Λαζάρου για Αριστοτέλους: Δέχομαι απειλές-Τι λένε εκπρόσωποι της εστίασης (ΦΩΤΟ)

Λαζάρου για Αριστοτέλους: Δέχομαι απειλές-Τι λένε εκπρόσωποι της εστίασης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Τους λόγους για τους οποίους τα μέλη του Σωματείου «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» προχώρησαν σε καταγγελίες προς το αρμόδιο τμήμα Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στον εισαγγελέα, για παράνομες συνδέσεις και χρήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από επιχειρήσεις εστίασης στην Πλατεία Αριστοτέλους εξήγησε μιλώντας στο GRTimes, ο Άκης Λαζάρου.

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει προχωρήσει και σε άμεση ενημέρωση των αρχών, αστυνομικών και δικαστικών για απειλές που δέχεται ακόμη και κατά της ζωής του από άγνωστα άτομα, σε σχόλια και αναρτήσεις που έγιναν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με βασική προϋπόθεση δύο συγκεκριμένους άξονες. Ο πρώτος αφορά την ασφάλεια των πολιτών, των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και των ιδίων των επιχειρηματιών. Ο δεύτερος αφορά την προσβολή του μνημείου της Αριστοτέλους, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγορεύει την αλλοίωση σε κίονες και πεσσούς. Δεν επιδιώκαμε να κοπεί το ρεύμα» σημειώνει ο κ. Λαζάρου στο GRTimes.

Και προσθέτει: «Αρχικά απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες μας απάντησαν ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Έπειτα από ψάξιμο ανακαλύψαμε ότι αρμόδια υπηρεσία για αυτού του είδους τους ελέγχους, είναι η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το τμήμα χορήγησης αδειών Βιομηχανίας, Ενέργειας, Φυσικών Χώρων και Επαγγελμάτων. Από τον συγκεκριμένο φορέα μας ζήτησαν 100 ευρώ, γεγονός για το οποίο στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά προσφυγών στον Συμπαραστάτη της Περιφέρειας και αργότερα στον Συνήγορο του Πολίτη, την οποία θα δούμε παρακάτω».

Η Βούλα Πατουλίδου ως αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ανέθεσε το θέμα στον ειδικό συνεργάτη της, Θωμά Ψάρρα, ο οποίος σύμφωνα τον Άκη Λαζάρου, «ο ίδιος πίστευε ότι επεξεργάζεται και «τρέχει» το θέμα στον σωστό χρόνο, ενώ εμείς όχι. Έτσι, απευθυνθήκαμε και στον εισαγγελέα, γιατί επαναλαμβάνω: Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να βγεις να διασκεδάσεις και να κρέμονται καλώδια από πάνω σου. Επιθυμούσαμε απλά μια σωστή ηλεκτροδότηση χωρίς να κινδυνεύει κανείς και προστασία του μνημείου. Με λίγα λόγια ζητήσαμε απλά την εφαρμογή του νόμου».

Το πρόβλημα ξεκινά από τους ελέγχους της Περιφέρειας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα ξεκινά από την κωλυσιεργία και τους ελλιπείς ελέγχους της Περιφέρειας και της αρμόδιας υπηρεσίας της. «Δεν φταίμε εμείς, εάν οι συγκεκριμένοι δεν γνωρίζουν τη δουλειά τους και δεν διεξήγαγαν τους ελέγχους ως όφειλαν να κάνουν» τονίζει και προσθέτει πως «ούτε γνωρίζαμε πως δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί ο χώρος πέραν της οικοδομικής γραμμής. Αυτό τώρα το μάθαμε. Το ζήτημα είναι αποκλειστικά της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του μνημείου. Και ο εισαγγελέας γι’ αυτό “έτρεξε” άμεσα».

Δέχομαι απειλές – Έχω απευθυνθεί σε Αστυνομία και Δικαιοσύνη

Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι από αύριο Τρίτη (19/10) τα καταστήματα εστίασης επί της οδού Αριστοτέλους θα μείνουν χωρίς ρεύμα μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα, ο Άκης Λαζάρου δέχθηκε απειλές ακόμη και για τη ζωή του από αγνώστους σε σχόλια και αναρτήσεις που έγιναν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Δέχομαι διάφορα μηνύματα από αγνώστους και έχω ενημερώσει ήδη και την Αστυνομία αλλά και τη Δικαιοσύνη για διερευνήσει εάν υπάρχουν τυχόν αδικήματα. Ας τα ελέγξουν. Δεν είναι δυνατόν να απειλούμαι επειδή απλά ζητώ να εφαρμοστεί ο νόμος. Το Σωματείο απαριθμεί 7.200 μέλη και οι καταγγελίες που έγιναν δεν ήταν μία και δύο. Υπήρχαν μέλη που έκατσαν να πιούν έναν καφέ ή να φάνε και διαπίστωσαν τα προβλήματα».

Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, είχε αναδείξει το GRTimes και σε προηγούμενα ρεπορτάζ του από τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο του 2021.

Ζητούσαν 100 ευρώ για κάθε καταγγελία

Στο μεταξύ ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία αναζήτησης ευθυνών, έρχεται από το τμήμα Χορήγησης Αδειών Βιομηχανίας Ενέργειας, Φυσικών Χώρων και Επαγγελμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το οποίο και ζήτησε 100 ευρώ για κάθε καταγγελία.

Όπως εξηγεί ο Άκης Λαζάρου, «για ελέγχους που έπρεπε να γίνουν αυτεπάγγελτα μας ζητούσαν 100 ευρώ. Εγώ καταλαβαίνω ότι μια υπηρεσία πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα τρέχει χωρίς λόγο, όμως το συγκεκριμένο ποσό ήταν τεράστιο. Για τον λόγο αυτό απευθυνθήκαμε αρχικά στον Συμπαραστάτη της Περιφέρειας και στη συνέχεια στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος απεφάνθει ότι ως μη κερδοσκοπικό σωματείο δεν υποχρεούμαστε να καταβάλουμε το ποσό και πως δεν είναι άσκοπη η παρενόχληση της διοίκησης».

Συγκεκριμένα η απόφαση ανέφερε πως, «το ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έχοντας ως αποστολή την προστασία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, την ανάδειξη των προβλημάτων και την προώθηση προτάσεων βελτίωσης σε τομείς όπως: η καθαριότητα και ο εξωραϊσμός του κέντρου, η ασφαλής κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, η προστασία των μνημείων πολιτισμού κ.λπ., διαθέτει εύλογο ενδιαφέρον και έννομο συμφέρον, ένεκα των ζητημάτων ασφάλειας των πολιτών που εγείρονται, σε περίπτωση παράνομης εγκατάστασης καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος σε εξωτερικούς Κ/Χ χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση Τ/Κ, αλλά και γενικότερα, ένεκα του κεντρικού σκοπού που υπηρετεί.

Περαιτέρω, ως μη κερδοσκοπικό σωματείο εξυπακούεται ότι θα αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία – εάν όχι αδυναμία, να ανταποκριθεί οικονομικά, καταβάλλοντας ξεχωριστό παράβολο για κάθε ελεγχόμενη εγκατάσταση, (αν και αυτό δεν αναφέρεται ρητώς στην ως άνω διάταξη), ακόμη και αν η ευόδωση της καταγγελίας εθεωρείτο δεδομένη, ενώ λόγω της αποστολής του η υποβολή των καταγγελιών αυτών δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως καταχρηστική ή ως άσκοπη απασχόληση της διοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπηρεσία σας είναι ενήμερη για την πιθανή ύπαρξη κινδύνων σε εσωτερικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ορισμένων ΚΥΕ και μέσω άλλου ελεγκτικού φορέα, ήτοι της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία σας διαβίβασε τα ευρήματα των ελέγχων της και σχετικό φωτογραφικό υλικό (υπό στοιχ. 3 & 4 σχετ.), σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα και να σταθμίσετε εκ νέου την αναγκαιότητα διερεύνησης των καταγγελλόμενων ΚΥΕ που έχουν καταγραφεί από τη Δημοτική Αστυνομία, για λόγους πρόληψης και προφύλαξης από ατύχημα, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που της παρέχει ο νόμος περί διενέργειας αυτεπάγγελτων ελέγχων, ούτως ώστε να μην βρεθεί εκ των υστέρων στη δυσάρεστη θέση να διενεργήσει επιβεβλημένο έλεγχο μετά από πρόκληση ατυχήματος».

Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης: Καταδικαστέα η απόφαση του Εισαγγελέα

Στο μεταξύ στο πλευρό των επιχειρήσεων στέκεται η Ένωση Ψητοπωλών, Εστιατόρων Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία δια του γενικού γραμματέα, Μιχάλη Επιτροπίδη, τονίζει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη δικαίωση των καταστηματαρχών της εστίασης και πως θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί προς αυτούς.

«Σήμερα από όσο γνωρίζουμε θα συναντηθούν οι επιχειρηματίες και αύριο θα βρεθούν στο Επιμελητήριο προκειμένου να συναντηθούν με τους αρμόδιους. Η απόφαση του εισαγγελέα είναι καταδικαστέα. Από τη στιγμή που κάθε επιχειρηματίας νοικιάζει τον χώρο από τον δήμο, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει όπως ο ίδιος νομίζει καλύτερα. Γιατί να εξαιρούνται οι συνάδελφοι που έχουν τα μαγαζιά τους σε συγκεκριμένα σημεία και ειδικά στην Πλατεία Αριστοτέλους; Δεν θα έπρεπε να καλλιεργείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός» τόνισε αρχικά στο GRTimes ο κ. Επιτροπίδης και πρόσθεσε πως η Ένωση από την πλευρά της «θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του θέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ