλάχιστον, για τα μικρά οινοποιεία.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο φετινός τρύγος ολοκληρώθηκε ή σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, η Παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου εορτάστηκε χθες (Κυριακή 1 Νοεμβρίου) δίχως ωστόσο τις αναμενόμενες και ποικίλες εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού, με τις πρώτες ενδείξεις των οίνων που προκύπτουν από τη φετινή σοδειά για τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα να δείχνουν υψηλής ποιότητας λευκούς οίνους με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και πολύ καλές οξύτητες. Για τους δε ερυθρούς προκύπτει εξαιρετική φαινολική ωρίμανση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

«Ο τρύγος πήγε καλά, τράβηξε αρκετά, και από εκεί, τουλάχιστον, υπάρχει μια αισιοδοξία» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος Στέλλιος Μπουτάρης δίνοντας κάποια παραδείγματα, όπως για την περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, όπου εκεί υπήρξε μεγάλη παραγωγή, ενώ για τη Νάουσα οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν κανονικές.

Από την πλευρά του ο οινοποιός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης από το ομώνυμο οινοποιείο στη Γουμένισσα Κιλκίς, μιλάει για έναν δύσκολο τρύγο με ιδιαιτερότητες (ημέρες επιλογής τρύγου, οινοποίησης κτλ.), μειωμένες ποσότητες, πολύ μεγάλη διαλογή κτλ.

«Δεδομένου των δύσκολων καταστάσεων, η χρονιά είναι καλή’ δεν είναι άριστη αλλά καλή» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χατζηβαρύτης προσθέτοντας ότι με τη ζέστη υπέφεραν τα σταφύλια, ωστόσο η βροχή τον Αύγουστο βοήθησε τον τρύγο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ο τρύγος στη Γουμένισσα, ζώνη, που μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται από την ποικιλία Π.Ο.Π. Ξινόμαυρο, για τα αφρώδη ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου – 12 ημέρες αργότερα από το συνηθισμένο. Ο τρύγος στη ζώνη της Γουμένισσας ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Για καλό τρύγο, με υγιή σταφύλια δίχως ασθένειες μιλάει ο πρόεδρος της οινοποιίας Κεχρή Στέλιος Κεχρής λέγοντας χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr «τα κρασιά είναι καλά, μακάρι να πάει καλά και η αγορά για να μπορέσουμε να τα πουλήσουμε».

Για μια αρκετά καλή χρονιά με ανομοιόμορφη παραγωγή, με τον τρύγο να ολοκληρώνεται τις επόμενες 4-5 ημέρες μιλάει ο πρόεδρος του ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νομού Ημαθίας Γιώργος Φουντούλης.

«Το βασικότερο κομμάτι ήταν να κάνουμε τρύγο, και μετ’ εμποδίων, απεγκλωβίστηκαν κάποιες ποσότητες, κάναμε υπερβάσεις και περιμένουμε μια δεύτερη απόσταξη κρίσης» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Φουντούλης προσθέτοντας «το να αφήσουμε τα σταφύλια στα αμπέλια, είναι έγκλημα».

Να σημειώσουμε ότι η απόσταξη κρίσης είναι πρόγραμμα στήριξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία covid19 που έχει τεθεί σε ισχύ με την ονομασία «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης».

Τελειωτικό χτύπημα το κλείσιμο της εστίασης

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, αποτελεί, τουλάχιστον για τους μικρούς οινοποιούς, οι οποίοι διαθέτουν την παραγωγή τους σε εστιατόρια και όχι σε σούπερ μάρκετ, το τελειωτικό χτύπημα.

«Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση, θα επιμείνουμε, με υπομονή και ασφάλεια» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ωστόσο, ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην εστίαση, τουλάχιστον για τα μέχρις στιγμής δεδομένα, δημιουργεί μείωση στις πωλήσεις των οινοποιών που αγγίζει και το 50%.

«Εξαρτάται που εστιάζει το κάθε οινοποιείο, το καθένα έχει διαφορετική κατεύθυνση» λέει στο GRTimes.gr ο κ. Μπουτάρης εξηγώντας ότι εκείνοι που εστιάζουν στα εστιατόρια έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση.

«Το κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη έχει μείωση που αγγίζει το 70%» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος Στέλλιος Μπουτάρης προσθέτοντας «από την άλλη, ανεβαίνουν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ και στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Ο οινοποιός Βαγγέλης Χατζηβαρύτης από το Κτήμα Χατζηβαρύτη μεταφέρει την αγωνία του στο GRTimes.gr λέγοντας «Μιλάμε για μείωση του τζίρου μας σε ποσοστό 30%-35% και κινδυνεύουμε να φτάσουμε το 50%».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι εξαγωγές, κατά κάποιο τρόπο, σώζουν το οινοποιείο τους, το οποίο έχει ετήσια παραγωγή 70.000 φιάλες. Εξηγεί ότι στο πρώτο lockdown «έκαναν κοιλιά» ενώ τώρα με την ανακοίνωση του δεύτερου κλεισίματος –και της εστίασης-, έχουν ανασταλεί οι παραγγελίες, σε ποσοστό 10% επί του τζίρου του οινοποιείου. «Δεν ακυρώθηκαν, αλλά ανεστάλησαν οι παραγγελίες για το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Χατζηβαρύτης. Να σημειώσουμε ότι εξαγωγές από το συγκεκριμένο οινοποιείο γίνονται σε Ευρώπη αλλά και Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Κορέα.

Ο κ. Κεχρής του οινοποιείου Κεχρή που δραστηριοποιείται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στην ερώτησή μας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η οινοποιία κατά το δεύτερο lockdown της εστίασης απαντάει «οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, διότι μεγάλο μερίδιο της κατανάλωσης του ελληνικού οίνου γίνεται στον χώρο της εστίασης».

Πωλήσεις στο -90%

Για την απόλυτη καταστροφή των οινοποιών μιλάει σχετικά με το δεύτερο lockdown στην εστίαση ο κ. Φουντούλης του ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ με έδρα την Επισκοπή Νάουσας και πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών και Αμπελουργών Νομού Ημαθίας, όπου εκπροσωπούνται 22 οινοποιεία. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν οινοποιεία που οι πωλήσεις τους έχουν πέσει σε ποσοστό 80%-90%, και πως από το Μάρτιο και μετά, όλα τα οινοποιεία αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Οι εξαγωγές στον ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ είναι μόλις στο 5% σε σχέση με πέρυσι, «έχουμε παραγγελίες, που από Φεβρουάριο, Μάρτιο είναι ‘παγωμένες’» εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Φουντούλης λέγοντας ότι ο κλάδος δίνει υπεραξία στην ελληνική οικονομία, αφετέρου εκφράζει την αγωνία του για τη διάσωση των θέσεων εργασίας (σ.σ. στο ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ απασχολούνται 35 εργαζόμενοι).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top