Κυκλάδων γεύσεις: Βασιλόπιτα Κιμώλου, φοινίκια Τήνου και φωτοπίτες Αμοργού

Κυκλάδων γεύσεις: Βασιλόπιτα Κιμώλου,  φοινίκια Τήνου και φωτοπίτες Αμοργού

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς σήμερα, και είτε από βραδύς με την αλλαγή του χρόνου, είτε πρώτη μέρα του χρόνου, ως είθισται, κόβουμε τη βασιλόπιτα, η οποία κρύβει την εύνοια της τύχης. Σχέδια όπως ένα τσαμπί σταφύλι ή κλώσες με μικρά κλωσόπουλα στολίζουν τις βασιλόπιτες οι νοικοκυρές στην Κίμωλο, το μικρό κυκλαδονήσι, με τα ασβεστωμένα σοκάκια, τις θελκτικές παραλίες αλλά και την τοπική κουζίνα.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

«Κυκλάδων γεύσεις» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Νικολέττας Δελατόλα – Φωσκόλου, από την Τήνο, και μας «ταξιδεύει» μέσα από τις σελίδες του με τις μαγειρικές συνταγές σ’ όλα τα Κυκλαδονήσια.

Σοφία, πείρα και αγάπη αιώνων υλοποιούνται σ’ ένα νησιώτικο τραπέζι και μέσα στις κατσαρόλες της κάθε νοικοκυράς.

«Όσο αναζητούσα και κατέγραφα τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού μου, της Τήνου, συνεχώς μες στο μυαλό μου γεννιόταν η απορία σχετικά με το κατά πόσο μοιάζουν ή διαφέρουν η διατροφή και η ‘κουζίνα’ του νησιού μου από εκείνες των άλλων κυκλαδίτικων νησιών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο πρόλογο του βιβλίου της με τίτλο «Κυκλάδων Γεύσεις» η Τηνιακή μαγείρισσα Νικολέττα Δελατόλα – Φωσκόλου. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια περιπέτεια, ταξιδεύοντας στα όμορφα κυκλαδονήσια και μέσα από τις συζητήσεις της με τις νοικοκυρές κατέγραψε τις διατροφικές παραδόσεις των νησιών.

Κυκλαδίτικες συνταγές, από την Τήνο και τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τη Σίφνο και τη Σέριφο, την Αμοργό, την Άνδρο, τη Μήλο, την Κίμωλο, την Νάξο, την Κέα, την Κύθνο, την Ίο και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Μια κουζίνα η οποία εμπνέεται και διαμορφώνεται από τη μάνα φύση, τη γη και τη θάλασσα και τα προϊόντα που προσφέρει.

Σημειώνεται ότι οι συνταγές χωρίζονται σε ενότητες, ορεκτικά – σαλάτες, ξιδάτα και ελιές, μεζέδες, σούπες, ομελέτες, πίτες, όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά, ψάρια, κρέας-κυνήγι, χοιροσφάγια, τυριά, αρτοσκευάσματα, κουλουράκια, γλυκά, γλυκά του κουταλιού- μαρμελάδες και ποτά.

Βασιλόπιτα Κιμώλου

Οι γυναίκες της Κιμώλου στολίζουν τις βασιλόπιτες με σχέδια που αναπαριστάνουν κλώσες με μικρά κλωσόπουλα ή ένα τσαμπί σταφύλι που συμβολίζει την ευκαρπία της χρονιάς. Τα παλιά τα χρόνια, μάλιστα, αντί για βασιλόπιτα, έφτιαχναν ψωμί αρωματισμένο με μαστίχα. Στην Τήνο δε, έφτιαχναν λουκουμάδες και έβαζαν εκεί το φλουρί.

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, ½ φλιτζάνι βούτυρο, 2 κομματάκια δάκρυα μαστίχας, ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 2 φακελάκια μαγιά ξερή, 400 γρ. περίπου χλιαρό νερό, 1 αυγό για το άλειμμα, 2 κουταλάκια αλάτι.

Όσο για τη συνταγή (της Σοφίας Μπρεζάνη), βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υλικά, ρίχνουμε χλιαρό νερό, φτιάχνουμε ένα τρυφερό και ελαστικό ζυμάρι και το τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο 30 εκατ. πασπαλισμένο με αλεύρι. Κρατάμε λίγο ζυμάρι για τη διακόσμηση. Πλάθουμε το ζυμάρι που έχουμε κρατήσει σε λεπτό κορδόνι και σχεδιάζουμε μια κλώσα με τα κλωσοπουλάκια ή ένα τσαμπί σταφύλι. Το τοποθετούμε πάνω στο ζυμάρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με πετσέτα και ένα μάλλινο κάλυμμα. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 50 περίπου λεπτά.

Φοινίκια Τήνου

Στο χωριό  Ξυνάρα, στο νότιο τμήμα της Τήνου, σας μεταφέρουμε μια συνταγή της Σταματικούλας Βιδάλη, για φοινίκια.

Υλικά: 1 φλιτζάνι πετιμέζι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό, ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι, ½ κουταλάκι γαρίφαλο, 1 κουταλάκι κανέλα, 2 κουταλάκια σόδα, 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα, 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο σουσάμι.

Βάζουμε σε λεκάνη το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού, ρίχνουμε και τη σόδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα για να μη σβολιάσει. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ή φόρμα διαμέτρου 26 εκατ. και πασπαλίζουμε σε σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 περίπου ώρα.

Φωτοπίτες Αμοργού

Στο νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», την Αμοργό, την ημέρα των Φώτων, γινόταν ‘αγιασμός των αγρών’ από τα μικρά παιδιά της οικογένειας, που περπατούσαν μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωράφια. Όταν επέστρεφαν κουρασμένα στο σπίτι, τους είχαν φτιάξει νόστιμες φουσκωτές φωτοπίτες. Οι τηγανίτες αυτές είναι πολύ γευστικές.

Υλικά: 1 φακελάκι μαγιά, ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, ½ φλιτζάνι αλεύρι, ½ λίτρο νερό, 1 φύλλο δάφνη, 2 πιπεριές καυτερές κόκκινες, 1 κουταλιά γλυκάνισο, ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά κανέλα σκόνη, 2 κουταλιές ούζο, ½ φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο, λίγο αλάτι. Για το σιρόπι: ½ φλιτζάνι μέλι, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι νερό.

Για την εκτέλεση (συνταγή της Σοφίας Λουδάρου), παίρνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτουμε και ½ φλιτζάνι αλεύρι να γίνει χυλός και το αφήνουμε να φουσκώσει. Βάζουμε σε κατσαρόλα ½ λίτρο νερό και προσθέτουμε δάφνη, πιπεριά και γλυκάνισο. Βράζουμε για 5 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα μυρωδικά. Σε μια λεκάνη βάζουμε αλεύρι, κανέλα, ούζο και λίγο αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, στο οποίο έβρασαν τα μυρωδικά, και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, για να γίνει ένας λείος χυλός όπως για τους λουκουμάδες. Χτυπάμε τον χυλό καλά, τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα να διπλασιαστεί σε όγκο και να βγάλει μεγάλες φουσκάλες. Βάζουμε το λάδι να κάψει, παίρνουμε με βρεγμένο κουτάλι κάθε φορά από το μείγμα και τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, ζάχαρη, νερό, να πάρουν 2-3 βράσεις, και βυθίζουμε τις φωτοπίτες στο σιρόπι. Τις αφαιρούμε, τις βάζουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σερβίρουμε ζεστές.

Σημειώνεται ότι η Νικολέττα Δελατόλα – Φωσκόλου έχει εκδώσει τρία βιβλία με θεματολογία την Κυκλαδίτικη παραδοσιακή κουζίνα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ