Κρουαζιερόπλοιο με λίστα αναμονής, προεδρική σουίτα και… μπάτλερ!-Το Silver Spirit «πιάνει» σήμερα Θεσσαλονίκη

Κρουαζιερόπλοιο με λίστα αναμονής, προεδρική σουίτα και… μπάτλερ!-Το Silver Spirit «πιάνει» σήμερα Θεσσαλονίκη

Συνεχίζονται οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, είναι η «πρώτη» για φέτος του Silver Spirit, το οποίο εκτελεί 13ήμερη/6ήμερη κρουαζιέρα σε Ελλάδα και Τουρκία. Το κρουαζιερόπλοιο Silver Spirit, ταξιδεύοντας με σχεδόν 500 επιβάτες, έρχεται από Βόλο και το βράδυ θα αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ένατη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου σήμερα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το πολυτελές Silver Spirit της εταιρίας Silver Sea μέλους του ομίλου Royal Caribbean Group, να ταξιδεύει -σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr- με 493 επιβάτες, κυρίως Αμερικανούς (150), Βρετανούς (116), Γερμανούς (54) καθώς και άλλες εθνικότητες.

Είναι η πρώτη, για φέτος, άφιξη στη Θεσσαλονίκη, του Silver Spirit, το οποίο πραγματοποιεί 13ήμερη κρουαζιέρα, έχοντας ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου από τον Πειραιά, και συνεχίζοντας για Ναύπλιο, Μύκονο, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Μπόντρουμ στα τουρκικά παράλια, Ρόδο, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Σούδα στα Χανιά, με επιστροφή στον Πειραιά στις 11 Απριλίου.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει περίπου στις 8 το πρωί και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένο city tour διάρκειας 4 ωρών που περιλαμβάνει Λευκό Πύργο, αρχαιολογικό μουσείο, Άνω Πόλη – Κάστρα, Άγιο Δημήτριο. Επίσης, στον εβραϊκό περίπατο διάρκειας 5 ωρών με επίσκεψη στο εβραϊκό μουσείο, στη συναγωγή, στις αγορές τροφίμων Μοδιάνο και Καπάνι, στο μνημείο Ολοκαυτώματος, σε βασικά αξιοθέατα (Λευκός Πύργος, Πλατεία Αριστοτέλους, Άνω Πόλη, Κάστρα κλπ.) κ.ά., ενώ θα υπάρχουν και πριβέ τουρ μισής ή ολόκληρης μέρας.

Κρουαζιέρα από 8.600 € το άτομο και λίστες αναμονής

Το Silver Spirit θα αναχωρήσει στις 23.00 και θα συνεχίσει για την Κωνσταντινούπολη, με μία μέρα (3 Απριλίου) να ταξιδεύει εν πλω. Στην τουρκική μητρόπολη θα φτάσει την επομένη (4 Απριλίου) όπου και θα διανυκτερεύσει, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα αποβίβασης/επιβίβασης. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι επιβάτες θα έχουν πραγματοποιήσει 6ήμερη κρουαζιέρα, με τιμές ξεκινώντας από 5.950 ευρώ/άτομο.

Συνεχίζοντας την 13ήμερη κρουαζιέρα, επόμενοι σταθμοί είναι το Μπόντρουμ στα τουρκικά παράλια, η Ρόδος, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, η Σούδα στα Χανιά, με επιστροφή στον Πειραιά στις 11 Απριλίου.  Σ’ αυτήν την κρουαζιέρα, οι τιμές ξεκινούσαν από 8.600 ευρώ το άτομο, ενώ μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, υπήρχε λίστα αναμονής για την προεδρική σουίτα 120 τ.μ., την grand σουίτα 132 – 142 τ.μ. και με μπαλκόνι, ενώ για την royal σουίτα 92 τ.μ. οι τιμές ξεκινούσαν από 22.400 ευρώ/άτομο, για την silver 69 τ.μ. από 16.400 ευρώ/άτομο, τις εξωτερικές σουίτες με μπαλκόνι 35 τ.μ. από 10.000 ευρώ/άτομο, για την panorama σουίτα 31 τ.μ. από 9.100 ευρώ/άτομο και για την vista σουίτα 32 τ.μ. δίχως μπαλκόνι από 8.600 ευρώ/άτομο.

Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται buttler service, 24ωρο gourmet room σέρβις, ποτά (σαμπάνια, κρασιά κλπ.), γυμναστήριο, σπα, φαγητό στα 8 διαφορετικά εστιατόρια του κρουαζιερόπλοιου, οι εκδρομές στα λιμάνια προσέγγισης.

Η επόμενη άφιξη του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου

Επόμενη άφιξη του Silver Spirit στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 20 Απριλίου, με 13ήμερη κρουαζιέρα και προσέγγιση σε δέκα λιμάνια. Θα ξεκινήσει στις 11 Απριλίου από Πειραιά, συνεχίζοντας για Σαντορίνη, Άγιο Νικόλαο Κρήτης, Μπόντρουμ στα τουρκικά παράλια και Κουσάντασι, θα ταξιδεύει εν πλω, καταλήγοντας στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα διανυκτερεύσει (17 Απριλίου), αναχωρώντας την επομένη το βράδυ (18/4). Άλλη μια πλεύση εν πλω μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρωί της 20ης Απριλίου, όπου και θα παραμείνει έως τις 19.00. Ημερήσιες εκδρομές σε Βεργίνα, Πέλλα – Βεργίνα, city tour, πριβέ τουρ, συμπεριλαμβάνονται στις δραστηριότητες των επιβατών κατά την παραμονή τους στην πόλη.

Το Silver Spirit θα συνεχίσει την κρουαζιέρα του για το Βόλο, τη Μύκονο, τη Μονεμβασιά με επιστροφή στον Πειραιά, στις 24/4. Να σημειώσουμε ότι για την εν λόγω κρουαζιέρα, οι τιμές ξεκινούσαν από 8.900 ευρώ/ άτομο ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει λίστα αναμονής (wait list).

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Το Silver Spirit, πλήρως ανακαινισμένο το 2018, έχει μήκος 210,7 μέτρα, πλάτος 26,5 μ., και διαθέτει 11 καταστρώματα, εκ των οποίων τα 8 είναι για τους επιβάτες. Ταξιδεύει με 19,5 κόμβους και κατασκευάστηκε το 2009. Ζυγίζει δε σχεδόν 40.000 τόνους, η χωρητικότητά του είναι για 608 επιβάτες και 411 άτομα πλήρωμα. Διαθέτει 304 σουίτες.

78 κρουαζιερόπλοια για τη φετινή σεζόν

Η ανοδική πορεία της κρουαζιέρας τα τελευταία χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται από την αύξηση των κρουαζιερόπλοιων μεν, από τον αριθμό επιβατών δε.

Πέρυσι, αφίχθησαν 68 κρουαζιερόπλοια και 69.000 επιβάτες, ενώ φέτος, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, αναμένονται 78 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, με το τελευταίο να φτάνει στην πόλη την 1η Δεκεμβρίου 2024. Μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του εκτελεστικού προέδρου της ΟΛΘ Α.Ε. Θάνου Λιάγκου και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, το 50% των κρουαζιερόπλοιων που έρχονται στην πόλη είναι home porting, δηλαδή η επιβίβαση και αποβίβαση γίνονται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σ’ ότι αφορά το Celebrity Infinity, το οποίο και «άνοιξε» φέτος τη σεζόν, ενώ παράλληλα διανυκτερεύει και στο λιμάνι, επόμενη άφιξη είναι το Σάββατο 6 Απριλίου. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr είχαν γίνει προσπάθειες, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιβίβασης στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο και από τη Θεσσαλονίκη, οι όποιες ωστόσο κατέστησαν άκαρπες.

Το αποτύπωμα στην τοπική οικονομία

Μια πρόσφατη μελέτη που είχε εκπονήσει ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την κρουαζιέρα Posidonia Sea Tourism Forum (PSTF) που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη 25 και 26 Απριλίου του 2023 είχαν αποτυπωθεί τα άμεσα και έμμεσα οφέλη σε χρηματικούς όρους αλλά και θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, το 90,1% που έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη θα συστήσει τον προορισμό και σε άλλους τουρίστες. Το 93,2% επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, ενώ το 57,8% επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά. Το όφελος ετησίως για το λιμάνι και την πόλη ανέρχεται στα 5,1 εκατ. ευρώ ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν πληρότητες 100% αυξάνεται σε άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Βάσει της έρευνας, η μέση δαπάνη ανά επιβάτη ανήλθε σε 54,5 ευρώ, 98,9 ευρώ στις ημερήσιες εκδρομές και 15 ευρώ μέση δαπάνη κατά τη διάρκεια της εκδρομής. Οι δαπάνες των επιβατών κρουαζιέρας κατευθύνονται προς ψώνια (44%), εστιατόρια και καφέ (40%), περιηγήσεις σε αξιοθέατα (12%) και καταστήματα τροφίμων (3%).  Σχετικά με τα μέλη των πληρωμάτων, επιλέγουν να δαπανήσουν σε ψώνια (55%), εστιατόρια και καφέ (16%), μεταφορές (14%) και καταστήματα τροφίμων (10%) με τη μέση δαπάνη τους να ανέρχεται στα 105,4%.

Το GRTimes.gr συνομιλώντας με παράγοντες της αγοράς στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνει το μήνυμα, ότι αφενός είναι θετική η παρουσία κρουαζιερόπλοιων στην πόλη, αφετέρου, το οικονομικό αποτύπωμα από τους επιβάτες τους δεν είναι εμφανές ή τουλάχιστον δεν έχει το αποτέλεσμα που αναφέρουν τα παραπάνω νούμερα, για τις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σοκ στον ξενοδοχειακό κλάδο από το λουκέτο στο Nikopolis – Το παρασκήνιο και τα σενάρια

Ε. Ράπτη: Να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της χώρας για ανταγωνιστικότερο τουριστικό προϊόν (VIDEO)

Κρουαζιέρα – Θεσσαλονίκη: Έκτη άφιξη του Celebrity Infinity με περισσότερους από 2.000 επιβάτες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top