Κυρανάκης και Φλωρίδης στο νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης–«Λήγει μια εκκρεμότητα χρόνων» (VIDEO)

Κυρανάκης και Φλωρίδης στο νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης–«Λήγει μια εκκρεμότητα χρόνων» (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στο νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε από σήμερα τη λειτουργία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης – Τι αλλάζει στη λειτουργία του Κτηματολογικού γραφείου – Καταργείται η διαδικασία του πρόδηλου λάθους για φυσικά πρόσωπα, ανακοίνωσε ο Κυρανάκης.

Ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες που αναμένεται να διευκολύνουν πολύ, τόσο τους πολίτες που θέλουν να κάνουν αγοραπωλησίες, όσο και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον κλάδο, όπως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες.

Στο Κτηματολογικό Γραφείο που ανέλαβε αρκετές εκκρεμότητες των καταργηθέντων Υποθηκοφυλακείων, βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος τόνισε πως μετά από έξι χρόνια συνεχών προσπαθειών, η πολύ μεγάλη αυτή εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη, επιτέλους λήγει.

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τόσο τον κ. Φλωρίδη προσωπικά όσο και τα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης γενικότερα για την αγαστή και άριστη συνεργασία, που όπως τόνισε συνέβαλαν για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Όπως είπε αναλυτικά ο κ. Κυρανάκης, η λειτουργία του γραφείου, σημαίνει:

– Ότι από την 1η μέρα λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου και οι αγοραπωλησίες φυσικών προσώπων μπορούν να γίνουν μέσω του akinita.gov.gr και να μεταγράφονται σε μια εργάσιμη μέρα.
– Όλες οι υπόλοιπες πράξεις μπορούν να εξυπηρετούνται, σχεδόν στο σύνολο τους από το ktimatologio.gov.gr
– Σε συνεχή συνεργασία με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δικαστικούς επιμελητές, βελτιώνονται συνεχώς οι πλατφόρμες ώστε να είναι όσο πιο χρηστικές και εύκολες γίνεται και για τους επαγγελματίες και για τους πολίτες.
– Ψηφιοποιείται και το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των υποθυκοφυλακείων, τα οποία κλείνουν από σήμερα. Πρόκειται για ένα αρχείο περίπου 40 εκ. σελίδων και συνολικά σε όλη τη χώρα πάνω από 1 δις. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με την εποχή που οι ατελείωτοι τόνοι χαρτιού γέμιζαν τα δημόσια κτίρια και επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο. Πλέον μέσω ψηφιακών υποβολών διευκολύνεται η δουλειά των επαγγελματιών και η πρόσβαση των πολιτών.
– Σε συνεργασία με τον Δ.Σ.Θ, αυξήθηκε το τίμημα για τους δικηγόρους ανά πράξη και πάνω από 200 δικηγόροι Θεσσαλονίκης θα συμβάλλουν στον μηδενισμό των 32.000 εκκρεμοτήτων που παραλαμβάνει σήμερα το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Οι εκκρεμότητες θα μηδενιστούν σε περίπου ένα εξάμηνο και θα σημαίνουν ασφάλεια δικαίου, διαφάνεια για τον ιδιοκτήτη ακινήτου και πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα για τις συναλλαγές.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τέλος ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι καταργείται η διαδικασία του πρόδηλου λάθους για τα φυσικά πρόσωπα, κάτι που ισχύει για όλη την Ελλάδα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

«Άρα λοιπόν, πολίτης που διαπιστώνει ότι τα προσωπικά του στοιχεία από προηγούμενα λάθη μιας προηγούμενης πράξης, έχουν καταχωρηθεί είτε στο όνομα του, στη διεύθυνση του, σε οποιοδήποτε ταυτοποιητικό στοιχείο έχουν καταχωριστεί με λάθος τρόπο, σήμερα σταματά εντελώς αυτή η διαδικασία. Ψηφιακά θα αντλούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα στοιχεία του από το μητρώο των πολιτών, το Gov.gr και ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει καμία απολύτως ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε την πλήρη δήλωση του κ. Κυρανάκη: 

«Στην πραγματικότητα περάσαμε σε μια καινούργια εποχή. Σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, ο οποίος -μεταξύ άλλων- διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Διότι όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο Κτηματολογικό Γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Φλωρίδης από την πλευρά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πληγές ετών κλείνει στο Κτηματολόγιο ο Κυρανάκης

Φλωρίδης: Καμία αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top