Λένε “ΌΧΙ” στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε ΝΠΔΔ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Λένε “ΌΧΙ” στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων σε ΝΠΔΔ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βόρειου Ελλάδος.

Από δύο πανό, με τα οποία τάσσονται κατηγορηματικά κατά της μετατροπής πέντε μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ανάρτησαν πριν από λίγο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Παπανικολάου, η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της 22/12/2020, με την κυβέρνηση να προωθεί σχετικό νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επικαλούμενη τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, που κατά τους εργαζόμενους η λειτουργία του, μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αναλύοντας και τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν τα στοιχεία επισκεψιμότητας, τα έσοδα και την εξωστρέφεια του, σε σύγκριση με τα άλλα μουσεία που είναι και μικρότερα.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλε νωρίτερα σήμερα ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, στην υπουργό Πολιτισμού, στα κόμματα, αλλά και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, τους οποίους και ενημερώνει με στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προχωρήσει η συγκεκριμένη αλλαγή. “Αυτή η μετατροπή δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη λειτουργία των μουσείων και στην αποστολή που αυτά επιτελούν. Απεναντίας, τα μουσεία θα αποκοπούν από το σώμα του αρχαιολογικού ιστού και τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Τα προβλήματα που υπάρχουν στην διοίκηση και την λειτουργία των μουσείων, πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα από την ύπαρξη τους εντός της δομής του ΥΠΠΟ και του δημόσιου χαρακτήρα τους” τονίζει στην επιστολή ο Σύλλογος, ο οποίος δηλώνει πως γνωρίζοντας τα προβλήματα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις και είναι στη διάθεση των αρμόδιων φορέων να τις καταθέσει και να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση τους.

Αναλύοντας τα οικονομικά και τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας των μουσείων κατά τα τελευταία έτη, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως το πολυδιαφημισμένο Μουσείο της Ακρόπολης, που έχει συγκεντρώσει την “αφρόκρεμα” των αρχαιολογικών εκθεμάτων και το οποίο προβάλλεται διαρκώς, από το 2010 (πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του) οπότε είχε 1.355.890 επισκέπτες, το 2019 έφτασε να είχε 1.775.453 επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 31%, τη στιγμή που μικρότερα μουσεία, με σαφώς λιγότερα μέσα και προβολή, είχαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το ίδιο διάστημα είχε 700% αύξηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 300% και ο Λευκός Πύργος αύξηση 350%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η αύξηση αυτή φτάνει στο 82%.

Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα που αφορούν στα έσοδα που καταθέτουν τα μουσεία στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). Το σωματείο επισημαίνει με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε πως το Μουσείο της Ακρόπολης με 3.549.757 επισκέπτες τη διετία 2018, 2019, απέδωσε μόλις 4.000.000 ευρώ στο ΤΑΠΑ, όταν τα υπόλοιπα μουσεία, με 600.000 λιγότερους επισκέπτες (σύνολο 2.946.487) και σαφώς λιγότερα εισιτήρια δηλαδή, απέδωσαν συνολικά 10.000.000 ευρώ.

Κάνοντας αναφορά και στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των μουσείων της Θεσσαλονίκης σε σχέση με αυτή του Μουσείου της Ακρόπολης που είναι Ν.Π.Δ.Δ, τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, λένε πως η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη βελτίωση της λειτουργίας τους. Σχετικά δε με τις προσλήψεις προσωπικού, τονίζουν πως και τα ΝΠΔΔ αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα δημόσια μουσεία, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες, ενώ με την μετατροπή θα δημιουργηθούν υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως τα πέντε μουσεία είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλα και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν με κάθε τρόπο στη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Τα πέντε μουσεία είναι τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top