Λαϊκές αγορές… στα «τάρταρα» – Ανά τεμάχιο οι αγορές και πτώση 70%

Λαϊκές αγορές… στα «τάρταρα» – Ανά τεμάχιο οι αγορές και πτώση 70%

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Προβλήματα… με το τσουβάλι για παραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών. Τεράστιο το κόστος παραγωγής, η πτώση στις πωλήσεις φτάνει μέχρι και το 70% και οι καταναλωτές αγοράζουν με το τεμάχιο.

Χωρίς φως είναι το τούνελ που «διανύουν» οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών στη χώρα, όπως τονίζουν οι ίδιοι στο GRTimes.gr. Το ρεύμα έχει σκαρφαλώσει στα ύψη και σε συνδυασμό με την αύξηση του πετρελαίου, των φυτοφαρμάκων και τη μείωση των πωλήσεων οι ελπίδες που υπάρχουν για ένα «καλύτερο» αύριο στις λαϊκές αγορές είναι ελάχιστες. «Έχουμε τρελαθεί με το κόστος παραγωγής. Δεν πάμε καλά και περιμένουμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να δούμε τι θα γίνει με τις νέες καλλιέργειες. Πέρσι πληρώναμε το ρεύμα με δύο χιλιάδες ευρώ και φέτος έχει φτάσει στα εφτά χιλιάδες ευρώ» τονίζει o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος.

Εν συνεχεία, ο κ. Μόσχος συμπληρώνει πως βασικό πρόβλημα είναι η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως είναι το ρεύμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής, το πετρέλαιο, τα σπορικά και τα λιπάσματα. «Η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» τους πάντες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής από τη μία να προτιμά τις λαϊκές αγορές, αλλά ταυτόχρονα είναι «στρυμωγμένος» οικονομικά».

Όσον αφορά τους παραγωγούς, θα υπάρξουν μειώσεις και στην παραγωγή των προϊόντων, διότι τα χρήματα δεν είναι αρκετά για να καλλιεργήσει ένας αγρότης μεγάλη παραγωγή, ενώ οι γεωπόνοι με τη σειρά τους δεν κάνουν πιστώσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στους παραγωγούς ό,τι οι καταναλωτές ψωνίζουν με το κομμάτι και όχι ποσοτικά, αν και οι λαϊκές αγορές έχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Ο πρωταρχικός στόχος παραγωγών και πωλητών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο

Επιπρόσθετα, η σπορά θα είναι μικρότερη, διότι οι παραγωγοί δε γνωρίζουν εάν θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. «Τους έχει “αγγίξει” όλους η ακρίβεια. Οι τιμές σε φυτοφάρμακα, σπόρια και πετρέλαιο κίνησης είναι στα ύψη. Από τον Μάϊο θα δούμε πόσο πολύ μας έχει επηρεάσει η ακρίβεια» αναφέρει στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης & Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής.

O κ. Δερετζής θέτει αυτή την περίοδο ως πρωταρχικό στόχο την πώληση των προϊόντων ποσοτικά και όχι ανά τεμάχιο. «Μας συμφέρει να πουλήσουμε περισσότερες ντομάτες σε χαμηλότερη τιμή, παρά δύο αγγούρια και μία ντομάτα. Όλοι προτιμούν τις λαϊκές αγορές, γιατί είναι καλύτερες οι τιμές, όμως ο κόσμος είναι αρκετά συγκρατημένος με τα χρήματά του».

Τί συμβαίνει με τις λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη

«Οι λαϊκές αγορές είναι καταφύγιο για τους πολίτες που μας επισκέπτονται τόσα χρόνια, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω ψώνια. Οι πωλήσεις έχουν πέσει πάνω από το 70% και το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πανελλαδικά. Στα τόσα χρόνια που είμαι στον κλάδο, αυτό που ζούμε τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν το έχω ξανασυναντήσει» δηλώνει απογοητευμένος στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Επαγγελματιών Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης “Ομόνοια”, Κώστας Καρυπίδης.

Τέλος, θεωρεί ότι το φαινόμενο της αγοράς ανά τεμάχιο, εμφανίζεται για πρώτη φορά στα χρονικά και ενώ ο παραγωγός προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τις τιμές για να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να μην τα πετάξει, η οικονομική δυσχέρεια του κόσμου δεν βοηθάει τη προσπάθειά τους.

*Πηγή Φωτογραφίας IN TIME

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκε η ζήτηση στις λαϊκές – Στα βασικά περιορίζονται οι καταναλωτές (VIDEO)

Αναγνωστόπουλος: Με το ν/σ για το υπαίθριο εμπόριο μπαίνει τάξη στις λαϊκές αγορές (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Μ. Σχοινάς: Το πρόβλημα της βίας και του χουλιγκανισμού είναι εδώ και πρέπει να το λύσουμε τώρα

Ουκρανία: Οι απειλές της Ρωσίας «καμπανάκι» για την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ποια δάνεια επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα

Κυρ. Μητσοτάκης: Γρήγορη οικοδόμηση ενός νέου ΕΚΑΒ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top