Λαγκαδάς: Στα «κάγκελα» οι αγρότες – “Οι αυξήσεις σε ρεύμα και ενέργεια γονατίζουν τον κλάδο” (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Λαγκαδάς: Στα «κάγκελα» οι αγρότες – “Οι αυξήσεις σε ρεύμα και ενέργεια γονατίζουν τον κλάδο” (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στο… έλεος της ακρίβειας με τις μεγάλες αυξήσεις σε ρεύμα, ενέργεια και κόστος παραγωγής να τους «γονατίζουν» – Σε κινητοποίηση προχώρησε ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά – Ποια τα αιτήματα προς την Πολιτεία.

Όπως τόνισε ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Χαρίλαος Γιαταγάνας, «κάνουμε την κινητοποίηση στα πλαίσια των μπλόκων της Νίκαιας, για να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχουμε στον αγροτικό τομέα. Έχουμε πολλά προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα και δεν αποζημιωνόμαστε πλήρως από τον ΕΛΓΑ ο οποίος αργεί να καταγράψει τις ζημιές και να αποζημιώσει», ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως «τα πάντα είναι πλέον πιο ακριβά και δεν μένει στον αγρότη εισόδημα στην τσέπη».

«Αντιμετωπίζουμε βασικά προβλήματα επιβίωσης»

Σχετικά με το άλλο μεγάλο πρόβλημα ο κ. Γιαταγάνας υποστήριξε πως «ένα 80% των αγροτών είμαστε μικροκαλλιεργητές μικροκτηματίες και μικροκτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουμε βασικά προβλήματα επιβίωσης. Είναι πολλοί κόφτες που υφίστανται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που αφορά μεγάλες επιχειρήσεις και πρέπει να καταργηθούν».

Επιπλέον, ένα άλλο αίτημα όπως ανέφερε είναι το αφορολόγητο στο πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο ώστε να υπάρχει μία ενίσχυση από το κράτος και σε αυτό. Επίσης, το ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό.

Τέλος επισήμανε πως τα προβλήματα που υπάρχουν είναι και πολλά και θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα ζητώντας από την πολιτεία να «σκύψει» πάνω από αυτά και να δώσει λύση στον πρωτογενή τομέα.

«Παλεύουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας»

Από την άλλη, το μέλος του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Γιάννης Θεοδωρίδης, υποστήριξε πως «τα προβλήματα συσσωρεύονται και οι εποχές δυσκολεύουνε» ενώ σχετικά με τα προβλήματα ανέφερε πως αυτά είναι «το αυξημένο κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο, οι αυξήσεις στο ρεύμα και την ενέργεια δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας ενώ εμείς παλεύουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας» και συνέχισε πως «σε αυτό το πλαίσιο συμμετείχαμε στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων και καταλήξαμε πως το τελευταίο 10ημερο του Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουμε κινητοποιήσεις πανελλαδικά» με το πλαίσιο αιτημάτων να είναι «η μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ αλλά και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που αυτή την στιγμή εμείς τον πληρώνουμε κανονικά και αυτός δεν μας αποζημιώνει στο 100%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αγροτών

Αγρότες: Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους τέλη Ιανουαρίου

Κατερίνη: Αγρότες απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κέντρο της πόλης-Τα αιτήματά τους

Αγρότες από την Κρήτη έκαναν «απόβαση» στην Αθήνα – Διαμαρτυρία στο ΥπΑΑΤ (ΦΩΤΟ)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top