Λευτέρης Παπαγεωργίου: Η Τεχνολογία στην εποχή του “smart” και η Entranet

Λευτέρης Παπαγεωργίου: Η Τεχνολογία στην εποχή του “smart” και η Entranet

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

O μηχανικός Λευτέρης Παπαγεωργίου, ιδρυτής και CEO της Entranet, είναι ένας επιχειρηματίας που «έχει φάει τις ελληνικές οικονομικές  κρίσεις με το κουτάλι», έχει δοκιμαστεί και πετύχει στην πιο δύσκολη αγορά για τις  start ups τεχνολογίας, την αμερικανική, έχει δρέψει Ευρωπαϊκά βραβεία με την Ομάδα R&D  της Entranet κι ο οποίος, αυτή την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε από το 2009 και μετά, την έχει συμπεριλάβει σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα βιβλία, το “Startups: Από την Ιδέα στην Παγκόσμια Αγορά” και το “Startups. Oι Πωλήσεις”.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανήκει στους “doers”, αλλά και στους ανθρώπους με άποψη για το επιχειρείν, τις τάσεις που διαμορφώνουν οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις και, ξεκάθαρη αντίληψη για το προς τα που πρέπει να πάει η τεχνολογία, προκειμένου να εξυπηρετεί με τους καλύτερους δυνατούς τρόπους τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες αυτού του “ageing” αλλά “brave world”.

Προς τα που όμως, πάει η τεχνολογία; Είναι τεχνολογία ή marketing ή και τα δύο, αυτή η πλημμυρίδα του “smart” που σαρώνει την παγκόσμια αγορά; Είναι “smart” τα ‘talk2lift’ και ‘housemate’ της Entranet και γιατί;

Το “smart” , συνοδεύει πλέον κάθε συσκευή, δράση ιδιωτική και δημόσια, βλέπουμε ότι “κολλάει” ή το….”κολλάνε” παντού. Μήπως οι καταναλωτές βρισκόμαστε μπροστά σε μία υπερβολή του marketing;

“Ναι… μετά την έξυπνη σίτα, το έξυπνο λάστιχο ποτίσματος και την έξυπνη μυγοπιάστρα (δεν είναι μυγοσκοτώστρα), νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε πως αποκαλούμε έξυπνο ο,τιδήποτε είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.

Από την άλλη βέβαια υπάρχουν και πραγματικά smart προϊόντα που κάνουν την ζωή όλων μας λίγο καλύτερη, λίγο ευκολότερη”.

-Ποιά θα ήταν σύμφωνα με εσάς τα κριτήρια, για να χαρακτηρίζεται κάτι ως πραγματικό “smart”;

“Μια άποψη είναι, πως για να χαρακτηριστεί μια συσκευή smart, θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη στο Internet. Άρα να σου δίνει την δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο.

Από την άλλη μεριά, το talk2lift, το πρώτο παγκοσμίως σύστημα ανέπαφου χειρισμού ανελκυστήρα με φωνητικές εντολές, είναι smart, έστω και αν δεν έχει σύνδεση στο Internet. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εδώ ήταν ότι πρέπει να λειτουργεί, σε ένα ιδιαίτερα θορυβώδες περιβάλλον, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Άρα είναι έξυπνο επειδή καταφέραμε να μην είναι smart. Μάλλον σας μπέρδεψα…”

– Έχουμε, οι καταναλωτές, συνειδητοποιήσει, πώς ακριβώς λειτουργεί ο νέος “smart” κόσμος στον οποίο ζούμε;

“Εδώ έχουμε να συνυπολογίσουμε το χάσμα των γενεών. Ο πατέρας μου δεν έχει smartphone. Ο γιος μου από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει γιατί υπάρχει η τηλεόραση. Είναι και οι ενδιάμεσες γενιές που λειτουργούν ως σκαλοπάτια σε αυτά τα δύο άκρα.

Αν διαβάσει κανείς τις ανάγκες της αγοράς πάντως, βλέπει πως οι καταστάσεις σε ωθούν στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ποιος φανταζόταν ότι όλοι οι παππούδες θα έχουν tablet με Skype ή Viber για να επικοινωνούν με τα εγγόνια τους και τα παιδιά τους; Πριν από 2 χρόνια, κανείς…

Άρα η απάντηση στην ερώτησή σας είναι, πως οι νεότεροι καταλαβαίνουν πολύ καλά τις δυνατότητες που σου δίνει η τεχνολογία ενώ οι μεγαλύτεροι αντιλαμβάνονται και υιοθετούν μόνο αυτές που έχουν πραγματικά ανάγκη”.

– Πόσο “smart” είναι οι τεχνολογίες και οι προτάσεις της Entranet;

“Στην Entranet σχεδιάζουμε προϊόντα με γνώμονα:

  1. να είναι εύκολα στη χρήση
  2. να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλους
  3. να βελτιώνουν την ζωή μας. Να την κάνουν λίγο ευκολότερη, λίγο καλύτερη.

Γι’ αυτό και σχεδιάσαμε το housemate. Το ευκολότερο σύστημα έξυπνου σπιτιού παγκοσμίως. Το ευκολότερο για τον χρήστη αλλά και για τον εγκαταστάτη.

Ένα σύστηµα αποµακρυσµένου ελέγχου και χειρισµού λειτουργιών του σπιτιού, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί από όλους τους χρήστες, ανεξαρτήτως της ικανότητάς τους να βλέπουν ή να περπατούν. Ανεξαρτήτως αν γνωρίζουν από τεχνολογία ή όχι.

Πρόκειται για ένα σύστημα έξυπνου σπιτιού που το χειρίζεσαι από το κινητό σου, του μιλάς όταν είσαι μέσα στο σπίτι σου, αυτό σου απαντάει και εκτελεί την εντολή που του έδωσες, κλείνοντας τα φώτα, ανοίγοντας τα ρολά, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία.

Ταυτόχρονα έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις με τα μέλη της οικογένειάς σου μέσα από το housemate, να στείλεις μηνύματα, να καλέσεις σε βοήθεια, να ακούσεις τη μουσική που θέλεις, να σου διαβάσει ένα βιβλίο ή ακόμα και ένα παραμύθι στο παιδί σου.

Όλα αυτά και πολλά άλλα στο μοναδικό plug and play, φωνητικά ελεγχόμενο, απίστευτα οικονομικό, πακέτο έξυπνου σπιτιού που βγαίνει στην αγορά τώρα.

Σήμερα δεχόμαστε παραγγελίες για τις πρώτες 100 εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ κλείνουμε συμφωνίες με αλυσίδες ηλεκτρολογικού υλικού για να βγούμε στα ράφια μετά το Πάσχα”.

-Where we go from here? Τι μας επιφυλάσσει η τεχνολογία για το μέλλον;

“Τα σημερινά δεδομένα έχουν ως εξής:

Σήμερα ζούμε την μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Το 2017, οι άνθρωποι στη γη ήταν επτά δισεκατοµµύρια. To 2050 θα είναι κοντά στα δέκα δισεκατοµµύρια. Σήµερα το 80% του ανεπτυγµένου κόσµου ζει σε πόλεις. Το 2050, το 80% του παγκόσµιου πληθυσµού θα ζει σε πόλεις. Τότε θα δηµιουργείται κάθε µέρα µια πόλη, σαν την Θεσσαλονίκη.

Οι πόλεις θα διπλασιαστούν σε µέγεθος, σε αριθµό ή σε ένα συνδυασµό των δύο.

Σηµείωση: τα παιδιά αγγίζουν τα δύο δισεκατοµµύρια σήµερα και θα παραµείνουν στο ίδιο νούµερο για όλο τον 21ο αιώνα!

Άρα, ξεκάθαρα, βαδίζουµε σε µια κοινωνία γερόντων. Γεγονός που αν το εκµεταλλευτούµε σωστά ως ανθρωπότητα, δεν θα είναι πρόβληµα αλλά πρόκληση για µια καλύτερη κοινωνία.

Οι δηµογραφικές εξελίξεις λοιπόν απαιτούν νέα προϊόντα, που θα δίνουν λύσεις στην καθηµερινότητα των ανθρώπων.

Από την άλλη ο υπερπληθυσμός, η αστικοποίηση σε τεράστια κλίμακα και η μεγαλύτερη κινητικότητα ανθρώπων από την αρχή της ιστορίας, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για πανδημίες και μεταδιδόμενα νοσήματα. Και φυσικά, αποτελεί πρόκληση η παραγωγή αρκετών τροφίμων για να θρέψουν έναν παγκόσμιο πληθυσμό δέκα δισεκατομμυρίων, χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.

Απαντήσεις στα παραπάνω αλλά και σε πολλές άλλες προκλήσεις μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από την σωστή χρήση της τεχνολογίας.
Από την άλλη, η κακή χρήση της, μπορεί να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος.

Πιστεύω στην τεχνολογία και νομίζω πως οι σημερινές αλλά και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν μοναδικές εμπειρίες που σήμερα μόνο τις φανταζόμαστε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Λ.Παπαγεωργίου- «Startups. Από την ιδέα στην Παγκόσμια Αγορά»

Λ.Παπαγεωργίου: «Startups, από την ιδέα στην παγκόσμια αγορά» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top