Lidl Ελλάς: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νῶμα με την υπογραφή της Kreta Food (ΦΩΤΟ)

Lidl Ελλάς: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νῶμα με την υπογραφή της Kreta Food (ΦΩΤΟ)

Η πρώτη παλέτα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης που ξεφορτώθηκε στις εγκαταστάσεις τής Lidl Ελλάς, στη Σίνδο, ήταν από την εταιρία Kreta Food. «Η Lidl πήρε το ελληνικό ελαιόλαδο και το τοποθέτησε σ’ όλον τον πλανήτη» ανέφερε ο Νίκος Μαρματάκης συνιδιοκτήτης της Kreta Food και βασικός προμηθευτής της για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Χανιά Κρήτης Νῶμα».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Κάθε τόπος δίνει ξεχωριστά προϊόντα και οι άνθρωποι της Lidl επιλέγουν πάντα τα καλύτερα, σε γεύση και ποιότητα. Τα ελληνικά προϊόντα που φέρουν τη σφραγίδα της σειράς Νῶμα χαρακτηρίζονται από κορυφαία ποιότητα, αυθεντικότητα και σοβαρότητα στην παραγωγή, τεχνογνωσία, υψηλές διατροφικές προδιαγραφές. Από τη σειρά Νῶμα δεν θα μπορούσε να λείπει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προμηθεύει στη Lidl η Kreta Food, ο κορυφαίος εξαγωγέας ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Το GRTimes.gr, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Lidl Ελλάς στην Κρήτη, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Kreta Food και ενημερώθηκε για τη στρατηγική συνεργασία των δυο εταιριών.

Η Lidl είναι ο βασικός μας πελάτης

Οι εγκαταστάσεις της Kreta Food βρίσκονται στον Γαλατά Χανίων και εκεί μας υποδέχθηκαν οι ιδιοκτήτες της, ο Νίκος Μαρματάκης και ο Μιχάλης Στρατηγάκης, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους χώρους όπου αποθηκεύουν και συσκευάζουν το ελαιόλαδο.

«Αν θέλεις να είσαι παραγωγός ελαιολάδου πρέπει να έχεις αποθήκευση. Εδώ τα πιο ουσιαστικά κομμάτια είναι ο έλεγχος της ποιότητας και η αποθήκευση» ανέφερε ο κ. Μαρματάκης ξεναγώντας μας στους αποθηκευτικούς χώρους με τις δεξαμενές οι οποίες συνολικά έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης έως και 5 εκατ. λίτρων λαδιού.

Όπως είπε ο κ. Μαρματάκης η Kreta Food είναι κατά βάση  εξαγωγική επιχείρηση. «Απευθυνόμαστε στην εκτός Ελλάδας αγορά. Γνωρίσαμε τη Lidl στη Γερμανία. Το 60% της παραγωγής μας κατευθύνεται στις εξαγωγές και το 40% πηγαίνει στη Lidl η οποία στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός μας, ο βασικός μας πελάτης» επισήμανε.

Η εταιρία εξάγει σε 28 χώρες σ’ όλον τον κόσμο, με κύριες αγορές την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο δε τζίρος της για το 2022 κυμαίνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Από αυτά, όπως επισημάνθηκε, η Lidl Ελλάς απορροφάει το 1/3 του τζίρου της εταιρίας, και η Lidl συνολικά, μαζί με τα καταστήματα στο εξωτερικό, πλησιάζει τον μισό τζίρο της εταιρίας από την Κρήτη.

«Χτίζει» σχέσεις με τους προμηθευτές

Κατά την ξενάγησή μας ο κ. Μαρματάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα και χαρακτήρισε τη Lidl μοναδική και διαφορετική εταιρία για πολλούς λόγους. «Την ενδιαφέρει η ποιότητα, δεν την ενδιαφέρει να αγοράσει κάτι σε χαμηλή τιμή. Θέλει να αγοράσει αυτή τη συγκεκριμένη ποιότητα στην καλύτερη δυνατή τιμή» ανέφερε ο συνιδιοκτήτης της Kreta Food προσθέτοντας: «Η Lidl εμβαθύνει πάρα πολύ, καινοτομεί και “χτίζει” σχέσεις με τους προμηθευτές, αυτό δεν είναι σύνηθες». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαρματάκης ανέδειξε τρεις σημαντικές εξελίξεις που επιβεβαιώνουν την προσήλωση στην ποιότητα και την καινοτομία και κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

α. Η τοποθέτηση του πρώτου πιστοποιημένου ελαιόλαδου Ιδιωτικής Ετικέτας στην Ελλάδα, το Π.Γ.Ε. Χανιά Κρήτης. «Το σύνηθες για προϊόντα Ιδιωτικής Ετικέτας ήταν να βάζεις το χειρότερο, το φθηνότερο για να έχει την χαμηλότερη τιμή. Η Lidl  έκανε κάτι διαφορετικό» σχολίασε.

β. Ασχολήθηκε με την ποιότητα. «Ξεκινήσαμε να μετράμε την ηλικία του ελαιολάδου, που ήταν επίσης καινοτόμο και πρωτοποριακό. Κάναμε κάποια συγκεκριμένα τεστ, τα οποία ήταν πέρα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να προσδιορίσουμε την ηλικία του ελαιολάδου. Και έβαλε μια πολύ μικρή ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με το σύνηθες που είναι 24 μήνες, έβαλε μόνο 9 μήνες, για να εξασφαλίσει ότι το ελαιόλαδο στα ράφια της είναι από την πρόσφατη συγκομιδή» και

γ. Εισήγαγε οργανοληπτικά κριτήρια. «Κάθε παρτίδα που τυποποιούμε για λογαριασμό της Lidl, τη στέλνουμε στο Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας» δήλωσε ο κ. Μαρματάκης λέγοντας πως εκεί από εξειδικευμένο πάνελ γίνεται γευσιγνωσία και είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται. Εφόσον εγκριθεί γίνεται η τυποποίηση για λογαριασμό της Lidl.

Η διαδικασία παραγωγής

Ο νομός Χανίων σε μια καλή χρονιά παράγει 35.000 τόνους ελαιολάδου, η Κρήτη συνολικά πάνω από 100.000 τόνους, ενώ σε όλη την Ελλάδα η παραγωγή φτάνει τους 250.000 τόνους.

Στα Χανιά η συγκομιδή διαρκεί δυόμιση μήνες, από Νοέμβριο έως τα μέσα Ιανουαρίου. «Η πρωτογενής επεξεργασία γίνεται στα ελαιουργεία. Το ελαιόλαδο είναι χυμός φρούτου, όσο πιο φρέσκο είναι τόσο καλύτερο, όσο πιο γρήγορα γίνει η έκθλιψη τόσο καλύτερη ποιότητα θα έχουμε» εξήγησε ο Νίκος Μαρματάκης προσθέτοντας πως μετά την ελαιοποίηση αποθηκεύεται το ελαιόλαδο, αφού προηγουμένως γίνει αξιολόγηση για την ποιότητά του.

«Συνήθως, το αφήνουμε να ξεκουραστεί, να γίνει μια καθίζηση 15-20 μέρες. Γίνεται μια μηχανική φίλτραση, μετά αποθηκεύεται σε δεξαμενές που είναι ερμητικά κλειστές και είναι έτοιμο για τυποποίηση. Γίνεται μια σοβαρή επιλογή ως προς το γευστικό του προφίλ, την ποιότητά του» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η συνεισφορά της Lidl στο ελληνικό ελαιόλαδο

Όπως προαναφέρθηκε η Kreta Food είναι στρατηγικός συνεργάτης της Lidl Ελλάς την οποία προμηθεύει με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Χανιά Κρήτης» Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

«Η συνεισφορά της Lidl στο ελληνικό ελαιόλαδο, στην αναγνωρισιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Πήρε το ελληνικό ελαιόλαδο και το τοποθέτησε σε όλον τον πλανήτη, στην αρχή για εβδομάδες, στη συνέχεια το έκανε προϊόν γκάμας. Μπαίνει στη συνείδηση του παγκόσμιου καταναλωτή ότι η Ελλάδα παράγει ελαιόλαδο και μάλιστα πολύ καλό ελαιόλαδο» τονίστηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που συμμετείχαν στο ταξίδι βιωματικής εμπειρίας στην Κρήτη.

Όπως, επίσης, έγινε γνωστό η φετινή θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, κατά την οποία όπως φαίνεται η Kreta Food θα τυποποιήσει 6.000 -7.000 τόνους, όταν αντίστοιχα σε μια καλή χρονιά με χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερη κατανάλωση τυποποιεί έως και 10.000 τόνους. Ωστόσο, η παραγωγή έχει πέσει στο ήμισυ του κανονικού σε παγκόσμιο επίπεδο και υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 850.000 – 900.000 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρτοποιία Τσατσάκης: Τα ποιοτικότερα κρητικά παξιμάδια και κριτσίνια στα ράφια της Lidl Ελλάς (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Lidl Ελλάς: Το GRTimes.gr στην AGRO CRETA στα Χανιά με τα περίφημα αβοκάντο (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Κρήτη – Δήμος Σητείας: Ταξιδιωτική έρευνα με τις 10 τοπ χώρες προέλευσης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top