LIFE ASTI: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θωρακίζεται απέναντι στην Αστική Θερμική Νησίδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

LIFE ASTI: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θωρακίζεται απέναντι στην Αστική Θερμική Νησίδα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε νέα εποχή, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και ειδικά της Αστικής Θερμικής Νησίδας που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά τους θερινούς μήνες, περνάει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση σήμερα του προγράμματος LIFE ASTI, το οποίο περιλαμβάνει χρήσιμα «εργαλεία» – τόσο για τον δήμο, όσο και για τους πολίτες – για την πρόληψη και αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Ουσιαστικές λύσεις και χρήσιμα εργαλεία για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας (ΑΘΝ) και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στον πληθυσμό, περιλαμβάνει το σχέδιο ανταπόκρισης/προσαρμογής του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στο τελικό συνέδριο του έργου LIFE ASTI που έχει ως στόχο την «υλοποίηση συστήματος πρόγνωσης για το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, για την ανάπτυξη στρατηγικών για την αστική προσαρμογή».

Στο έργο που ξεκίνησε το 2018 και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ως Επικεφαλής Εταίρος), η εταιρεία GeospatialEnablingTechnologies (GET) και η Sympraxis Team από την Ελλάδα, καθώς και το Τμήμα Επιδημιολογίας της Ρώμης και το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικών Επιστημών και Κλίματος (ISAC) από την Ιταλία, ενώ από τις ελληνικές πόλεις, συμμετέχει επίσης το Ηράκλειο Κρήτης.

Η σημασία του παραπάνω έργου, καθίσταται τα τελευταία χρόνια όλο και πιο σημαντική, καθώς λόγω και της κλιματικής αλλαγής, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας εντείνεται σταδιακά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία στα αστικά και τα ημιαστικά περιβάλλοντα, είναι μεγαλύτερη από αυτή στα προάστια ή στις αγροτικές περιοχές, γεγονός που συμβάλει και στην αύξηση της δυσφορίας που αισθάνονται οι πολίτες, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία τους.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του LIFE ASTI που γίνεται αυτήν την ώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, αναφέρθηκε τόσο στις δράσεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο δήμος, όσο και στη γενικότερη στρατηγική που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία και στη συμμετοχή του δήμου στο πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων μέχρι το 2030.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, μέσα από το πρόγραμμα LIFE ASTI, δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα που δίνει έναν «κόκκινο συναγερμό» στους πολίτες και των τριών πόλεων, τις ημέρες που το φαινόμενο της ΑΘΝ – κυρίως δηλαδή τις ημέρες του καύσωνα – αυξάνεται και εντείνεται, κάτι το οποίο συνδέεται και με σοβαρές επιπτώσεις, στην υγεία των πολιτών.

«Η πολύ μεγάλη εντολή που έχουμε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το Green Deal, δηλαδή η Πράσινη Συμφωνία. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει εντάξει πολλές πολιτικές, από Βιώσιμη Κινητικότητα, διαφορετικότητα στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, διαφορετικότητα στον τρόπο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, μεγαλύτερη εισαγωγή του υγρού στοιχείου και της αύξησης του πράσινου στοιχείου στο κέντρο της πόλης, κάτι το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πολιτική και μέσα από το πρόγραμμα LIFE ASTI. Θα δούμε πάρα πολλά πράγματα και είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε μέσα από μια μελέτη περίπου 80 σελίδων, η οποία «έτρεξε» από τα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, να ενταχθούμε ως πόλη στο πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων μέχρι το 2030, γιατί όπως καταλαβαίνετε, αυτό από μόνο του, ξεκλειδώνει και κάποιες πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις, για έργα, δράσεις και προμήθειες, οι οποίες θα γίνουν μέσα στην πόλη και οι οποίες θα έχουν να κάνουν και με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ίδιου του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε τι δήλωσε σχετικά ο κ. Κούπκας:

Το σχέδιο ανταπόκρισης/προσαρμογής στο φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, εκπονήθηκε από τον Εξωτερικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ» – μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» – σε συνεργασία με την ομάδα έργου του Δήμου.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr,  η Διευθύντρια του τμήματος Ευρωπαϊκών Έργων της “Lever” και υπεύθυνη για το LIFE ASTI, Ελισάβετ Παυλίδου, η εταιρεία ανέλαβε ως εξωτερικός σύμβουλος να υποστηρίξει τον δήμο Θεσσαλονίκης σε διάφορες δραστηριότητες του συγκεκριμένου έργου, η σημαντικότερη των οποίων ήταν η ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ΑΘΝ.

«Σήμερα στο συνέδριο λήξης του έργου, παρουσιάζονται οι προτάσεις που έγιναν στο σχέδιο δράσης και θα υιοθετηθούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να υλοποιηθούν στη συνέχεια με διάφορες χρηματοδοτήσεις από άλλα προγράμματα. Κυρίως αυτές οι δράσεις αφορούν στην αύξηση του πρασίνου στα πάρκα και σε άλλους ελεύθερους χώρους, στη χρήση ψυχρών υλικών και βιοκλιματικό σχεδιασμό κτηρίων, στη χρήση του υγρού στοιχείου, αλλά και δράση που έχει να κάνει με την έγκαιρη διάγνωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Οπότε η εταιρεία “Lever” ήταν σημαντικός παράγοντας στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου LIFE ASTI, σε σχέση πάντα με τον δήμο Θεσσαλονίκης» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Παυλίδου, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι αλληλένδετο με την κλιματική αλλαγή, «γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κύματα καύσωνα, ακραίες θερμοκρασίες που θα δημιουργηθούν, άρα και το φαινόμενο θα ενταθεί την επόμενη περίοδο, οπότε δημιουργήσαμε πρακτικές που επιλύουν ταυτόχρονα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτής, αλλά και την Αστική Θερμική Νησίδα».

Ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος LIFE ASTI, Δημήτρης Μελάς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το φαινόμενο της ΑΘΝ, ήταν γνωστό ήδη από τον 19ο αιώνα και το οποίο έχει γίνει πολύ πιο έντονο πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας θέρμανσης. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος λοιπόν, ο καθηγητής σημείωσε ότι αναπτύχθηκαν εργαλεία έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη και αποδοτική η προσαρμογή στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι το κέντρο της πόλης αναπτύσσει θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο είναι περίπου 2 με 2.5 βαθμούς υψηλότερες από τα περίχωρα.

Δείτε τι άλλο ανέφερε ο κ. Μελάς, για τα μέτρα προσαρμογής, αλλά και για την εφαρμογή που αναπτύχθηκε για την πρόβλεψη και παρακολούθηση της ΑΣΘ και η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και στους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Παπαστέργιος, προϊστάμενος του τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου LIFE ASTI, τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τα άλλα μεγάλα κέντρα, αποδίδοντας πολύ μεγάλη σημασία και στο σχέδιο που έχει πλέον ο δήμος στα χέρια του και με το οποίο θα κινηθεί από εδώ και στο εξής, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ΑΘΝ.

Δείτε τι δήλωσε:

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το LIFE ASTI στη σελίδα του έργου ΕΔΩ

Κατεβάστε την εφαρμογή για android ΕΔΩ και για IOS ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LifeASTI: Με “υπογραφή” ερευνητών του ΑΠΘ, καινοτόμος εφαρμογή για την Αστική Θερμική Νησίδα

Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας- Τελικό Συνέδριο του έργου LIFE ASTI

Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2100

Life Asti: Ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top