Κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά φτάνει εσπευσμένα το Σάββατο (26/6) στο νησί της Λήμνου μετά από πληροφορίες που κάνουν λόγο για εντοπισμό βλεννογόνου φυτοπλαγκτόν σε ακτές του νησιού, ανάλογου με αυτό που εμφανίστηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά.
Όπως μετέφερε στο GRTimes, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Μαρινάκης το κλιμάκιο θα είναι στελεχωμένο και από δύτες, οι οποίοι θα συλλέξουν υλικό από τη θάλασσα προκειμένου να δοθεί για ανάλυση, κάτι που έχει γίνει ήδη και από τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο δήμος στην ανάλυση των υδάτων, θαλασσινών και πόσιμων.
«Το έχουμε κάνει και περιμένουμε τα αποτελέσματα» τόνισε στο GRTimes o κ. Μαρινάκης, ο οποίος παράλληλα εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς το θαλάσσιο αυτό φαινόμενο.
«Δεν είναι τόσο έντονο όσο εμφανίστηκε στην Τουρκία, απλά το τελευταίο διάστημα είχαμε μια σχετική άπνοια στο νησί και ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξή του στις ακτές μας. Πρέπει να δούμε αν έχει σχέση με το φαινόμενο που εμφανίστηκε στη γειτονική χώρα. Εξάλλου εμείς δεν είμαστε και τόσο κοντά στην Τουρκία. Θεωρούμε ότι με το πρώτο αεράκι θα εξαφανιστεί» προσθέτει ο κ. Μαρινάκης.
«Θα περιμένουμε τόσο τα δικά μας αποτελέσματα στην ανάλυση, όσο και αυτά που θα συλλέξουν οι δύτες ώστε να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα» κατέληξε o δήμαρχος Λήμνου.
Να σημειωθεί, ότι σε πρόσφατο θέμα που είχε αναδείξει το GRTimes ο καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Βασίλης Ζερβάκης, είχε αναφέρει ότι το φαινόμενο θα φτάσει στην Ελλάδα, αλλά σαφώς εξασθενημένο λόγω των Δαρδανελίων.
«Εκεί υπάρχουν δύο – τρία σημεία που είναι πολύ στενά, όπου γίνεται πολύ έντονη ανάμειξη, με αποτέλεσμα το “ρυπασμένο” επιφανειακό νερό να αναμειγνύεται με καθαρό νερό από το Αιγαίο που μπαίνει προς τη θάλασσα του Μαρμαρά ως υποεπιφανειακό στρώμα. Έτσι το φαινόμενο θα φτάσει στο Β. Αιγαίο εξασθενημένο» είχε αναφέρει ο κ. Ζερβάκης και πρόσθεσε ότι «οι κόλποι του Βορείου Αιγαίου δεν είναι τόσο κλειστοί όπως του Μαρμαρά, οπότε μόλις ξεκινήσουν τα μελτέμια το φαινόμενο θα διαλυθεί». .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: