Κτηνιατρική ΑΠΘ: Πλήρης απαλλαγή του καθηγητή Σ. Κρήτα – Ανύπαρκτο το δήθεν «σκάνδαλο» επικίνδυνου κινεζικού στελέχους ιού των χοίρων

Κτηνιατρική ΑΠΘ: Πλήρης απαλλαγή του καθηγητή Σ. Κρήτα – Ανύπαρκτο το δήθεν «σκάνδαλο» επικίνδυνου κινεζικού στελέχους ιού των χοίρων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Αθώος κηρύχτηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Σπυρίδων Κρήτας ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δήθεν παράνομη εισαγωγή επικίνδυνου, «κινεζικού», στελέχους ιού των χοίρων και διενέργεια πειραματισμού που εγκυμονούσε κινδύνους για την ελληνική χοιροτροφία.

Στη διάρκεια της δίκης αποδείχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε λόγος ανησυχίας, επιβεβαιώνοντας τόσο τους ισχυρισμούς του καθηγητή, όσο και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιστημονικώς αβάσιμα, αυθαίρετα και ανυπόστατα σενάρια..

Για το ιστορικό της υπόθεσης, την 13.08.2020, σε ρεπορτάζ του GRTimes, δημοσιεύτηκαν έγγραφα και πληροφορίες, κυρίως από τον τότε πρόεδρο του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, και από δημοσιογράφο Αθηνών, οι οποίοι μέσω επιστολών ο πρώτος και μέσω αναρτήσεων ο δεύτερος, στρέφονταν κατά του Σπυρίδωνα Κρήτα, καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, καταγγέλλοντας ότι είχε προχωρήσει στην παράνομη εισαγωγή ενός επικίνδυνου στελέχους νόσου των χοίρων, «κινεζικής» προέλευσης και ότι διενήργησε μη αδειοδοτημένο πειραματισμό στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ.

Το GRTimes επικοινώνησε ως όφειλε δεοντολογικά και με την «άλλη πλευρά», προκειμένου να αξιολογήσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων και με νέο ρεπορτάζ την 17.08.2020, δημοσίευσε τις θέσεις του κ. Θωμά Αλεξανδρόπουλου, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Κρήτα.

O μεν πρώτος διαβεβαίωσε ότι ουδείς κίνδυνος μπορούσε να προκύψει από τον πειραματισμό και ανέφερε ότι τα όσα καταγγέλλονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο δε δεύτερος, υπεραμύνθηκε της νομιμότητας του πειραματισμού του και παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τροπή που είχε λάβει η υπόθεση και για τα όσα επιστημονικώς ανυπόστατα διακινούνταν περί δήθεν κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την ελληνική χοιροτροφία.

Ωστόσο η υπόθεση οδηγήθηκε τελικά στις δικαστικές αίθουσες καθώς ο τότε πρόεδρος του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ και ο δημοσιογράφος Αθηνών, υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές με τις καταγγελίες τους εις βάρος του κου Σπυρίδωνα Κρήτα ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών.

H υπόθεση εκδικάστηκε την 21/02/2023 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο κήρυξε αθώο τον καθηγητή Κρήτα και τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία, καθώς αποδείχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε παράνομη εισαγωγή δήθεν επικίνδυνου «κινεζικού» στελέχους νόσου των χοίρων, ότι σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη νόσος δεν είναι επικίνδυνη ούτε εντάσσεται στα νοσήματα «υποχρεωτικής δήλωσης» εφόσον ενδημεί στην Ελλάδα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με συστηματικούς εμβολιασμούς, ότι δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος διασποράς εφόσον το εργαστήριο Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., που διευθύνει ο καθηγητής Κρήτας είναι αυξημένης βιοασφάλειας και ότι το επίμαχο πείραμα είχε διενεργηθεί νομίμως και κατόπιν όλων των απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες αρχές.

Συνεπώς, η Δικαιοσύνη έκρινε ως αβάσιμες και αναπόδεικτες τις καταγγελίες που διακινούνταν κατά το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες προκάλεσαν αναταραχή χωρίς λόγο στον χοιροτροφικό κλάδο, όπως από την πρώτη στιγμή υποστήριζε ο κος Κρήτας.

Σε δήλωση του στο GRTimes, o κ. Κρήτας δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος από την έκβαση της υπόθεσης, εφόσον από την αρχή ήταν βέβαιος τόσο για τη νομιμότητα του πειραματισμού που διεξήγαγε όσο και για το ανυπόστατο, αβάσιμο και επιστημονικώς αυθαίρετο περιεχόμενο των καταγγελιών. Παράλληλα, ο κος Κρήτας ανέφερε ότι θεωρεί ανησυχητικά τέτοια φαινόμενα για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα ιδιαίτερα όταν αυτά εκκινούν από μέσα από αυτήν και οφείλονται σε επιστημονική άγνοια, μη προσήλωση στο Νόμο, εμπάθεια ή ακόμα και σε δίψα για «αναγνώριση» κάποιων «συναδέλφων» με ανορθόδοξους μη επιστημονικούς τρόπους. Ιδιαίτερα όταν αυτά τα φαινόμενα είναι και σε γνώση των Πανεπιστημιακών Αρχών. Τέλος, παρακινεί τους θιγμένους συναδέλφους του “να απευθύνονται άμεσα στη δικαιοσύνη όσο οικονομικά επίπονες και αν είναι οι δικαστικές διαδικασίες ώστε να δικαιώνονται, γιατί ειδάλλως κάποιοι θρασύδειλοι «συνάδελφοί» τους που ενθαρρύνονται από την αδράνεια των υπολοίπων θα επικρατήσουν, με ό,τι σημαίνει αυτό για το κύρος της Ακαδημαϊκής κοινότητας”.

Τέλος, βεβαιώνει ότι με τη σκληρή του δουλειά θα συνεχίσει, όπως άλλωστε έκανε έως σήμερα, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Πολιτεία, την Κτηνιατρική Επιστήμη και τους φοιτητές του.  Άλλωστε, τα έργα του Εργαστηρίου του αποτελούν την καλύτερη απόδειξη και φαίνονται ( http://vetmic.web.auth.gr,  https://youtu.be/AIdgMFxlNn0).

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top