Λέσβος: Πού οφείλεται η «έκρηξη» κρουσμάτων-Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΛ στο GRTimes

Λέσβος: Πού οφείλεται η «έκρηξη» κρουσμάτων-Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΛ στο GRTimes

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Το νέο κύμα κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα μας δεν άφησε ανεπηρέαστο το νησί της Λέσβου, το οποίο με βάση τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μετρά 106 νέα κρούσματα επί συνόλου 718 από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου. Τα αίτια αυτής της επιβάρυνσης του ιικού φορτίου αναλύουν στο GRTimes ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτης Προβέτζας.

«Νομίζω ότι στο νησί έχει συμβεί, αυτό που έχει συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η χαλαρότητα του κόσμου, η ελλιπής ιχνηλάτιση, η κούραση των πολιτών από τα δύο χρόνια πανδημίας, η μη τήρηση ακόμη και των πιο βασικών μέτρων όπως οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (το 40% των πολιτών περίπου είναι ανεμβολίαστοι) οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, Παναγιώτης Προβέτζας.

«Η αλήθεια είναι ότι είχαμε προβλέψει από την Παρασκευή αυτή την «έκρηξη» κρουσμάτων και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε δύο επαναλαμβανόμενες συσκέψεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και στις οποίες μετείχαν όλοι οι φορείς, όπως ο διοικητής του νοσοκομείου, ο αστυνομικός διευθυντής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας. Κατά τις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να μη γίνουν παρελάσεις στις 8 Νοεμβρίου, παρά μόνο οι εκδηλώσεις κατάθεσης στεφάνων και η επιμνημόσυνης δέησης» τονίζει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Παναγιώτης Κουφέλος.  

Προβέτζας: Τώρα αποτυπώνεται η εικόνα της 28ης Οκτώβριου

Ιδιαίτερη αναφορά σχετικά με όλα όσα συνέβησαν κατά τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου έκανε ο πρόεδρος του ΙΣΛ.

«Δυστυχώς τώρα, αποτυπώνεται η εικόνα που είχαμε στις 26 και 28 Οκτωβρίου με συνωστισμούς σε διάφορες εκκλησίες οι οποίες δεν τηρούσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε ο κ. Προβετζάς φωτογραφίζοντας το ζήτημα που προκλήθηκε με τον ιερέα στη Μυτιλήνη ο οποίος στις 26 Οκτωβρίου τέλεσε κανονικά τη Θεία Λειτουργία σε ναό της ενορίας του, ενώ κοινώνησε και τους πιστούς έχοντας νοσήσει από κορωνοϊό.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών ανάμεσα στους 35 περίπου ανεμβολίαστους ιερείς υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι είναι αρνητές του κορωνοϊού. Μιλώντας γι’ αυτό το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «αυτοί οι ιερείς δεν λειτουργούν πλέον στις εκκλησίες μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης. Επιπλέον έχουμε κάνει ελέγχους στις εκκλησίες και διαπιστώσαμε ότι τα μέτρα πλέον τηρούνται κανονικά».

Γιατρός του νοσοκομείου βγήκε σε αναστολή και νόσησε

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και διευθυντής της Μαιευτικής κλινικής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας υπογραμμίζει στο GRTimes πως «η πίεση προς το παρόν είναι αντιμετωπίσιμη, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε 18 νοσηλευόμενους, όλοι ανεμβολίαστοι, όμως το προσωπικό είναι μειωμένο και υπάρχει κούραση. Έχουμε δύο γιατρούς που έχουν βγει σε αναστολή εργασίας και μάλιστα ο ένας νόσησε και τώρα διανύει περίοδο ανάρρωσης, αλλά και αρκετούς από το νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχουν αναπληρώσεις και το νοσοκομείο αντέχει».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π. Κουφέλος παραθέτοντας στο GRTimes τα επιδημιολογικά στοιχεία τόνισε ότι «από τα 645 ενεργά κρούσματα που έχουμε στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δόθηκαν τη Δευτέρα (8/11) το πρωί έχουμε πολύ λίγα περιστατικά στο νοσοκομείου. Αντίθετα έχουμε μεγάλη αύξηση στις κατ’ οίκον νοσηλείες. Και μάλιστα, οι περισσότερες εξ αυτών δεν αφορούν την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά τις γύρω περιοχές και τα χωριά».

Επιπλέον αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε ότι «αυτή η εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί, φαίνεται ότι έχει θορυβήσει τους κατοίκους, καθώς μέσα σε λίγες ώρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό, ακόμη και αυτών που αφορούν την τρίτη δόση. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και να προσέχουμε τα σημεία όπου υπάρχει συγχρωτισμός για να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στην εξάπλωση της πανδημίας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ανατροπή με τη 38χρονη νεκρή έγκυο: «8 στις 10 εγκύους είναι ανεμβολίαστες» (VIDEO)

 Ανεμβολίαστες έγκυες: 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν (VIDEO)

Ιπποκράτειο: Σε κάθε εφημερία και περισσότερες εισαγωγές Covid (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top