Κυρ. Μητσοτάκης: Ακούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εμβολιαζόμαστε

Κυρ. Μητσοτάκης: Ακούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εμβολιαζόμαστε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας στο οποίο ο καρδιολόγος και υπεύθυνος εντατικής Πάνος Σιμιτσής περιγράφει ένα βράδυ στο νοσοκομείο όπου χρειάζονται νοσηλεία και διασωληνώνονται ασθενείς με κορωνοϊό.

Το βίντεο τελειώνει με το μήνυμα «το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ένα ραντεβού ζωής. Κλείσε το δικό σου άμεσα».

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του έγραψε τα εξής: «Κάντε το εμβόλιο. Βοηθήστε αυτούς που αγαπάτε να κάνουν κι αυτοί το εμβόλιο. Κάντε το για όλους μας. Εδώ, όλοι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Αλλά το να μην φτάσετε ποτέ εδώ, είναι στο δικό σας χέρι.

Ακούμε τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Εμβολιαζόμαστε».

Πορεία και πρόοδος των εμβολιασμών

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται και επεκτείνεται. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στόχος είναι στα τέλη Μαΐου να πλησιάσουμε τους 5.000.000 εμβολιασμούς.

Την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο θα διευρυνθεί η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού ώστε να περιλάβει τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών. Όσον αφορά τους 30ρηδες, για τους οποίους άνοιξε τη Μεγάλη Τρίτη η πλατφόρμα, σε λιγότερο από 24 ώρες επιβεβαίωσαν ραντεβού 93.000 άτομα.

Όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που μπορούμε να κάνουμε ταχύτερα. Πηγές επισημαίνουν ότι όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα έχουν την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Σημειώνεται ότι εμβολιασμοί θα γίνονται καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα.

Δια ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια για τελειόφοιτους

Μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών -και με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων- επιστρέφει από τις 10 Μαΐου η διενέργεια με φυσική παρουσία των πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

Επιπλέον, από τις 15 Μαΐου θα διενεργούνται με φυσική παρουσία:

· Οι κλινικές ασκήσεις φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής

· Οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών σε ΤΕΦΑΑ ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθήματα στα τμήματα μουσικών σπουδών, εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

· Οι κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων από 19 έως 30 Μαΐου θα γίνεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης – δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test).

Η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα για το Κυπριακό

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά ότι το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε άλλης πρότασης πέρα από το πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τελικά δεν έγινε δεκτή η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει πλήρες μέλος της.

Θέση της Ελλάδας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Θετική εξέλιξη η σύλληψη Λαγού

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η σύλληψη του ηγετικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, μετά την άρση της ασυλίας του, είναι μια θετική εξέλιξη και επιβεβαίωση της κυριαρχίας του κράτους δικαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές, από την ελληνική πολιτεία έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να αρθεί η ασυλία του, να συλληφθεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στην Ελλάδα, ώστε να εκτίσει την ποινή του.

Ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής καταδικάστηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη στις 7 Οκτωβρίου σε 13 έτη φυλάκισης για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση στον χώρο «Συνεργείο», το 2013.

Σημερινό πρόγραμμα πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00 με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το έτος 2021, στην Ακαδημία Αθηνών, όπου θα προσφωνήσει τον βραβευόμενο πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ο οποίος έχει οριστεί ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ