Λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενο στην Κάρπαθο – Τεράστια προσοχή λένε οι ειδικοί (VIDEO)

Λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενο στην Κάρπαθο – Τεράστια προσοχή λένε οι ειδικοί (VIDEO)

Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα ξενικά είδη ψαριών, που έχει εισβάλλει εδώ και χρόνια στο Αιγαίο από τον Ινδικό Ωκεανό, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Είναι ένας ισχυρός θηρευτής που απειλεί το θαλάσσιο οικοσύστηµα, καθώς λόγω της τετροδοντοξίνης που περιέχει στο δέρμα και τον ιστό του, δεν έχει εχθρούς, ενώ η κατανάλωση του από τον άνθρωπο, μπορεί να αποβεί μοιραία. Το δε δάγκωμα του, είναι τόσο δυνατό που μπορεί να κόψει ακόμη και μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών.

Για την επικινδυνότητα του λαγοκέφαλου, έχουν γραφτεί πολλά, ωστόσο οι λουόμενοι στην παραλία της Καρπάθου, φαίνεται πως δεν γνώριζαν. Όταν εμφανίστηκαν κάποιοι λαγοκέφαλοι στα ρηχά νερά, εκεί που “σκάει” το κύμα, κάποιοι άρχισαν να τους ακουμπούν, να τους περιεργάζονται και να “παίζουν” μαζί τους. Μέχρι τη στιγμή που ένα από τα ψάρια, όρμηξε σε ένα άτομο που έβαλε το δάκτυλο του μπροστά από το στόμα του λαγοκέφαλου, εικόνα που απαθανατίστηκε σε video:

Το ανεβάζω πάλι γιατί χάθηκε από παντού!..😕 Δείτε μέχρι το τέλος!.. Προσοχή είναι λαγοψαρο η λαγοκεφαλος, είναι τοξικό και έχει πολύ κοφτερά δόντια!.. 😈

Geplaatst door Makis Bakaras op Zondag 2 juni 2019

Βέβαια με το δάγκωμα τελειώνει και το video και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ο άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά ή όχι, το μόνο βέβαιο είναι πως θα μπορούσε να είχε ακρωτηριαστεί.

Μη έγκυρες και αδιασταύρωτες πληροφορίες, μπορεί να οδηγήσουν σε μοιραία περιστατικά

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό και το πως μεταδόθηκε η είδηση από μεγάλα ενημερωτικά μέσα, η “iSea”,  Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, εξέδωσε μια ανοιχτή επιστολή, προκειμένου να παραθέσει έγκυρες επιστημονικές πληροφορίες και προς αποκατάσταση της αλήθειας. 

Αρχικά, εκφράζει το σοβαρό προβληματισμό της ότι παρά την εκτεταμένη ενημέρωση προερχόμενη από αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες σχετικά με την αποφυγή κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους, οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από μεγάλα ενημερωτικά μέσα με μεγάλο κοινό δεν είναι ούτε έγκυρες, ούτε διασταυρωμένες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μοιραία περιστατικά, όπως θάνατοι από την κατανάλωση του αυτού του ιδιαίτερα τοξικού και επικίνδυνου είδους, που έχουν ήδη καταγραφεί πρόσφατα σε άλλες μεσογειακές χώρες.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν η ενημέρωση για τέτοια θέματα να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και επιβεβαιωμένα από αρμόδιους φορείς, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά εσφαλμένων και επικίνδυνων αντιλήψεων στο κοινό” τονίζει η ISea και παραθέτει σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος:

“Ο λαγοκέφαλος αποτελεί εισβολικό ξενικό είδος ιδιαίτερα τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο αν καταναλωθεί, έχει ιδιαίτερα αιχμηρά δόντια που μπορούν να θρυμματίσουν ακόμα και λεπτά μεταλλικά αντικείμενα. Διακρίνεται για την επιθετικότητά του, ειδικότερα όταν πεινάει ή βρίσκεται σε αναζήτηση τροφής.

Στις ελληνικές Θάλασσες έχουν εντοπιστεί 4 είδη του γένους Lagocephalus, που όλα αποκαλούνται συνήθως με το κοινό όνομα λαγοκέφαλος. Το είδος λαγοκέφαλου που απεικονίζεται στο βίντεο των άρθρων από το περιστατικό στην Κάρπαθο ανήκει στο Lagocephalus sceleratus και ΔΕΝ δύναται να καταστεί βρώσιμο, ούτε κατόπιν της επεξεργασίας του. Το συγκεκριμένο είδος περιέχει τετροδοντοτοξίνη (ΤΤΧ), καθώς και άλλες τοξικές ουσίες, συχνά σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις, σε όλους σχεδόν τους ιστούς του, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού ιστού (σάρκας) και του δέρματος.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία [Καν. (ΕΚ) 853/2004 και Καν. (ΕΚ) 854/2004] «απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των ακόλουθων οικογενειών: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae και Canthigasteridae», και ως εκ τούτου ο λαγοκέφαλος, ως μέλος της οικογένειας Tetraodontidae, δεν θα πρέπει να διατίθεται στις ευρωπαϊκές αγορές σε οποιαδήποτε μορφή και φυσικά δεν θα πρέπει να καταναλώνεται σε καμία περίπτωση. Ελπίζουμε στην άμεση αποκατάσταση των ανακριβειών που διακινήθηκαν και στην προτροπή των λουόμενων να μην επιδιώκουν επαφή με άτομα του είδους και σε καμία περίπτωση να μην τα καταναλώσουν!!

Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να τονίσουμε πως τα άγρια ζώα ΔΕΝ είναι κατοικίδια και θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός καθώς και να αποφεύγεται η επαφή αλλά και το τάισμα. Ο λαγοκέφαλος διακρίνεται για την επιθετικότητά του και για τα ισχυρά δόντια του, για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή ενώ και οι αλιείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top